GRAVYER PEYNİRİNİN DOĞDUĞU YER : KARS

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Kars, Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeydoğu kesiminde yer almaktadır. Ülkemizin en soğuk illerinden birisidir. Yayla ve platolardan oluşmaktadır. İl genel olarak bozkır görünümündedir. Sarıkamış dışında ağaç ve orman bulunmamaktadır.
Sarıkamış’ta bulunan kayak merkezi ile kış turizm merkezlerinden biridir. Kültür turizmi açısından da zengin tarihi yapılara sahip bulunmaktadır.

Kars’ta Gezilecek Yerler :
Kars Kalesi
; 1153’de inşa edilmiş Selçuklu eseridir. Kale SİT alanıdır. Kars Kalesi şehirden bakınca oldukça etkileyici bir görünüme sahip bulunmaktadır. Bütün bunlara rağmen kale ve çevresi kendi kaderine terk edilmiş görünümdedir. Kaleye çıkan yolun yarısı toprak ve çamur içindedir. Kalenin etrafı oldukça kötü bir görünüme sahip durumdadır.




Tabyalar;
1734 – 1878 tarihleri arasında yapılan yapılmıştır. Tabyaların büyük bir kısmı tahrip olmuş ve bir kısmı da askeri amaçlar için kullanılmaktadır.
Eko Zavot Müze; Ülkemizin ilk ve tek peynir müzesi iyi niyetle başlamış ve oldukça geniş bir tanıtımı yapıldıktan sonra kendi haline bırakılmış bir çaba gibi görünmektedir. Gazetemizin 23 Ekim 2017 tarihli sayısında ayrıntılı olarak tanıtılmıştır.

Ani Antik Kenti; Türkiye – Ermenistan sınırını oluşturan Arpaçay’ın hemen yanında kurulmuş bir Ortaçağ şehridir. Ani’de kilise, cami, kervansaray, saray, hamam ve köprüden gibi 21 adet tescilli taşınmaz bulunmaktadır. Bölge Arkeolojik SİT Alanı ilan edilmiştir.

Çıldır Gölü; Kars ve Ardahan arsında bulunmaktadır. Kars’a 1 saat uzaklıktadır. 123 km2 yüzölçümüne sahip olan göl kış aylarında tamamen donmaktadır. Buzun kalınlığı 70 ile 100 cm’dir. Çıldır Gölü’nün güzelliğinin kış aylarında ortaya çıkmaktadır.
Sarıkamış; Kars’a 60 km uzaklıktadır.

Kars’tan Sarıkamış’a giderken yol üzerine Allahuekber Dağı Şehitliği bulunmaktadır. İlçede kayak merkezi bulunmaktadır. Sarıkamış’ın ana caddesi dışındaki sokak ve caddelerin hali harap durumdadır. Ayrıca ilçenin1 km yanında bulunan Çar Nikola Köşkü ve Kraliçe Katherina Köşkü bütün tahribata, yer yer yakılması, parça parça sökülmüş olmasına ve yok olması için yapılan her şeye rağmen bütün güzellikleriyle orda durmaktadırlar.

Namık Kemal Evi; Namık Kemal dedesi Kars Mutasarrufu iken iki yıl burada yaşamıştır. Günümüzde Aşıklar Evi olarak kullanılmaktadır.
Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı; Paşa Osmanlı – Rus Savaşı’ında Doğu cephesi komutanı olarak1 süreyle binayı karargah olarak kullanmıştır. Günümüzde sergi salonu olarak kullanılmaktadır. Şehir merkezinde olup, oldukça güzel bir yapıdır.
Fethiye Camisi (Alexandr Nevsky Kilisesi); Ruslar tarafından yapılmıştır. 1985’de cami olarak kullanılmaya başlamıştır. Bence Kars’ın en güzel yapılarından birincisidir.
Ayrıca şehirde Kümbet Cami (12 Havariler Kilisesi), Hamamlar, Taş Köprü, Maliye Misafirhanesi, Defterdarlık, Eski Güzel Sanatlar Fakültesi (Şimdi İlim Yayma Cemiyeti’nin kullanılmasına verilmiş.), Gümrük Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Vali Konağı, Emniyet Müdürlüğü, Kar’s Butik Otel, Ticaret ve Sanayii Odası, Hekim Evi (Cheltikov Otel), Ahmet Vefik Paşa Konağı ( Oldukça harap ve yıkıma terk edilmiş durumdadır.), Eski Anadolu Lisesi, SERKA, Belediye Binası ve Tuncer Gülensoy Evi gibi yapılar görülmeye değerdir. Binaların tamamı Ruslar tarafından yapılmış ve Baltık mimarisinin örneklerini yansıtmaktadır. Bütün bunlara rağmen Kars kendi haline bırakılmış, hüzünlü bir şehir havasını yansıtmaktadır. Şehirde kimle konuşsanız “Kars’ın yalnızlığından” söz edilmektedir. Kars gerek şehir olarak gerekse tarihi ve doğal güzellikler açısından birçok şehirden daha zengin durumdadır. Bu zenginliği yeterince kullanabiliyor mu?



Kars’ın tarihi zenginlik ve doğal güzellikleri dışında zengin bir mutfak kültürü de bulunmaktadır. Balı, kaşarı, peyniri ve kazını denemeden dönmeyin. Kaz demişken, restoranlarda bir kişilik kaz yemeği 70 lira. Hanımeli Kars Mutfağı’nda Reyhan Şerbeti’ni mutlaka tadın, tadı damağınıza yapışık kalacak. Kars’ta yemek için restoran aramanıza gerek yok. Esnaf lokantalarındaki yemeklerin tadı Mehmet YAŞİN’in deyimiyle “damak çatlatan” cinsinden.

Bütün şehir yürüme mesafesindedir. Şehir merkezini bir günde rahat rahat gezebilirsiniz.
Kentte bulunan üniversiteden dolayı, sokaklarda yoğun bir genç nüfus dikkati çekmektedir.
Şehirde her keseye uygun konaklama imkanı bulunmaktadır. Özellikle kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhaneler iyi durumdadır.
Kars yaz ve kış tercih edip, pişman olmayacağınız şehirlerden biridir.

GRAVYER PEYNİRİNİN DOĞDUĞU YER : KARS