Sıra Dışı Bir Butik Otel : Saman Otel

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

İnsanlar her geçen gün beton yığınlarında, kalabalıklardan uzaklaşıp, doğayla iç içe sessiz sakin kaçamaklar için alternatif arayışlar içine giriyorlar. 5 yıldızlı otellerde her şey dahil, deniz kum ve güneş yetmemeye başladığında sıra dışı yerlerde / otellerde konaklamak unutulmaz tatil geçirme beklentileri artıyor. Ülkemizde henüz yeterince tanıtılmamış veya keşfedilmemiş pek çok zenginlikler bulunuyor.

Şehrin gürültüsünde, kalabalığından ve trafik keşmekeşinden uzak, denize, tarihe ve turistik mekanlara yakın, doğanın içinde bol oksijene sahip, doğal malzemelerle yapılmış küçük ama sevimli bir butik otelde, huzurlu bir tatil geçirmek istiyorsanız “Sıra Dışı Bir Butik Otel : Saman Otel” için plan yapmanın tam zamanı. Peki bu sıra dışı saman butik otel nerede?

Türk Sirem (48 - avukat) ve Avusturalyalı Jason Noble (48 - bilgisayar) çifti 21 yıl önce İngiltere’de tanışıp evleniyorlar. Noble çifti hayatlarını değiştirmeye karar verip, İngiltere’den ayrılıp 3 yıl önce Türkiye’ye yerleşiyorlar. Çift, hem kendilerinin konaklayacağı, hem de misafirlerinin kalabilecekleri bir butik otel yapmayı düşünüyorlar.

Simer Noble, “Hukuk Fakültesi’ni bitirip, İngilizce öğrenmek için Au-Pair aracılığıyla İngiltere’ye gittiğini, orada eşiyle tanışıp evlendiğini ve daha sonra yurda dönme kararı aldık. Türkiye’ye geldiğimizde değişik bölgelerde (Antalya-Kaş ve Kuşadası-Kirazlı gibi) yer aradık. Birçok tarihi ve turistik bölgeye yakın olduğundan ve bir arkadaşımızda bu bölgede ev aldığından dolayı Germencik – Hıdırbeyli’ye yerleşmeye karar verdik” diyor.

Jason Noble’de, “Türkiye’yi seviyorum, yemekleri ve havası çok güzel. Uzun yıllar İngiltere’de yaşadım. Oraya çok yağmur yağıyor. Eşimle birlikte buraya yerleştik, doğayla iç içe olmayı seviyorum” diye konuşuyor.

Hayallerini gerçekleştirmek için Aydın’ın Germencik ilçesi Hıdırbeyli Köyü’nde, zeytin ve incir bahçeleri içerisinde 4 dönüm bir arazi satın alan Noble çifti, çimento ve tuğla kullanmadan, tamamen doğal, samandan (evet evet, bildiğimiz samandan) butik oteli inşa ediyorlar. Saman balyasının özelliği çok iyi bir izolasyon malzemesi olmasından geliyor. Bu maddenin kullanıldığı binalar kışın sıcak ve yazın serin oluyor.

Yapılan binalar beton temel üzerine oturuyor ama inşaatında çimento ve tuğla kullanılmıyor, tamamen doğal saman balyası ve ahşaptan yapılıyor. Otel, köyün girişindeki tepenin üzerinde ve araziye hakim durumda yer alıyor.
Noble çifti, bir yardımcılarıyla birlikte binaları kendileri yapıyor. Bu işe girişmeden önce konuyla ilgili birçok video izliyorlar. Binaların projelerini kendileri çiziyor ama belediyeden izin almadan önce mimarlardan destek alıyorlar.

Bu sıra dışı otelin adı, otelin bulunduğu yerin günümüzde İzmir ile Aydın arasında kalan bölgenin Antik çağdaki adından geliyor. Ayrıca Pamukkale, Afrodissas, Nysa, Tralles, Alinda, Alabanda, Magnesia, Priene, Millet, Herakleia gibi antik kentlerin tam ortasında yer alıyor. Yine Şirince, Kuşadası, Didim, Marmaris, Bodrum ve İzmir’e ulaşım açısından çok yakın konumda bulunuyor.

Her birinin kullanım alanı oldukça geniş alana, saman balyaları ve ahşaptan yapılan 3 ev hizmet veriyor. Dördüncü evin yapımı devam ediyor. Evler 2 kişilik, kahvaltı dahil günlük bedelinin ise 40 euro olduğu belirtiliyor. Ayrıca otelin büyük bir terasa sahip bir yüzme havuzu ve yerel yemekler sunan bir kafesi bulunuyor.

Simer ve Jason Noble çiftinin tümüyle kendi emekleriyle oluşturdukları bu butik otel, Ionia Konuk Evi (Ionia Guest House) sıra dışı bir özelliğe sahip bulunuyor. Saman balyalarından yapılan bu butik otel, gerek ülkemizin gerekse dünyanın ilgisini çekiyor. Başta İngiltere olmak üzere, dünyanın birçok ülkesinden (Türkiye, Hollanda, Avustralya, İsveç, Yeni Zelanda ve Kanada) televizyon çekimlerine konuk olmuşlar.
Türk Dil Kurumu, sıra dışıyı, “Alışılmışın dışında olan, olağan dışı, gayritabii, ekstrem” diye tanımlıyor.

Sizce de sıra dışı değil mi?
Yolunuz düşerse, Sirem ve Jason Noble çiftiyle tanışın. Dünyaya oldukça geniş bir pencereden bakan, ilginç, sıcak ve samimi karakterleriyle de dikkat çekiyorlar.
Misafirlerine ikram edecekleri bir fincan kahve ve bisküvileri her daim hazır.





Sıra Dışı Bir Butik Otel : Saman Otel