Yeni partinin Gaziantep teşkilatı tamam!
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından
kurulacağı iddia edilen yeni parti gerçekleşiyor.
Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Ahmet Takan, "Gül'cüler ihraç bekliyor" başlığıyla yayımlanan yazısında "Gül'cüler cephesinde yeni parti kurma çalışmaları azledilen Başbakan unvanına sahip Ahmet Davutoğlu'nun yayınladığı uzun deklarasyonla ete kemiğe büründü" ifadesini kullanarak şöyle dedi:
"Haklı olarak, yeni partinin teşkilatlanmasını ve içerisinde kimlerin olacağını da merak ediyorsunuz. 3 büyükşehir ile 40’a yakın ilde teşkilatlanmaları tamam. Ancak partinin kuruluşu resmileşmeden içeride patırtılar çıktı. İkinci adamlık ve vitrinde en önlerde yer alma konusunda. İçişleri eski Bakanı ve ‘çözüm süreci’nin mimarlarından Beşir Atalay kendisinin 2'nci ve güçlü adam rolünde olması için bastırıyor. Fakat büyük de tepki alıyor. Kurucu isimler de 3 aşağı 5 yukarı tahmin edebileceğiniz ‘ünlü’ AKP'li simalar. Bir de üst düzey eski bir yargı üyesi...”
Tarkan’ın söylediğini başka kaynaklarda teyid ediyor. Gaziantep’te de teşkilatlanmanın tamamlandığı bildiriliyor.
İşte benim de merakım burada başlıyor. Antep teşkilatını kim kuruyor veya organize ediyor?
Bazı isimleri biliyorum. Ama resmi açıklama yapılmadan yazmak o isimlere zarar verebilir…
Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün Kızılcahamam’daki
konuşmasında isim vermeden AK Parti içindeki bazı siyasetçileri de eleştirerek, “Ne yazık ki biz dışarıyla bir mücadele verirken içimizde bize yanlış yapanların da olduğunu burada ifade etmeden geçemeyeceğim” demişti.
Erdoğan, konuşmasında şunları da vurgulamıştı:
“Birçok dönem bunu yaşadık maalesef içimizde belli seviyelere gelen, belli noktalara gelenlerin yaptığı çalışmalar yenilir yutulur cinsten değil. Bu davanın adamı olduğunu söyleyenler bütün seçim kampanyası boyunca, bu adamlar neredeler? Hangi ilde neler olduğunu biliyoruz. Nerede neler olduğunu, nerede neler döndüğünü bunların hepsini de biliyoruz. Gün ola harman ola. Zamanı geldiğinde tabii ki bizler bu teşkilatın geleceği için de bunların hesabını sormasını biliriz. Bunları biz sırtımızda taşıyacak değiliz.”
Tarkan, toplantılara katılan bir dostunun anlattıklarını da köşesine taşımış:
“Ali Babacan diyor ki; hukuk dibe vurdu. Hukuk dibe vurunca ülke ekonomisi perişan oldu. Korku toplumu oluşturuldu. Kalitesiz işler yaptılar ve hâlâ yapıyorlar. Hatalı adamlarla çalıştılar. Çözemeyeceğimiz problemimiz yok. Babacan'ı bu sefer çok kararlı gördüm. Ancak asıl olan çerçeve Ahmet Davutoğlu'nun yayınladığı deklarasyon. Orada her şey anlatıldı.”
Gül'cülerin partisi ne zaman resmi olarak kurulacak, sorusuna da Ahmet Davutoğlu'nun yakın çevresinden bir kaynak Tarkan’a şunları söylemiş:
“Biz hareket olarak deklarasyonumuzu yayınladık bekliyoruz. Bundan sonrası gelişmelere bağlı, yani öncelikle AK Parti içinden ve saraydan gelecek tepkiler önemli. Bu aşamada, bu tepkilerden sonra ne yapacağımız noktasında daha net adımlar atacağız.
Davutoğlu, aynı zamanda iyi bir ekonomisttir. Ali Babacan, Mehmet Şimşek gibi arkadaşlarımız, dünyada, ekonomide karşılığı olan insanlar. Türkiye'nin siyasi ve ekonomik sorunları var. Bu sorunların çözülmesi gerekiyor. Bu sorunlar nasıl çözülecek diyorsanız o da anayasanın ilk 4 maddesi ve yine üniter yapı içinde çözülecektir.
Biraz karmaşık gelmiş olabilir. Kaynağımızın söylediğini tercüme etmeye çalışayım:
Demek istiyorlar ki, biz deklarasyonu açıkladık. Erdoğan bizi partiden resmen atarsa, partimizin resmi kuruluşu için hemen harekete geçeceğiz. Bu olmazsa, saray veya çevresinden gelecek büyük hareket AK Parti'den kopuş için gerekçe olacak."
Davutoğlu’nun yakın çalışma arkadaşı, AK Parti eski Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ öncü ekip olarak Anadolu turlarına başlamış ve nabız tutmak için yollara düşmüş. Davutoğlu’nun da kısa bir süre sonra Anadolu turuna başlayacağı ifade ediliyor.
Davutoğlu’nun şu an yanında, eski il başkanı, milletvekili, akademisyen, iş adamı, muhafazakar kitle örgütlerinden 100 kişi olduğu belirtiliyor.
Türkiye’nin hali pürmelali…
Bu konuda epey yazı yazdım, kendi görüşüm olarak. Ancak, BBC’de, ‘Türkiye en az gülen dört ülkeden biri’ başlıklı bilimsel çalışmayı görünce gülümsedim, demek haklıymışım dedim kendi kendime…
Haber şöyle:
Yapılan küresel bir araştırma, Türkiye'nin ‘en az gülen’ dört ülkeden biri olduğunu ortaya koydu. Türkiye bu kategoride 143 ülke arasında sondan dördüncü oldu.
ABD merkezli Gallup şirketinin yaptığı araştırmaya göre, Türkiye ‘Olumlu Deneyim Endeksi’ sıralamasında dünya genelinde sondan dördüncü oldu.
2019 Küresel Duygu Raporu kapsamında oluşturulan Olumlu Deneyim Endeksi, katılımcılara yöneltilen şu sorulara verilen yanıtlar derlenerek hazırlandı:
- Dün iyi dinlenebildiniz mi?
- Dün tüm gün size saygılı bir şekilde davranıldı mı?
- Dün çok gülümsediniz ya da güldünüz mü?
- Dün ilginç bir şey öğrendiniz ya da yaptınız mı?
- Dün günün büyük bölümünde keyifli miydiniz?
Türkiye bu endekste, 143 ülke ve bölge arasında sondan dördüncü sırada yer aldı. 50 puanlı Türkiye'nin bir basamak altında yine aynı puana sahip Yemen'in olduğu görüldü. Sondan ikinci sırada Belarus yer alırken son basamakta geçen yıl olduğu gibi Afganistan yer aldı.
Listenin zirvesine Paraguay oturdu. İlk 10 sıradaki ülkelerin, Endonezya dışında tamamının Latin Amerika ülkeleri olduğu görüldü. Araştırmada bu tablodan, Latin Amerika'daki insanların hayatın daha çok pozitif yanlarına odaklandığı sonucu çıkarıldı.
Türkiye'deki katılımcıların yüzde 57'si gülmüyor
Türkiye, anket kapsamında yöneltilen "Dün çok gülümsediniz ya da güldünüz mü?" sorusuna katılımcıların yüzde 41'i olumlu yanıt verirken yüzde 57'si "hayır" dedi.
"Dün ilginç bir şey öğrendiniz ya da yaptınız mı?" sorusuna verilen yanıtlar da ise katılımcıların sadece yüzde 26'sı bu soruya "evet" yanıtı verirken yüzde 72'si "hayır" diye cevapladı.
Türkiye'den ankete katılanların yüzde 53'ü, "Dün günün büyük bölümünde keyifli miydiniz?" sorusuna "hayır" yanıtını verdi.
Araştırma kapsamında oluşturulan Olumsuz Deneyim Endeksi'nde ise katılımcılara bir önceki gün fiziksel acı, endişe, üzüntü, stres ve öfke duygularını yaşayıp yaşamadıkları soruldu. En fazla olumsuz deneyim yaşanan ülkenin ilk sırayı aldığı endekste Türkiye, 142 ülke arasında 45'inci basamakta yer aldı.
Gallup'un yaptığı araştırma, 2018 yılında 140'tan fazla ülkede yaklaşık bin yetişkinle 151 bini aşkın görüşme yapılarak gerçekleştirildi.
Bu sene arkeolojik parka dönüşecek Karkamış kazılarında bulunan, üzerindeki ‘smiling face-gülen yüz’ emojisi bütün dünyayı bize hayran bırakmıştı.
3500 yıllık testinin bugüne similasyonu ‘angry face-asık surat’ oldu.
Gelişmiş toplum olmanın bence önemli bir göstergesi ciddi olacaksın, suratın asık olacak, gören içinden ‘dua’ okuyacak!
İşte güzel yurdumuzun hali pürmelali* böyle…
*Pürmelal
sıfat (pü'rmelal) eskimiş Farsça pur + Arapça melāl
1.Sıfat hüzünlü, üzüntülü
2. Sıkıntılı