Atak – yatak

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Davranış bir uyarıya verilen tepki. Tepkileri bazı sözcükler çok iyi ifade ediyor. o   “O da ne?” tepkisi... Bir olay karşısındaki hayreti, şaşkınlığı ifade ediyor.

o   “O la la!” tepkisi... Bir olayı sevinçle karşılamayı, sevinmeyi ifade ediyor.

o   “Oh olsun!” tepkisi... Birisinin başına gelmiş sevimsiz bir olayın, intikam alma duygusu ile hafifçe süslenmiş bir şekilde pekiştirilmesi için söyleniyor. Genellikle gıyapta yapılıyor.

o   “Ooo ha!” tepkisi... “Oldu mu birader!” cümlesinin azıcık kabası. Onaylanmayan, yakışıklı bulunmayan olaylar karşısındaki tepkiyi gösteriyor.

Canını sıkan herhangi bir olay karşısında çalışan ne yapıyor? Tepki veriyor[i]. Olaya yıkıcı yaklaşabiliyor, yapıcı bakabiliyor. Atak olabiliyor, pasif kalabiliyor. Nasıl yapıyor bunu?

Değişime ön ayak olabilir... Yapıcı atak yaklaşım şekli. Değişim için çaba harcamak anlamına geliyor. Değiştirmek için yapılan olumlu bir eylemi gösteriyor. Bazı şeyler düzeltilebilir, önlem alınabilir, gerçekler dile getirilebilir, usulü dâhilinde müzakere edilebilir, iyileştirilmesi için öneride bulunulabilir.

Değişimi sabırla bekleyebilir... Yapıcı pasif yaklaşım şekli. Değişim için bir şey yapılmıyor, değişimin başa gelmesi sabırla bekleniyor. Değiştirmek için bir çaba harcanmıyor. Değişimin gelmesi belki ilkbahara, belki sonbahara kadar, sabırla iyimserlikle, ümitle beklenebiliyor.

Bezgin - yıkıcı davranışa başvurur... Yıkıcı pasif yaklaşım şekli. Umursamazlık moduna geçiliyor, ihmal başlıyor, pasif direniş gündeme geliyor.

Değişime atılgan - yıkıcı yaklaşır... Son çare bir gün kapıyı çalıyor. Sabırlı bekleme sonunda sabırlar taşıyor. Önce ayak sürümesi başlar, muhalefet öne çıkıyor, kötümserlik havası yayılıyor ve sonunda tek çözüm bulunuyor, terk-i mekân gündeme geliyor ve düzelme olmadığı takdirde iş bırakılıp, şapka alınıp gidiliyor.

Bu tepkiler içinde en tartışmalı olanı er olup olmadığı tartışılan meydanı bırakıp gitmek, meydanı başkalarına dilediği gibi at oynatsın diye bırakmak gibi görünüyor.

 


[i] C. Rusbult and D. Lowery, “When Bureaucrats Get the Blues,” Journal of Applied Social Psychology, Vol. 15, No. 1., s.83.

 Atak – yatak