HOŞGÖRÜNÜN VE BARIŞIN ADRESİ : HACIBEKTAŞ

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Hacıbektaş, Nevşehir iline bağlı bir ilçedir. Kapadokya'nın önemli merkezlerinden biridir. İlçenin nüfusu 10 bin civarındadır. Ekonomisi tarıma dayanmaktadır. Okur yazar oranı % 100’dür.
Ünü sadece ülkemizi değil, tüm dünyayı sarmış olan Hacı Bektaş Veli’nin türbesi olarak bilinen külliyesi Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olup Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nce 1964’den beri müze olarak kullanılmaktadır. İlçe, inanç turizmi açısından, ülkemizde ve dünyada bir çekim merkezi haline gelmiştir.

1964’den bu yana Türkiye’nin en geniş hacimli etkinliği olarak Hacı Bektaş Veli’yi Anma Törenleri her yıl 16-18 Ağustos günlerinde düzenlenmektedir. İlçe her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Anma törenleri oldukça kalabalık geçmektedir. İlçede konaklama etkinliklerin olduğu günlerde yetersiz, diğer günlerde otel ve pansiyonlarda kalınabilir.

Çilehane ilçe merkezine yakın mesafede bir tepede yer alıyor, Deliklitaş da denilen küçük mağaranın bir girişi ve bir çıkışı bulunuyor. Rivayete göre Hacı Bektaş-ı Veli’nin halvete (tehnaya çekilme, yalnız kalma) çekildiği bu mağaraya girenlerin çıktığı delik, zayıf olsa da sadece günahsız olanların geçebildiği, delikten geçemeyenlerin ise adak adaması ve yoksullara dağıtması gereken kutsal bir alan olarak kabul edilmektedir. Giderseniz sizde deneyebilirsiniz. Ayrıca çevredeki ağaç ve çalılara bez / mendil bağlayıp dilekte bulunanları da görebilirsiniz.

Çilehane yolunun sol tarafında; “Ozanlar Yolu” var. Alevi/Bektaşi anlayışında “Yedi Ulu Ozan” olarak geçen Pir Sultan Abdal, Virani, Kul Himmet, Şah İsmail Hatayi, Fuzuli, Yemini ve Nesimi’nin yan yana dizili heykelleriyle başlıyor Ozanlar Yolu. Devam ettiğimizde Yunus Emre, Atı üstünde Davut Sulari, Sazı elinde Âşık Veysel ve Aşık Mahsuni Şerif’in heykelleri bulunmaktadır. Ayrıca vasiyetleri üzerine buraya gömülen İlhan Selçuk ve Turhan Selçuk kardeşlerin mezarları yan yana burada bulunmaktadır.

Ayrıca amfi tiyatronun duvarında da kocaman “Karanlıktan Aydınlığa İnsanlık Anıtı” vardır. Anıtın üzerinde 2 Temmuz 1993 Sivas, 29 Mayıs 1980 Çorum, 23 Aralık 1978 Kahramanmaraş ve 23 Aralık 1930 Menemen Katliamları’nın tarihleri, Menemen’de ölen Kubilay’ın ve Sivas’ta ölen canların heykelleri duvarda asılı durumdadır.

Onlarca yıldır devam eden Anadolu aydınlanma felsefesinin önde gelen önemli simgelerinden olan Hacı Bektaş Veli’nin dediği gibi;
Hararet nardadır sacda değildir,
Keramet baştadır, tacda değildir,
Her ne arar isen kendinde ara
Kudüs’te Mekke’de Hac’da değildir


Unutmadan! Hacı Bektaş’ta, hiç suç işlenmediği için Adalet Bakanlığı 1995’de aldığı bir kararla hapishaneyi kapatmıştır.
Hacı Bektaş, bozkırın ortasında vaha gibi durmaktadır. Yaşadığınız siyasal, sosyal ve kültürel ortamdan sıkıldığınız zaman gidin; nefes alırsınız, tazelenirsiniz yani umutsuzluğunuza iyi gelir. Deneyin, pişman olmayacaksınız.
Hacıbektaş’a Nevşehir, Kayseri ve Kırşehir üzerinden ulaşabilirsiniz. Hacıbektaş- Nevşehir arası 65 km, Hacıbektaş-Kırşehir arası 56 km ve Hacıbektaş-Kayseri 100 km’dir. Özel aracınız ya da otobüsle de ilçeye gidebilirsiniz. Yol oldukça iyi durumdadır.

HOŞGÖRÜNÜN VE BARIŞIN ADRESİ : HACIBEKTAŞ