Bir öneri...

YAYINLAMA: 18 Nisan 2019 / 20.00 | GÜNCELLEME: 18 Nisan 2019 / 20.00

Afrika kendi içindeki sınırları kaldırarak  dünyanın en büyük serbest ticaret bölgesi haline geliyor.

2.5 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip Afrika nihayet zincirlerinden kurtulup ABD, Çin, AB, Hindistan gibi büyük bir güce dönüşüyor. Tarih yazılıyor...

22 ülkenin imzaladığı Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi anlaşması pek yakında yürürlüğe giriyor.

 

Anlaşma ile 1.2 milyar nüfuslu Afrika , en büyük  serbest ticaret bölgesi olacak. Böylece Kara Kıta 140 milyar dolarlık ek ithalat hacmi yaratacak.

Türkiye son 15 yılda Afrika’yla ticaret hacmini 4’e katlayarak 21 milyar dolar bir hacme ulaştırdı. Bu anlaşma şüphesiz Türkiye için yeni bir fırsatın önünü açacak.

 

Ben ülke genelini düşünmüyorum. Ben yalnız Gaziantep’i düşünüyorum.

Gaziantep Sanayi Odası’ndan aldığım rakamlar tabloda görüldüğü gibi, 2017 yılında 787 milyon dolarlık ihracatımız 2018’de yüzde 16 artarak 914 milyona yükselmiş.

 

 

Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi (AfCTA) dışındaki ülkelere de yaptığımız ihracatı gösteren bir tablo da ben hazıradım. Benim tablomda 2019’un ilk çeyreğinde, Ocak-Şubat-Mart’ta yapılan ihracat rakamlarını aldım.

Üç ayda 274 milyon dolarlık ihracat yapmışız. Bu da gösteriyor ki, normal şartlarda bu sene en az yüzde 25’lik bir artış yakalamamız bekleniyordu. Ancak şartlar değişti! Karşımızda dünyanın en büyük serbest ticaret bölgesi bulunuyor.

 

İşte benim önerim de değişen şartlar nedeniyle oluştu.

Gaziantep Ticaret Odası-Gaziantep Sanayi Odası-Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi ortak bir Afrika Masası kursunlar.

Bu komite de profesyoneller de bulunmalı. Konuyu iyi bilen çok değerli danışmanlar var.

Mesele yalnız sattığımız malların daha fazla satımı olmamalı. OSB’de Afrika pazarı için daha nitelikli, katma değeri daha yüksek ihraç malı üretebilmemiz için de çalışmalar yapılmalı. Afrika’nın ihtiyaçları iyi tespit edilmeli. Bu inanılmaz büyük bir fırsat.

Önerilere kimsenin pek aldırdığı yok ama, ben tarihe not düşüyorum.

 

 

 

 

 

Afrika’da başarıyla iş yapanlar

 

Afrika’da epey ilerlemiş olan şehirler var.

Senegal'de 3 milyon euro yatırımla un fabrikası kuran Malatyalı Mahmut Baştur'un kurduğu un fabrikası önceki ay üretime başladı.

 

Çok sayıda şirket batırdıktan sonra Güneydoğu’da, "Var mı Nazo gibisi" cıngılıyla başarıyı yakalayan Konyalı Nazlı Gıda,  Mazombik’te kendi konusunda pazar lideri.

 

Çiftçi, inşaatçı, traktör bayii gibi farklı sektörlerde çalışan Ceyhanlı 18 işadamının 13 bin dönüm araziyi kiralayarak başladığı Sudan macerası tam gaz divam ediyor.

"Tarımda büyük potansiyel var. Verimli tarım topraklarına rağmen üretim yetersiz. Bitkisel yağ açığı had safhada” diyen Ceyhanlılar, hedeflerinde Senagal ve Etiyopya’nın olduğunu söylüyorlar.

 

Markasıyla şimdiden 22 Afrika ülkesinde varlık gösteren Saray Holding pazarda bu yıl yüzde 70 büyümeyi hedefliyor. Yönetim Kurulu Başkanı Sami Özdağ, küresel mali krizin gelişmiş ülkelere göre Afrika'da etkilerinin daha zayıf kaldığını söylüyor.

 

 

 

Bir öneri...