Sani Konukoğlu 1929 - ∞

YAYINLAMA: 14 Ocak 2019 / 20.00 | GÜNCELLEME: 14 Ocak 2019 / 20.00

Tam 25 yıl geçmiş.

Dile kolay!

Göç açıp kapayıncaya kadar mı?

Hayır, hayır...

Bu çeyrek asırda neler oldu, neler...

 

Sani Ağabey’in vefa ettiği yıllarda Gaziantep’in ilk 50 büyük firmasından bugün ancak 10’u hayatta!

Büyük değil, çok büyük değişim oldu...

Sanayi Odası’nı kurduğumuz o yıllarda OSB, müteahhitliğini yapan Okan’ların elindeydi, yani tekelindeydi. Kimseye arsa tahsis etmiyorlardı.

 

Gaziantep Sanayi Odası’nın kuruluşu ile OSB Yönetimine yasa gereği biz de üye gönderince yönetimdeki tekelleşme alabora oldu. Okan’ların hakimiyeti sona erince, yer tahsisi adaletli hale geldi ve OSB’nin havası birden değişti. Onlarca fabrika kuruldu. İşletmeler faaliyete geçince kentin havası da hızla bu değişime ayak uydurdu.

 

Gaziantep’e gelen giden sayısı arttıkça otel fakiri olan Gaziantep’te beş yıldızlı ilk otel açıldı.

Daha sonra Antep’e davet ettiğim New York Times gazetesi İstanbul büro şefi Stephen Kinzer,  Zeugma’yı gazetenin birinci sayfasında dünyaya duyurunca o yıl beş bin yabancı turist geldi Antep’e.

Burhan Çağdaş’ın mutluluktan bana telefonda, “Abi ya, biz turistik şehir olduk ha...” deyişiyle işler daha derin bir boyut kazandı.

 

Şunu da en iyi ben bildiğim için itiraf etmeliyim, Adil Konukoğlu’nun tarihe ve kültüre merakı, Zeugma’ya ve Karkamış’a Batılı bir düşünceyle  sponsor olması, pek kimse bilmiyor ama, her türlü yardımı yapması, Gaziantep için hayati önemdeki bu iki antik kentin bugünlere gelmesini sağladı.

 

Benim kişisel yorumum, 25 yılda olup bitenin normalde 40-50 yılda gerçekleşmesi beklenirdi. Her şey çok, ama çok hızlı gelişti.

ABD Başkanı Clinton, 17 Ağustos 1999 büyük depremden sonra geldiği Türkiye’de tam 5 gün kalmıştı. TV’de önüne aldığı küreyi döndürerek şöyle demişti:

Oval Ofis’teki küreyi de böyle çevirip hep aynı sonuca varırdım. Türkiye, dünyanın en önemli jeostratejik konumundaki yer.

 

Bunu şunun için yazıyorum; Gaziantep’te, Türkiye’nin en önemli stratejik noktası.

Herhalde Konukoğlu o ünlü lafını ederken Antep’e bağlılığının yanı sıra bu gerçeğin de farkında olduğunu düşünürüm hep! Dünyada Türkiye, Türkiye’de Gaziantep.

 

Yarın, Sani Ağabey için 25 yıl önce yazdığım yazıyı bir kez daha yayınlayacağım.

Sani Ağabey’in otoritesi, takipçiliği ve ileriyi görüşü olmasaydı müstakil Sanayi Odası zor kurulurdu ve tabii bugün çok değişik bir Gaziantep olurdu...

Tarih bunu ileride daha da iyi yorumlayıp değerlendirecektir. Çünkü, Gaziantep’in 5 bin yıllık yaşamındaki en önemli olay budur.

 


Sani Konukoğlu 1929 - ∞