Ateş karıncaları

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 24 Ağustos 2020 / 15.54

Dünyanın hemen hemen her yerinde yaşayan ve istilacı bir karınca türü olan ateş karıncaları sel baskınına karşı çok etkili bir çözüm bulmuş. Yuvaları sular altında kaldığı zaman, tüm koloni yani on binlerce karınca, dağılmadan, bir arada kalarak kendi vücutlarıyla suda batmayan bir sal oluşturuyor ve bu sayede suda boğulmaktan kurtuluyorlar.

Sal, dalgalı suda sallana sallana yoluna devam ederken karıncaların neredeyse yarısı suyun altında, diğer yarısı da suyun üstünde bulunuyor. Öyle bir disiplin içerisinde çalışıyorlar ki, salı oluşturan karıncalar yerlerini sürekli değiştiriyor. Böylece hiçbir karınca uzun süre suyun altında kalmamış oluyor. Her bir birey görevini kurallara uyarak, özenle yerine getiriyor. Bu karıncalar ıslandıkları zaman, vücutlarındaki ince kıllarla tuttukları küçük hava kabarcıkları sayesinde bir süre suyun altında kalabiliyor.

Peki, on binlerce karınca bunu nasıl yapabiliyor? Her bir karınca, hemen yanındakinin bacağını ısırıyor ve böylece birbirlerine yapışmış halde su geçirmeyen bir sal yapıyorlar. Dayanıklı olduğu kadar esnek de olan bu sal, on binlerce karıncanın itişip kakışmasına ve dalgalara rağmen güvenli bir şekilde haftalarca yoluna devam ediyor.

Hepimiz, karıncaları daha çok çalışkan ve güçlü oldukları yönleri ile biliriz. Peki, aralarındaki bu mükemmel dayanışmayı ve uyumu kaç kişi biliyordur acaba? Tahminimce çok az. Karıncalar arasındaki bu uyum, bilim dünyasına da yol gösterici olabilir aynı şekilde. Bu sayede her yıl yüzlerce can alan birçok felaketin önüne geçilebilir belki.

Aslında doğanın ve doğanın içerisinde barındırdığı canlıların insanlara öğretecek çok şeyi var. Yeter ki biraz ders çıkarılabilsin.

Ateş karıncaları