GENT

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Başkent Brüksel ile Brugge’in  arasında bulunan Gent, Belçika’nın Felemenkçe konuşulan Flaman Bölgesinin bir ilidir. Şehir, Schelde  ve Lys nehirlerinin birleştiği yerde kurulmuştur. Gent adı Kelt dilinde “iki nehrin birleştiği yer” anlamına gelen “Ganda” kelimesinden gelmektedir. Şehrin nüfusu 250.000 kişidir.

Gent, içine bulunduğu bölgenin tekstil merkezi konumundadır. Ayrıca limanı, üniveritesi ve Orta Çağ’dan kalma tarihi yapılarıyla Belçika’nın sanayi, eğitim ve turizm şehirlerinden biridir.

Gent’e Türkiye’den direk uçuş bulunmuyor. Brüksel – Gent arası 55 km, gerek havaalanında gerekse Brüksel Tren İstasyonu’nun da ulaşım oldukça kolaydır.

 

Gent’te Gezilecek Yerler

Korenmarkt

Şehrin ana meydanı ve Unesco Dünya Kültür Miras Listesi’ndedir. Meydan, eski postane ve tarihi yapılarla çevrilmiştir.  Ayrıca çeşitli mağazalar, kafeler ve restoranlar da bulunmaktadır.

 

Graslei ve Korenlei

Şehrin merkezindeki kanal boyunca, birbirilerine paralel iki caddenin adlarıdır. Oldukça çekici bir bölgedir.  Asırlık basamak çatılı evleri, kanalı, yürüyüş yolları, kanallar üzerindeki köprüleri, birbirinde şık kafe, dükkan, restoran ve hediyelik eşyaları ile usta bir ressamın tablosundan fırlamış gibi insanı mest eden bir bölge özelliği taşımaktadır.

 

Gravensteen Kalesi

Şehrin merkezinde bulunan kale, 12. yüzyılda inşa edilmiş ve 19. yüzyılda restore edilmiştir. Kale, tarihsel süreç içinde adliye, cezaevi ve fabrika olarak kullanılmış ise de günümüzde Silah Müzesi hizmet vermektedir. Ayrıca BBC’de yayımlanan bazı dizilere de ev sahipliği yapmıştır.

 

Çan Kulesi

14. yüzyılda çan ve gözetleme kulesi olarak inşa edilmiştir. Şehrin simgelerinden birisidir. Kule 95 metre uzunluğu ile ülkenin de en uzun çan kulesidir. Kulenin tepesinde şehir manzarası görülmeye değer.

 

St. Nicolas Kilisesi

Şehrin merkezi olan Korenmarkt’ta ve 13. yüzyılda, 1100 yılından kalma eski bir kilisenin temelleri üzerine inşa edilmiştir. Kilisenin içinde bulunan heykeller ve resimler görülmeye değerdir.

 

St. Michael Kilisesi

15. yüzyılda inşa edilmiş ve iç dekorasyonu (tabloları ve işlemeleri) ile görülmesi gereken yapılardandır.

 

Ayrıca görülmesi gereken birçok müze, tarihi yapı ve parkları bulunmaktadır.

Venedik özellikleri taşıyan Gent, güzel mimarisi, kanalların her iki yanını süsleyen evleri, tarihi yapıları, sokakları ve kanal turları ile açık hava müzesi görünümündedir.

 

Unutmadan! Küçük ama önemli bir not

Gerek Brüksel gerekse Brugge ve Gent, paramızın döviz karşında değer kaybını düşünüldüğünde oldukça pahalıdır. Az yiyip, çok yürüyerek şehir içi ulaşımdan ve geceleri seyahat ederek otel masrafından tasarruf edilebilir, benim yaptığım gibi. Günde 25 km yürüdüğüm oluyor, böylece şehri sokak sokak, meydan meydan  gezebiliyorum

 





GENT