DAMLA SAKIZININ ANAVATANI: SAKIZ ADASI

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Sakız Adası, Yunanistan’ın beşinci büyük adasıdır. Avrupalıların Chios, Yunanlıların Hora edikleri Sakız Adası, Türkiye kıyılarına  6  km uzaklıktadır. İzmir’in Çeşme İlçesi'nden gemi ile  gidilebilmektedir. Adanın nüfusu 60 bin civarındadır. Adada yoğun biçimde damla sakızı ağacı var ve adanın ismi de buradan gelmektedir.  Damla sakızı dünyada sadece burada yetişmektedir. Ayrıca ünlü İlyada ve Odesa Destanı’nın yazarı Homeros’unda memleketidir.

Sakız Adası’nda çeşitli büyüklükte 66 köy bulunmaktadır.  Köyler Ortçağ mimari özelliklerini taşımakta ve her biri birbirinden güzeldir.

Sakız Adası’nda Gezilecek Yerler :

Sakız Kalesi, adanın en çok ziyaret edilen yerlerindendir. Kalenin içinde, Osmanlı mezarları, cami, tapınak ve müze bulunmaktadır.

Korais Kütüphanesi,  Yunanistan’ın önemli müzelerindedir. Edebi çalışmaları ile ünlü Yunan  bilgini Adamantios Korais’in adına kurulmuştur.  Kütüphanede 150 bin önemli ve nadir kitap, el yazmaları, gazete ve dergi arşivleri de bulunmaktadır.

Halk Bahçesi, adanın merkezinde yer almaktadır. Bahçede tarihi çeşme, çocuklar için oyun alanı, kafe ve adanın önemli kişilerine ait heykel ve büstleri bulunmaktadır.

Nea Moni Manastırı, 1042’de üç rahip tarafından inşa edilmiş ve adanın en çok ziyaret edilen  turistik  yerlerindendir. Adanın merkezine 12 km uzaklıktadır. Manastır, Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’nedir.

Pyrgi Köyü, adanın güneyindeki en büyük köylerden biridir. Köy bir kale gibi inşaa edilmiştir. Evler, 2 – 3 katlı olup, evlerin kapı ve pencereleri köyün içine bakan tarafındadır.  Köyün en önemli özelliği, köydeki bütün binaların süslemeleridir. Bu süsleme sanatına Ksista  (çizik) adı verilmektedir. Bu süsleme sanatında, binalar önce kaplama ile kaplanır, sonra siyah kum geçirilir ve yumuşakken, inşaat ustaları geometrik şekiller (daire, üçgen ve kare gibi) verilmektedir.

Olympi Köyü, adanın merkezinde 31 km mesafededir. Köy, 14. y.y.’dan kalma  bir Ortçağ köyüdür.

Armmolia Köyü, adanın merkezine 20 km uzaklıktadır. Seramik yapımı ve işlemeciliği ile ünlüdür.

Mesta Köyü, adanın merkezine 35 km uzaklıktadır. Köy, Orta Çağ köylerinden biridir. Mimarisinin ilginçliğinden dolayı görülmelidir.  Sokaklar dar ve evler, boşluk olmadan yan yana inşa edilmiştir. Adaya gelenlerin en çok ziyaret ettikleri yerlerindendir.  Mesta Limanı, köye 4 km mesafededir.

Anavatos Köyü, adanın merkezinden 16 km uzaklıkta ve deniz seviyesinden 450 metre yükseklikte bir kaya üzerine inşa edilmiştir. Köy, terk edilmiş anıtsal bir yapıdadır.  Etkileyici bir görünüme sahiptir. Adanın en dikkat çekici bölgesidir.

Sakız Adası’nda çeşitli büyüklükte 66 köy bulunmaktadır.  Köyler Ortaçağ mimari özelliklerini taşımakta ve her biri birbirinden güzeldir. Ada halkı sıcak, samimi ve oldukça yardımseverdir.

Adanın merkezinden her yere otobüs ve taksilerle ulaşım mümkündür. Ayrıca adada her bütçeye uygun konaklama imkanı mevcuttur.

Yunanistan T.C. vatandaşlarından (Yeşil Pasaport hariç) vize istemektedir. Ayrıca pasaportunda KKTC’ye giriş-çıkış damgası olan T.C. vatandaşlarının (vizeleri olsa dahi) Yunanistan’a girişlerine izin verilmemektedir.

 





DAMLA SAKIZININ ANAVATANI: SAKIZ ADASI