2018 Yolsuzluk Algı Endeksi Açıklandı!

YAYINLAMA: 31 Ocak 2019 / 20.00 | GÜNCELLEME: 31 Ocak 2019 / 20.00

Yolsuzlukla mücadelede dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından olan ve 118 ülkede faaliyet gösteren Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), 1995’ten bu yana her yıl yayınladığı Yolsuzluk Algı Endeksi’nin 2018 sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

2018 yılı Endeks sonuçlarına göre, Türkiye, 41 puanla 78. sırada yer aldı.

Türkiye’nin Yolsuzluk Algı Endeksi puanı ve sıralaması 2013 yılından beri hızlı bir biçimde gerilemekteydi. Endekste dört yıl üst üste gerileyen Türkiye, bu süre içerisinde 10 puanlık bir düşüşle 28 sıra gerilemişti..

Bu yıl değerlendirmeye alınan 9 bağımsız araştırmadan yalnızca birinde, geçen yıl hesaplamaya dahil olmayan bir araştırmanın verilerinde artış gösteren Türkiye’nin puanı, bu araştırmanın etkisiyle bir önceki yıla göre bir puan yükseldi. Buna karşın Türkiye 2012 yılından bu yana en çok gerileyen 5 ülke arasında yer aldı.

 

2018 yılı sonuçları demokrasiye yönelik ihlaller ile yolsuzluk düzeyi arasındaki ilişkinin güçlü bir biçimde ortaya konduğu iddia ediliyor.

2012-2018 yılları arasında Demokrasi Endeksi’nde en çok gerileyen ülkeler, Yolsuzluk Algı Endeksi’nde de en çok düşüş yaşayan ülkeler oldu.

2018 yılı sonuçları, yolsuzluğa dair algının; hukuk devleti ilkeleri, basın özgürlüğü, sivil toplumun gücü, örgütlenme ve ifade özgürlüğü gibi konularla doğrudan ilgili olduğunu gösteriyor.

2013 yılında Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkeler grubunda lider konumda bulunan Türkiye, bugün Gürcistan, Belarus ve Karadağ gibi ülkelerin gerisine düşmüştür. Küresel sıralamada ise Türkiye, ekonomik, sosyal ve politik istikrarsızlıklarla boğuşan, demokrasi ile tanışmamış birçok ülkenin gerisinde bulunuyor.

Türkiye, G20 ülkeleri değerlendirildiğinde ise Hindistan ile birlikte 12. sırada bulunuyor.

 

 

 

 

 

Bugün dünyada iş böyle dönüyor…

 

Bir gün Kenya’nın fakir bir kentine bir turist gelir ve şehrin tek otelinin kapısından girer!..

Kontuarın üzerine 100 dolarlık kağıt parayı koyar ve odalara bakmaya gider.

Otel sahibi parayı kapar kapmaz karşıdaki kasaba gider, borcunu öder.

Kasap parayı alır almaz derhal domuz çiftliğine koşar, hesabı kapatır.

Çiftçi de hemen yemciye seğirtir, ne zamandan beri bir türlü ödeyemediği borcunu halleder.

Yem satan esnaf da parayı hemen kendine kredi açan hayat kadınına götürür.

Hayat kadını da 100 dolarlık banknotu alır otele gider parayı kontuarın üzerine koyar, otelciden hep borca tuttuğu odaların parasını öder.

 

Aslında kimse bir şey kazanmadı! Ama hepsi borçtan kurtulduğu için rahatladılar. Hayata daha iyimser bakmaya başladılar.

İşte… Bugün dünyada iş böyle dönüyor…

 

 
Biz bu insanlarla yaşamı öğrendik...

 

2018 Yolsuzluk Algı Endeksi Açıklandı!