Büyücülük

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Yönetim ve organizasyon kitaplarında yöneticilerin ne işlev görecekleri yazar. Herhangi birçok satan yönetim ders kitabını elimize alalım. İçindekiler sayfasına bir bakalım. Göreceklerimiz, sırası burada yazıldığı gibi olmasa bile, şunlar olacaktır – planlama, organizasyon, yürütme, kontrol; klasik teori, neoklasik teori, modern teori ve hatta post modern teoriler. Söylediklerim her kaynakta öyle veya böyle yer alıyor, derinlemesine işleniyor.

Yönetim öğretisinin çok sayıda zaafı var. Birincisi henüz üzerinde görüş birliği sağlanan bir teorisi yok. İkincisi aynı konu hakkında söylenenler eğitici olmaktan çok akıl karıştırıyor. Öz eleştiriye açık değil. Kendi içinde çelişkili.

Yönetim bilimdi, sanattı, derken işin içine bir de büyücülük[i] katılıyor - “Modern yönetim kuramı kabile büyücüsünün ilaçlardan daha güvenilir değildir. Büyücüler biraz şansa, biraz içgüdüye veya sınama ve yanılma yöntemleriyle doğruyu bulurlar.”

Bu zaaflarından, açıklayamadıklarından ve açıklarından dolayı herkesin kendine göre uygun bulduğu bir yönetim teorisi geliştirmesi kaçınılmaz oluyor. 

Nasıl olursa olsun yönetim konusunda akılda tutulması gereken dört nokta olduğunu sanıyorum -

Birincisiyönetici layığı çalışanı, çalışan layığı yöneticiyi buluyor.”

İkincisi, John W. Gardner’ın söylediği gibi “Yöneticilere astları veriliyor, izleyicilerini kendileri kazanmak zorundalar.

Üçüncüsü yönetimin gerçekleri var - 

Yönetimin gerçekleri... [ii]

(1) Harekete geçmeden önce düşün; para senin değildir. (2) Tüm iyi yönetimler, bir büyük fikrin eyleme dönüşmüş şeklidir. (3) Hiçbir yönetici yanlışını ispat için çaba harcamaz. (4) İçeri giren para çıkan paradan fazla olmalıdır. (5) Yönetim becerisi her zaman kuruluşun gerçekte ihtiyacı olandan daha azdır. (6) Bir yönetici ya işini yapar ya da yapamaz. (7) Bir işi haklı göstermek için çok ileri seviyede bir hesap kitap yapmak gerekiyorsa, o işi yapma. (8) Bir şeyi yanlış yapıyorsan, o işi berbat edersin. (9) İmkânsızı deniyorsan, başarısız olursun. (10) Para kazanmanın en kolay yolu, para kaybetmeyi durdurmaktır.

Dördüncüsü...

Long’un Notu...

(1) Her zaman uzmanları dinle, onlar neyin niçin yapılamayacağını söyler. İşe onları dinledikten sonra giriş. (2) Sayılarla ifade edilemiyorsa, o bilim değil, fikirdir. (3) Yorgun ve aç isen geriye dönüşü olmayan kararlar almaktan kaçın. (4) İnsan aptallığının gücünü asla olduğundan daha aşağıda tahmin etme. (5) Tarihte çoğunluğun haklı olduğu herhangi bir olaya rastladın mı? (6) Komite, altı veya daha fazla bacaklı, beyinsiz bir yaşam şeklidir.

Akıl karıştırmadıkça doğru söze ne demeli?

 



[i] Büyücülükle ilgili en güzel örnekler için bakınız - Andrzej A. Huczynski, Management Gurus: What makes them and how to become one, London, International Thomson Business Press, 1996 ve Joseph Boyett & Jimmie Boyett, The Guru Guide: The Best Ideas of the Top Management Thinkers, New York, John Wiley, 1998.

[ii] Yönetimin gerçekleri değişik web sayfalarında yer almaktadır.  

Büyücülük