İZMİR’İN BUTİK MÜZELERİ : MASK, KARİKATÜR , OYUNCAK VE RADYO MÜZELERİ

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Mask Müzesi, Ritüel Masklar, Tiyatro Maskları, Anadolu Maskları, Ölüm Maskları ve İz Bırakanlar olmak üzere beş farklı kategoride ve toplamda 300’ün üzerinde yer alan geniş bir koleksiyona sahiptir. Dünya’da yaklaşık 60 adet mask müzesinin bulunmaktadır. 10 Mayıs 2011 tarihinde ziyarete açılmış ve ülkemizde alanında tekdir. Müze, 10 Mayıs 2011 tarihinde ziyarete açılmış ve ülkemizde alanında tekdir
Mask, en genel anlamıyla boyalı karton, kumaş, deri veya plastikten yapılan ve çeşitli amaçlarda kullanılmak üzere yüze geçirilen yapma yüzdür.. Mask, yüzü gizlemek, korumak ya da değişik bir kişiliğe bürünmek amacıyla kullanılır. Mask kelimesi Fransızcadan Türkçe’ye geçmiştir.
Mask Müzesi : 1448 Sok. No: 22 Alsancak / İZMİR

Neşe ve Karikatür Müzesi, Türkiye'nin görsel alandaki mizahi birikimini halkla buluşturmak amacıyla 20 Ocak 2012 tarihinde açılmıştır. Birçok karikatür sanatçımız müzede yeralmaktadır. Ayrıca karikatür konulu dergi ve kitaplar da müzede yer almaktadır.
Karikatür, ele aldığı konuları komik veya iğneleyici olması için abartan ve çarpıtan resim türüdür. Karikatür kelimesi Fransızcadan Türkçe’ye geçmiştir.
Ülkemizde Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi ve İstanbul Karikatür ve Mizah Müzesi ile birlikte Türkiye’de toplam 3 adet karikatür müzesi bulunmaktadır.
Neşe ve Karikatür Müzesi : Kıbrıs Şehitleri Cad. Yüzbaşı Şerafettin Bey Sok. No:9 Alsancak/İZMİR


Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, ünlü seramik sanatçımız Ümran Baradan tarafından 2004’de temeli atılmıştır. Sanatçı dünyanın çeşitli ülkelerinden edindiği oyuncaklar ve düzenlediği yarışmalarda derece kazanan yetenekli çocukların yaptığı eserler ile bir koleksiyon oluşturmuştur. 17 Ocak 2010 tarihinde ise Sunay Akın’ın danışmanlığında, var olan koleksiyon zenginleştirilerek Konak Belediyesi tarafından devralınmıştır.

Türkiye’nin ilk oyuncak müzesi Prof. Dr. Bekir ONUR tarafından Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi kurulmuştur. 2004 yılında İzmir’in Bademler köyünde Arkeolog Musa BARAN tarafından kurulan Çocuk Oyunları ve Oyuncakları Müzesi, 2005 yılında şair ve yazar Sunay AKIN tarafından kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi, 2010 yılında Konak Belediyesi tarafından kurulan Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, 2011 yılında Antalya’da kurulan Antalya Oyuncak Müzesi ve son olarak 2013 yılında Gaziantep’te kurulan Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi ile birlikte Türkiye’de toplam 6 adet oyuncak müzesi bulunmaktadır.
Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi; Halil Rıfatpaşa Cad. No: 31 Varyant – Konak / İZMİR

Radyo ve Demokrasi Müzesi, 1920’den günümüze toplam 150 radyo, pikap, çok sayıda plak ve interaktif eserlerden oluşmaktadır. Altı oda ve bir kütüphaneden oluşan iki katlı evden oluşturulan müze, önemli tarihsel olaylara göre kronolojik olarak sıralanmıştır. Müzedeki eserler İzmirliler tarafından bağışlanmıştır. Müze, 5 Aralık 2013’te ziyarete açılmış ve ülkemizde alanında tekdir. Dünya’da yaklaşık 390 adet radyo müzesi bulunmaktadır
Radyo ve Demokrasi Müzesi; 967 Sok. No: 16 Basmane/İZMİR
Müzeler; Pazar ve Pazartesi Günleri Kapalıdır. Ziyaret Saatleri: 9.00-17.00. Bütün müzeler ücretsiz ziyaret edilmektedir.

Külterel ve tarihsel değeri olan nesnelere sahip çıkılması, korunması, toplanması ve sergilenmesine gerekli özenin gösterilmesi toplumsal bir sorumluluktur. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve yerel yönetimler müzeciliği teşvik etmelidir.
7’den 70’e müzeleri boş bırakmayalım...

İZMİR’İN BUTİK MÜZELERİ : MASK, KARİKATÜR , OYUNCAK VE RADYO MÜZELERİ