Büyükşehir modeli yaramamış!..*
Gaziantep’in ‘Pilot şehir’ seçildiğini, Büyükşehir Belediyesinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modelinin (CHM) benzeri uygulanacağını bizzat BŞB Başkanı Şahin açıklamış, “Bu model şu an başkanlık modelinin yerelde ilk modeli olacak. Belediye olarak bu konuda gerekli tüm çalışmaları yaptık” demişti.
Bu çalışmalar ‘Başkanlık Sistemi’nin artçıları.
ABD State Governer modeli uygulanacak.
Bu sisteme genelde olumlu bakıyorum, ABD’de nasıl uygulandığını bildiğim için…
Ancak, bu modeli kendimize mi benzeterek uygulayacağız, yoksa bilinen şekli ile mi, bunu zaman gösterecek. Antep’in de pilot bölge seçilmesinin nedenlerine daha sonra değineceğim.
Bu arada rahatsız olduğum bir-iki konuyu da gündeme getirmek istiyorum.
BŞB Başkan Yardımcısı Osman Toprak tanıdığım kadarı ile kibar bir insan. Bu nedenlerdir ki, üretilen dedikoduları dinlemedim bile! Çalışkan, üreten bir politikacı için, hele de Antep’te, bunlar olağan! Ama söyleyeceğim bu değil.
Daha ilk meclis toplantısında yaşanan anlamsız gerginlik moral bozucu olmuş.
Bir meclis üyesinin, “Biz buraya konuşmaya geldik. Yapılan iyi hizmetleri takdir ederiz, eksik gördüklerimizi eleştiririz. Biz uyumlu bir meclis olmasını istiyoruz” kelamı ne kadar güzelse, bir başka meclis üyesinin, “Kimse kimseyi dinlemek zorunda değil. Ben yarı hukukçu sayılırım, burada herkes her şeyi bilir” iddiası o kadar gülünç! Halkın iradesi ile seçilen bir meclis üyesinin muhalefetin iddialarını dinlemesi şarttır ve demokrasi gereğidir. Bir de, “Yarım hekim candan eder, yarım hoca dinden eder” Atasözüne, yarı hukukçunun da meziyetini eklemek lazım!..
Toprak’ın, “15 yıl geçmişin hatalarını telafi etmeye yetmedi” iddiasına diyecek söz bulamıyorum. O zaman Toprak 26-27 yaşlarında kariyerinin başında genç bir hukukçu idi. Demek ayrıntılar aklında kalmış. Ama rakamlarla arası pek iyi değil sanırım. Devir alınan borcun 1.2 milyar dolar, bugünün parası ile de 7 katrilyon olduğunu söylemiş. Trilyonun içinde bin milyar, katrilyonun içinde de, bin trilyon var! (... Milyon, milyar, trilyon, katrilyon, kentilyon vs)
15 yıl önce BŞB’nin nasıl devir alındığı, 5 yıl önce de Şahin’in Güzelbey’den devir alırken söylediklerinin hepsi Sabah arşivinde var. Ben yalnız maddi hataları hatırlatacağım. Kentin aklıyla alay edilmesine üzüldüm.
Suçlananlar herhalde iddialara cevap verecektir, o bahsi diğer!..
*Büyükşehir Modeli 30 yıl önce Celal Doğan’la başladı. Demek başarılı olmamış!
Bakın sağduyu ne diyor?
CHP’li meclis üyesi Beyhan Külekçi’nin faaliyet raporu ile ilgili konuşurken söylediklerini arşiv kayıtlarımıza geçmesi için köşeme aldım. Beyanı da, üslubu da mükemmel.
“Marka Kent diye sunulan Gaziantep’i başka bir pencereden bakarak sizlere kısaca özetlemek istiyorum. Gaziantep önemli ölçüde imar rantının yaşandığı bir kent olarak görülmekte birlikte, ekonomik ve sanayi alanındaki gelişmişlik, kentin sosyal ve kültürel gelişmişliğinin önünde seyretmektedir. Eğitim, sağlık, güvenlik, kültür gibi kriterler açısından değerlendirildiğinde yaşanabilir kentler sıralamasında hak etmediği bir noktada bulunmaktadır. LYS sınavlarında, özellikle Türkçe sosyal puan türünde en sonlarda bulunmaktadır. Gaziantep tarihsel birikim ve zenginliğine yaraşır, sanayi alanında gösterdiği gelişim ve başarıyı, eğitim, kültür ve sanat alanında gösterememiştir. TÜİK istatistiklerine göre Gaziantep için öngörülen 2023 nüfusu 2 milyon 257 bin iken kentin bugünkü nüfusu 2 milyon 100 bine yaklaşır hale gelmiştir. Ancak, bölgesel gelişmeler, öngörülmeyen, planlanmayan yönetim anlayışları, kentin altyapısına ve üst yapısına ilişkin önemli problemler doğurmuştur. Yine TUİK verilerine göre göç alan Gaziantep, bugün güvenlik, eğitim seviyesindeki düşüş, pahalılık gibi etkenler sonucunda tersine göç veren bir kent haline dönüşmüştür. Üzülerek görüyoruz ki! Gaziantep ile ilgili veriler kentin sadece bugününün değil yarınının da önemli riskler içerdiğini göstermektedir.”
Külekçi, belediyenin borç yapısını da eleştirerek şunları söylemiş:
“Banka kredileri hesabı 1 Milyar 96 Milyon TL. Dış mali borçlar yaklaşık 80 milyon TL. 2018 yılında borçlarla ilgili 167 Milyon TL faiz ödemesi yapılmış. Ödenen faiz tutarının gider bütçesine oranı yüzde 11,73 gibi yüksek bir oran. Ayrıca GASKİ nin borçları bu miktarlara dahil değil. Sayıştay raporunun 18. sayfasında belirtildiği üzere yurtdışı kaynaklı döviz borçları yılsonu kur güncellemeleri yapılmadığı için 23 Milyon kur farkı da bu faaliyet raporunda görülmemektedir.”
Mısır’da referandum
Mısır'da Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin 2030 yılına kadar (Yani 11 sene!) iktidarda kalmasına izin verecek anayasa değişiklikleri için düzenlenen referandumda 55 milyon Mısırlı oy kullanmaya başladı.
Mısır Ulusal Seçim Komisyonu sözcüsü Mahmud el-Şerif, anayasa değişikliği referandumunun yurt dışında 19 Nisan’da başlayıp 21 Nisan’da sona ereceğini, Mısır’da ise 20-22 Nisan tarihleri arasında gerçekleşeceğini söyledi. Mısır parlamentosu, geçtiğimiz Salı günü Cumhurbaşkanı Sisi'nin 2030'a kadar görevde kalmasının önünü açacak Anayasa değişikliğini onaylamıştı. 531 milletvekili Anayasa değişikliğini kabul ederken, 22 kişi de karşı oy kullanmıştı.
Sözcü açıklamasında, oy kullanmayan kimseler için 500 cuneyh para cezası kesileceğini ifade etti. El-Şerif ayrıca, anayasa değişikliğini içeren referandumda oy kullanan seçmen sayısının 61 milyon olduğunu bunların yüzde 50.37’sinin erkek, yüzde 49’63’ünün ise kadın olduğunu açıkladı.
Öte yandan sonuçların 27 Nisan'da açıklanması bekleniyor.
Benim yorumum:
Niye 27 Nisan’ı bekliyorlar ki, benim sözüm senet! Mısır halkı, Sisi’nin yalnız 2030’a kadar değil, ömür boyu o makamda kalmasını büyük oy çokluğu ile kabul etmiştir. Hatta, -Allah gecinden versin- vefatı halinde, İslam’da bu inanışın yeri yok ama ‘Reenkarnasyon’, binlerce yıl öncesine dayanan Hint felsefesinin “Tenasüh”, yani ölümü tadıp, biyolojik beden yaşamından ruh beden yaşamına geçtikten bir süre sonra yeniden bir biyolojik bedene girerek dünyaya geri dönmesi halinde, kaldığı yerden devam…