Zeugma ve Karkamış üzerine…

YAYINLAMA: 12 Mart 2019 / 20.00 | GÜNCELLEME: 12 Mart 2019 / 20.00

Aradan 20 yıl geçti.

Zeugma ile Göbeklitepe’de kazılar aynı zamanda başladı.

İlk yıllarda Zeugma açık ara öndeydi. Dünyanın en büyük gazetesi The New York Times’ın birinci sayfasında manşet olduk. O yıl Antep’e Zeugma’ya görmeye 5 binden fazla turist geldi. Antep tarihinde ilk kez bu kadar turisti ağırlıyordu. Bütün dünyaya sesimizi duyurmuştuk. Avustralya’dan ilkokul öğrencileri o zaman daha yeni olan internette Zeugma’yı çok merak ettiklerini yazıyordu…

 

Son 6-7 seneye kadar pek adı duyulmayan Göbeklitepe şimdi UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alındı. Biz henüz yedek listede bile yokuz! Müracaat bile etmedik. Oysa bu listede yer almak son derece önemli. İlgilenen de yok, aldıran da yok!

Zeugma müzemizle övünüyoruz ya, bu işin uzmanı yabancılar burayı gezdikten sonra beğendiklerini ifade ederken hep, “Burası müzeden çok bir galeriye benziyor. Öyle değerlendirmek gerekir. Böyle müze olmaz. Ama çok güzel…” yorumunda bulundular.

 

Bu arada, yeni yapılan Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi’ni gördünüz mü?

Bizimkinden kat ve kat büyük, muhteşem bir müze. Bölgenin bir numarası!

Peki, Hatay Arkeoloji Müzesi’ni gezdiniz mi?

O da bizim müzeden çok daha güzel ve görkemli…

 

Fransa’nın Cannes kentinde bugün önemli bir fuar kapılarını misafirlerine açtı. Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM…

Resmini gördüğünüz Göbeklitepe’nin maketi burada sergileniyor.

Dünyanın lider mimari maket tasarım şirketi RJ Models, Göbeklitepe’nin inşasının varsayılan teorilere göre yansıtıldığı, tüm teknik bilgileri Alman Arkeoloji’nin desteğiyle 1000 parçadan oluşturulan maketin fuarda en büyük ilgi odağı olacağını iddia etti.

 

2019 yılının Göbeklitepe Yılı ilan edilmesi nedeniyle bu maketin Türkiye’nin ve bölgenin tanıtımına önemli bir katkı sağlayacağını iddia eden RJ Models Bölgesel Ortaklarından Hakan Özkan,

“Göbeklitepe maketini, dünyanın en önemli ve prestijli fuarlarından biri olan MIPIM’de sergileyerek yüz binler, belki de milyonları “tarihin sıfır noktası” Göbeklitepe ile tanıştıracağız” dedi.

 

Batımızdaki, Doğumuzdaki bizden daha küçük şehirler bu konuda bizi solladı.

Şimdi elimizde dehşet bir hazine var: Karkamış!

Dünyanın bilinmeyen 800 yıllık tarihi burada ortaya çıkarıldı. Çok önemli bir Hittit başkenti.

Kazılar 8 yıldır sürüyordu. Geçen sene bu antik kent arkeolojik parka dönüştürülecekti ama olmadı! Kazılar güvenlik nedeniyle durduruldu. Bu sene tekrar başlaması için çalmadık kapı bırakılmadı.

 

Konuyu en başta Bakan Başkan Şahin takip diyor. Adalet Bakanı Gül destek veriyor. Gaziantep’e birkaç hafta önce gelen Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy söz veriyor, ama gıdım ilerleme yok!

Burası Şanlıurfa veya Hatay İllerinin birinde olsaydı çoktaaan arkeolojik park yapılmıştı.

Bizim Gaziantep’imizde bu işler yürümüyor ne yazık ki!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hürriyet gazetesinin

trajını merak edenlere…

 

Yaygın basında gazete trajları için internetteki bazı sitelerin verdikleri rakamlara aldanmayın.

Posta gazetesinde 15 yıl gibi uzun bir süredir sağlık yazıları kaleme alan, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Galatasaray Divan Kurulu üyesi Teoman Cem Kadıoğlu, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından çok ilginç bir paylaşımda bulundu:

Hürriyet gazetesinin İstanbul gerçek bayi satışı 28.000, toplam Türkiye bayi satışı 60.000. Bu sayılara inilmesinin tek nedeni sosyal medya ve dijital devrim mi?

 

Kadıoğlu bu tweetinden bir süre sonra yeni bir paylaşımda daha bulunarak, "Bu twitimden sonra 15 yıldır aralıksız her gün sağlık köşesi yazdığım Posta gazetesindeki yazılarıma son verildi. Pek üzüldüm..!" dedi!

 

Hürriyet bir örnek! Diğerleri de aşağı yukarı aynı!

 

 

Zeugma ve Karkamış üzerine…