Gesi ve Tavlusun

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Gesi
Şehir merkezine 10 km uzaklıkta bulunan Gesi, birçoğumuzun belleğinde türküsüyle yer tutmaktadır. Kaya kiliseleri, yeraltı şehirleri, camileri, manastırları, köprüleri, taş evleri ve güvercinlikleriyle tarihi ve önemli bir turizm merkezidir.
Kayabağ Köyü’ndeki 19. yüzyıla ait Yanartaş Rum Kilisesi, güvercinlikler ve asırlık camiler asırlık niteliklere sahip görünmektedir.

Gesi Güvercinlikleri
Zamanında Gesi bağlarının gübre ihtiyacını karşılamak üzere yapılan güvercin evleri. Her güvercinlikte yüzden fazla yuva olduğu söylenmektedir. Güvercinlikler 2-3 metre çapında 8-10 metre yüksekliğinde ve tamamı taştan inşa edilmiştir. Bölge halkı buradaki güvercinlerin etinden, yumurtasından ve gübresinden faydalanmıştır. Yine bölge halkının ifadesine göre, Kayseri mantısının özelliği güvercin etinden yapılmasıdır. Mantı günümüzde bu özelliğini kaybetmiştir. Güvercinlikler kendi kaderine terk edilmiş durumdadır.

Kayabağ Köyü
Gesi’ye çok yakın durumda olan Kayabağ Köyü bir dönem Rumların yaşadığı bir yer imiş. Köyün eski adı Darsiyak’mış. Köyde bulunan, 1837 tarihli Yanartaş Kilisesi bütün tahribata rağmen ayakta kalmaya devam ediyor. Kilise köyün içinde bulunmasına rağmen kilisenin içi gelen giden herkes tarafından tahrip edilmiş görünüyor. Kilisenin yanında bulunan ve günümüzde kullanılmayan iki katlı okul binası da tarihi bir yapıdır. Gerek kilise gerekse okul binası kendi kaderine terk edilmiş duruyor.

Tavlusun
İl merkezine 8 km uzaklıkta bulunan Tavlusun, Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı bir mahalledir. 1960’ların başında adı “Aydınlar” olarak değiştirilmiştir. Köylülerin verdiği hukuk mücadelesi sonucu 1988’de eski adını geri almıştır.

Tarihi 600 yıl öncesine giden köyde Ermeniler, Rumlar ve Türkler birlikte yaşamıştır. Vadilere oyulmuş yerleşim alanları, kilise ve manastırları bulunmaktadır. Tavlusun’un tescilli 2 kilise, 3 cami, 4 çeşme, 2 köprü, 1 su kemeri ve 1 su kuyusu bulunmaktadır.
Tavlusun ve Germir 1996’da SİT alanı ilan edilmiş ama, tarihi yapıları koruma için tek bir adım bile atılmamıştır. Bu köylerin sokaklarında dolaşıldığında, her ne kadar koruma altına alınmış gibi görünse de, kendi haline bırakılmışlığın onu kaçınılmaz sona hazırladığı her halinden belli oluyor gibi.

Kayseri’ye yolunuz düşerse pastırma, sucuk ve mantı popülerliğine kapılmadan tarihi ve kültürel yerleri görün. Daha önce yaşamış bütün insanları sevgiyle hatırlayın, onlardan bize kalan yadigarlara saygılı olun ve koruyun derim.

Yolunuz açık olsun!



Gesi ve Tavlusun