Avrupa’nın Başkenti : Brüksel

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Brüksel, Belçika’nın başkenti ve 1,8 milyon nüfusu ile en büyük şehridir. Brüksel, aynı zamanda Avrupa Birliği’nin 3 ana kurumu olan Avrupa Parlamentosu, AB Bakanlar Konseyi ve AB Komisyonu’nun resmi organlarının büyük bir kısmı burada bulunmaktadır. Bu özelliğiyle Brüksel, aynı zamanda Avrupa Birliği’nin de başkenti sayılmaktadır. Ayrıca NATO Merkez Karargahı da Brüksel’de bulunmaktadır.

Nüfusun çoğunluğunun ana dili Fransızca’dır. Brüksel kökenli veya Brüksel’e Flaman bölgesinden gelmiş ve Felemenkçe konuşan bir azınlık da bulunmaktadır. Bu yönden Brüksel aslen bir Flaman şehri olmasına rağmen bir Fransız özellikleri taşımaktadır. Bu demografik özelliğe rağmen Brüksel’de iki resmi dil Fransızca ve Felemenkçe, hukuken eşit ve her alanda zorunludur.

Brüksel, çikolata, bira, patates kızartması ve waffle’ın her çeşidini bulabileceğini bir yer. Şehirde Fransızca, Almanca, Flemenkçe dilleri konuşuluyor. İngilizce bilmeyen yok gibi.

Brüksel nüfusunun yaklaşık % 30 yabancılardan (Faslı, Türk ve Afrikalı) oluşmaktadır.

Türkiye’den  THY ve Pegasus havayolu şirketleri Brüksel’e gitmektedir. THY Brüksel Havaalanı’na, Pegasus ise Charleroi’ye inmektedir. Brüksel havaalanı şehir merkezine 11 km mesafede iken, Charleroi Havaalanı 60 km uzaklıkta bulunmaktadır. Her iki havaalanına ulaşım oldukça kolaydır. Özellikle Charleroi Havaalanı’na gidecek otobüsün bileti (yaklaşık bir ay önceden) internetten alınırsa oldukça ucuza gelmektedir.

Brüksel’e Gezilecek Yerler  

Grande Place (Büyük Meydan)

Brükse’in en büyük ve en ünlü meydanıdır. Meydanda belediye binası, kent müzesi ve bira müzesi’nin ve her yıl Ağustos ayında düzenlenen Çiçek Halı Festivali’ne ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca birçok tarihi binaya ve kafe ve restoranlar bulunmaktadır. Günün her saati oldukça hareketlidir.

 

Manneken Pis (İşeyen Çocuk Heykeli)

1618’de oluşturulan, defalarca çalınan ve her defasında yerine yenisi konulan heykel, Brüksel’in simgelerinden en ünlüsüdür. Heykel, 61 cm boyunda ve Grande Place’sin yakınındadır.

 

Jeanneke Pis (İşeyen Kız Heykeli)

Manneken Pis’e kardeş bir heykel olan Jeanneke Pis çok bilinen ve tanınan bir heykel değildir.

 

Atomium

Expo 1958 için inşa edilen, her biri 18 metre çapında 9 küreden oluşan anıt, demir kristalin 165 miyar kez büyütülmüş halini tasvir etmektedir.

 

Mini Europe

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin 80 şehrinden 350 tarihi yapının minyatürlerinin görülebildiği ve Atomium’un hemen yanındaki parkta yer almaktadır. !989’da ziyarete açılmıştır.

 

Kraliyet Sarayı

1783’de inşasına başlayan ve 20.yüzyılın başında tamamlanan saray şehrin merkezinde bulunmaktadır. Kraliyet ailesi davet ve kutlamalar ve kutlamalar için kullanmaktadır. Saray ayrıca müze olarak gezilebilmektedir.

 

 

Hotel de Ville

1402 – 1420 yılları arasında inşa edilen, 96 metrelik çan kulesi ile Grand Place meydanında yer almaktadır.

 

Cinquantenaire Parkı

30 hektarlık alanda yer alan park, 1880 yılında Belçika’nın50.yıl anısına inşa edilmiştir.Parkın içinde heykeller, sportif alanlar, yürüyüş yolları, cami, Kraliyet Silah ve Askeri Tarih, Kraliyet Güzel Sanatlar ve Autoworld müzeleri bulunmaktadır. Park, Avrupa Parlamentosu’nun yanındadır.

 

Basilica of the Sacred Heart

Belçika’nın bağımsızlığının 75. yıl dönümü anısına 1905’de inşa edilmiştir. İkiz çan külleri ve 89 metre yüksekliğindeki kubbeleriyle görülmesi gereken yerlerden birdir.

 

Karikatür Müzesi

Tenten ve Şirinler gibi karakterlerin görülebileceği müze, 1984’de ziyarete açılmıştır.

 

Galeries Royals Saint Hubert

1847’e inşa edilen ve 100 metre uzunluğundaki pasaj, alışveriş tutkunlarının vazgeçemeyeceği bir yerdir.  Pasaj içinde birbirinde şık kafeler, giyim mağazaları ve tiyatrolara ev sahipliği yapmaktadır.

 

Mont des Arts

1910’da oluşturulan bahçe alanda Kraliyet Kütüphanesi ve Kongre Sarayı bulunmaktadır.

 

Bourse de Bruxelles (Borsa Binası)

Avrupa Borsalar Birliği tarafında kullanılan bina 1873’de inşa edilmiştir. Grande Place’nin yanında yer almaktadır.

 

Ayrıca Brüksel Adalet Sarayı, Meçhul Asker Anıtı, Avrupa Parlamentosu, parkları ve çikolata müzeleri görülmeye değerdir.

 

Brüksel şehir merkezi toplu taşım araçları, otobüs, tramvay, metro ve otobüs ile kolayca yapılmaktadır. Ayrıca yürümeyi seviyorsanız, şehri yürüyerek gezebilmek mümkündür. Merkez Tren İstasyonu ile Belçika’nın diğer şehirlerine ve Avrupa’nın büyük şehirlerine ulaşım kolaydır. Yine Brüksel’de bir çok Türk lokantası bulunmaktadır.

Brüksel’e giderseniz, seveceksiniz.

 




Avrupa’nın Başkenti : Brüksel