Dr. Warren H. Winkler

YAYINLAMA: 28 Şubat 2019 / 20.00 | GÜNCELLEME: 28 Şubat 2019 / 20.00

Gaziantep’teki Amerikan Hastanesi’nin çok değerli eski danışmanı Dr. Warren Winkler İstanbul’da 91 yaşında yaşama veda etti.

 

1955 yılında Michigan Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitiren ve Şikago'da genel cerrahi ihtisası yapan Dr. Winkler, 1959-1967 yılları arasında Kayseri'de Talas Amerikan Ortaokulu Kliniği’nde çalıştıktan sonra Türkiye’de kalarak Muş ve Kars’taki halk sağlığı projelerini yönetti ve Sağlık Bakanlığı’na danışmanlık yaptı. 1968 yılında İstanbul’daki Amerikan Hastanesi başhekimliğine getirilen Winkler, bu görevini 1994’e kadar yürüttü. Daha sonra aynı hastanede doktor olarak hizmet vermeyi sürdürdü.

 

Gaziantep Amerikan Hastanesi’ne Amerika’dan tıbbi malzeme, alet, gereç ve ayni yardım konularında destek olmuş, hasta muayenelerinde bulunmuş, Antep’i çok seven Dr. Winkler’ın aramızdan ayrılmasına sonsuz üzüldüm.

İkimiz de Amerikan Hastanesi’nin sahibi olan Vakfın mütevellileri olduğumuz için birlikte çok özel günlerimiz oldu. Talas’ta iken de revirimizin doktoruydu, ilk tanışmamız orada olmuştu. Her İstanbul’a gidişimde onu Amerikan Hastanesi’nde ziyaret ederdim, çok sevinirdi.

 

Dr. Winkler’ın vefatından sonra Amerikan Koleji’nden Yılmaz Ayata Ağabeyin yazdıklarını okurken hatıralar gözümde canlandığı için köşeme aldım.

 

Yılmaz Ayata şöyle yazmış:

… Dersler fena değil. Okul açılalı neredeyse iki ay olmuş ve ben bir kere bile revire yatmamışım. Üstelik ceketimin göğüs cebinde, senelerdir kullandığım 38.3’e ayarlı derecemi kullanmamışım. Halbuki geçmişimde her ay en az iki kere revire yatmışlığım var. (Okulumuzun şahane bir reviri vardı. Hem halka hizmet verirdi, hem de öğrencilere... Dersler sıkı olunca revire gider, hasta numarası ile bir-iki gün yatardık. Ağzınıza derece koyarlar, yatabilmek için en az 38.3 ateşiniz olması gerekirdi. A.Tuzcu)

 

Dr. Winkler okulumuza yeni geldiğinde revirde muayeneye başlayacağı duyuruldu. İlk gün, şeytan dürttü ve ben revirde sıramı aldım. 5-6 kişi varız. En kıdemli ve gerçek revir kurdu benim. Tebeşir yutma, derece sürtme evrelerini çoktan geçmiş, revire garantili yatış için gereken 38.3’e ayarlı derecemle kendimden son derecede eminim. En sonda sıramı bekliyorum. Dr. Winkler sıra ile hepimizin ağzına dereceleri koydu. Arkasını dönmesi ile benim dereceleri değiştirmem bir oldu.

 

Sıra ile dereceleri alıp, okuyup geldi. Ağzımdan dereceyi aldı, baktı. Ben ağzından 38.3’ü duymak için gururla beklerken, bana ‘’Where is my thermometer?/Benim derecem nerede?’’ diye sordu. Yıkıldım. Cebimden çıkarıp verdim derecesini. O benimkini iade etmedi. ‘’Gidebilirsin’’ dedi. Meğer Dr. Winkler Amerika’dan gelirken 2 düzine benzeri olmayan yeni derece getirmiş yanında.

 Süklüm, püklüm çıktım revirden. Başıma neler gelebileceğini düşünemiyorum. Disiplin Kurulu kaçınılmaz olacak.

Hiç bir şey olmadı. Dr. Winkler olayı büyütmedi. Ben de bir daha revire gitmedim, gerçekten hasta olmadan.

 

Seneler sonra, İstanbul’da, Amerikan Hastahanesi Başhekimi iken Dr. Winkler’ı ziyaret ettim ve bu olayı hatırlattım. Güldü, ‘’İlk günümdü okul revirinde, kimseyle kötü olmak istemedim. Sen miydin bilemem, ama o çocuğun yüzündeki ifadeden de bir daha bu yola teşebbüs etmeyeceğini anlamıştım zaten’’ dedi.

 

Allah gani gani rahmet eylesin.

 

 

Kadın ve erkeklerin 4 ana dönemi!..

 

Amerikalı bir bilim adamının yaptığı araştırma, kadınların hayatının 4 ana döneme ayrıldığını ortaya koymuş:

 

1. Her şeye ağzı açık ayran budalası olarak baktıkları, söylenen her güzel lafa kolay kandıkları 17-25 yaş arasındaki kaz dönemi.

2. Güzelliklerinin farkına vardıkları, o yüzden hep kapris üstüne kapris yaptıkları 25-35 yaş arasındaki naz dönemi.

3. Hayatı, erkekleri tanıyıp gözlerinin açıldığı 35-55 yaş arasındaki kurnaz dönemi.

4. Mihrabın yıkıldığı, her şeyin bittiği 55 yaş sonrası enkaz dönemi.

 

Erkeklerin hayatı da 4 ana döneme ayrılır:

1. 17-30 yaş arası kaz dönemi.

2. 30-40 yaş arası kaz dönemi.

3. 40-60 yaş arası kaz dönemi.

4. 60 ve sonrası en kaz dönemi.

 

 

Dr. Warren H. Winkler