Kavaklıdere / Muğla

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Muğla dediğimizde aklımıza daha çok deniz kenarında bulunan Fethiye, Bodrum, Marmaris, Datça veya Akyaka gibi yerler geliyor. Muğla'nın deniz kenarında bulunmayan ancak doğal güzellikleri ve el sanatlarıyla bilinen bir diğer ilçesi de, Kavaklıdere'dir. İlçe, Muğla il merkezine 55 km uzaklıkta yer almaktadır. Aydın - Muğla karayolunda Yatağan yol ayrımından 26 km iç kısımda yer almaktadır.

Kavaklıdere’de bakır işlemeciliği, kalaycılık, marangozluk, halıcılık gelişmiştir. Türkiye’nin her tarafında çerezcilerin kullandığı leblebi tavaları buradan gitmektedir. Kavaklıdere’nin Bakırcılar Çarşı, Feyzullah Ağa Konağı Kamil Ağa Konağı, Hyllarima Antik Kenti ve Yerküpe Mağarası mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

Bakırcılar Çarşısı
: İlçenin merkezinde yer almaktadır. Yöre halkı tarafından yapılan bakır eşyaların satıldığı bakırcılar çarşısında bakırdan yapılmış çeşitli eşyalar satılmaktadır. İlçe bakır ve mermeri ile ünlüdür. Ayrıca Kavaklıdere ilçesinde her yıl Ağustos ayında mermer ve bakır festivali yapılmaktadır.

Feyzullah ve Kamil Ağa Konakları : İlçe merkezinde oldukça dikkat çekici yapılardır. Her iki konakta da belediye tarafından restorasyon çalışmaları devam etmektedir.

Yerküpe Mağara ve Yaylası : Muğla'nın Kavaklıdere ilçesi Menteşe beldesine 2 km uzaklıktaki Yerküpe Mağarası ve Mesire Alanı görülmeye değer bir yerdir. Mağaranın rakımı 800 metre'dir. Yol ve manzara oldukça keyifli. Alanda her yıl Ağustos ayında güreş şenlikleri de yapılmaktadır. Mağara şenliklerin yapıldığı alanın tam altında bulunmaktadır. Mağaranın girişine şelalenin altından girilmektedir.

Hyllarima Antik Kenti
: İlçe merkezine 15 km uzaklıkta yer almaktadır. Karyalılar Döneminde kurulan antik kentin kalıntıları geniş bir alana yayılmıştır. Antik kentte Roma Dönemine ait 1200 seyirci kapasiteli antik tiyatro, şehrin çevresinde bulunan surlar, kapılar ve kaya mezarları günümüze kadar ulaşmıştır.


Etrafı dağlarla çevrili olan ilçede bol miktarda ağaç ve zengin bitki örtüsü bulunmaktadır. Yerleşiminin yüzde yetmişini kaplayan zengin orman örtüsünün büyük bir kısmını çam ağaçlarından oluşmaktadır. İlçenin sahip olduğu yaylalar su kaynakları yönünden oldukça zengindir.

Yolunuz düşerse, Kavaklıdere’yi ve çevresini görmelisiniz.

Kavaklıdere / Muğla