Köy ve kent insanı

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Büyük kentlerde yaşayan insanlar daha agresif ve daha sinirli oluyorlar genelde. Otobüste, sokakta, parkta, trafikte, vs. hemen hemen her yerde bir kavga, gürültüdür gidiyor. Siz ne düşünüyorsunuz bilmem ama ben insanların yapı ve karakterlerinin daha çok yaşadığı yere göre şekil alıp değiştiğine inanıyorum. Mesela kentte yaşayan insanlarla köyde yaşayan insanların yapıları birbirinden oldukça farklıdır. Bir taraftan sakin ve daha çok doğayla iç içe geçen bir yaşam, diğer taraftan oldukça gürültülü ve betonarme yapılar arasında geçirilen zaman. Bu durum epey etkili oluyor sanırım.

Kent insanı, yayla havasını solumaya ihtiyaç duyar bir zaman sonra. Yoğun araç trafiğinden, gürültüden ve kirli havadan kaçmak, uzaklaşmak ister bir nevi. Yapılan birçok araştırma, aşırı gürültülü ve kirli havanın, insanda hem sinirli bir yapıya neden olduğunu hem de sağlık açısından olumsuz etkilediğini ortaya koyuyor.

Çok yönlüdür kent insanı öte yandan. Mesela basit bir sözcükten bile farklı farklı anlamlar çıkarmayı severler. Bu kişiler için önemli olan konuşma şeklidir daha çok. Böylece kültürlü olmanın vermiş olduğu bir havayla etraflarına insanları daha rahat bir şekilde toplarlar. Ama bakıldığında köy ya da yayla insanlarının böyle bir özelliği yok. Onlar konuşurken kullandıkları kelimeler yalnızca gerçek anlam taşır. Bir şey, ya aktır ya da karadır onlar için.
Daha anlaşılır ve basit kavramlarla ifade ederler kendilerini bir yandan da. Bu yüzden daha içten ve daha sıcak bir yapıya sahip oluyorlar genelde. Öyle fazla düşünmeyi, dolaylı anlatımı falan da bilmezler pek. Onların dilinde iyilik, kötülük, güzellik gibi soyut kavramlar nesnel bir nitelik taşır daha çok.

Köy ve kent insanı