Denizli

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Denizli, Ege Bölgesi’nin doğusunda yer alır. Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir köprü durumundadır. Şehrin ekonomisi sanayi ve ticarete bağlıdır. Özellikle tekstil, bakır, mermer ve doğal taş konularında kendini geliştirmiştir.

Denizli, termal, tarih, müze, kültür, doğa, kış ve alternatif turizm çeşitleri ve kendine özgü mutfağıyla görülmesi gereken illerimizden bir tanesidir.

Denizli Horozu

Her şehrin bir sembolü vardır. Denizli’nin sembolü de Denizli Horozu’dur. Şehrin merkezinde bulunan horoz, rengi, vücut yapısı ve ötüşüyle diğer türlerinden ayrılıyor.

Denizli horozunun gözleri siyah ve sürmeli ve kanatları üzerinde kahverengi renkler bulunuyor. 

 

Atatürk Evi Etnografya Müzesi

Atatürk’ün 1931’de Denizli’ye geldiğinde burada konuk ediliyor. Bina, 19. yüzyılın so nlarında yapılmıştır. Binanın alt katında etnografik eserler ve üst katında Atatürk’ün çalışma ve yatak odasındaki eşyalar sergileniyor.

 

Konyalıoğlu Evi ve Osman Bey Konağı

Aynı bahçe içinde yan yana bulunuyor iki konakta. Osmanlı ve Denizli mutfağına özgü tatları sunan restoran ve kafeterya olarak hizmet veriyor. Ayrıca yöresel ürünlerin satışının yapılığı hediyelik  eşya dükkanı da bulunuyor.

 

İbrahim Çallı Sanat Evi

İbrahim Çallı, 13 Temmuz 1882 – 22 Mayıs 1960 tarihleri arasında yaşamıştır. Denizli’nin Çal ilçesinde doğmuştur.  Çallı’nın adının verildiği  iki katlı sanat evi, Denizli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun idari binası olarak kullanılıyor. Sanat Evi’nin hiç olmazsa bir bölümü İbrahim Çallı Müzesi olarak kullanılabilirdi.

 

Bez Bebek Müzesi

Denizli’nin tarihi binalarından Balcı Evi Konağı geçirdiği bir yangın sonucu yeniden restore edilerek “Bez Bebek Müzesi”ne dönüştürülüyor. Emekli Öğretmen Zeynep Karaaslan tarafından yapılan 500’den fazla bez bebek sergileniyor ve çocuklar için kukla gösterileri düzenleniyor.

 

Kaleiçi

Denizli’nin tarihi ve turistik yerlerinden biridir. Şehrin merkezinde yer alan Kaleiçi’nin tarihi 11. yüzyıla kadar uzanıyor. Kaleiçi aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bir yer.

 

Babadağlılar Çarşısı

Denizli denince akla tekstil sektörü akla geliyor. Bu ürünlerin bir arada yer aldığı adreslerden biri de, Babadağlılar Çarşısı’dır. Çarşının merdiven boşluğunda sarkan tekstil ürünleri renk çümbüşü bir görüntü ortaya çıkarıyor.

 

Özay Gönlüm Heykeli

Özay Gönlüm, 5 Şubat 1940 – 1 Mart 2000 tarihleri arasında yaşamıştır. Denizli’nin Tavas ilçesinde doğmuştur. Ege yöresinden derlediği türkülerle tanınmıştır. Yaşamı boyunca 200 türkü derlemiş, 30 plak ve 30 kaset çıkarmıştır. En bilinen eserleri arasında ”Ninenin Mektubu”, Evlerinin Önü Bulgur” ve Arabaya Taş Koydum” yer alıyor. 

 

Kaklık Mağarası

Denizli’deki  Pamukkale traventenlerinin bir benzeri yer alıyor. Mağaranın Pamukkale’ye benzerliği nedeniyle “Küçük Pamukkale” olarak anılıyor. Kaklık Mağarası, çökme sonucu tesadüfen bulunuyor ve 2010 yılında ziyarete açılıyor. Denizli – Afyon karayolu üzerinde ve Denizli’ye 30 km mesafede bulunuyor.

 

Denizli’nin biraz dışına çıktığınızda UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde olan Pamukkale Travertenleri, Karahayıt, Hierapolis, Laedikya, Tripolis ve Tabae Antik Kentleri, Babadağ, Buldan ve Güney ilçeleri, şelaleri ve mağaralarıyla görülmeyi hak ediyor.

Denizli