Gezginlerin yol üstünde tattığı değişik lezzetler

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Gezginler, yola çıkarken yalnızca gittikleri yerlerin tarihi ve turistik yerlerini değil gidecekleri yerlerin mutfağını da merak ederler. Gastronomi, kültür ve yemek arasındaki ilişkiyi inceleyen bir bilim dalıdır.  Gastronomi yola çıkmak için nedenlerden sadece bir tanesidir.  Sadece yemek yemek için yola çıkanlar da var. Sadece yemek yemek için yola çıkanlardan olmadığım için gittiğim şehirlerde o yörede sürekli tüketilen lezzetlerden bazılarını sizinle paylaşmak istedim.

Günümüzde iletişim ve ulaşımdaki devasa gelişimler sonucu toplumlar birçok konuda birbirine benzemeye başlamıştır. Birbirine benzeme yemek kültürünü de değişime uğratmıştır. Bütün bunlara rağmen yörelerin kendine özgü lezzetlerine ulaşmak hala mümkün oluyor. İleride neler olur bilinmez. 

HAÇAPURİ

Haçapuri, komşumuz Gürcistan ünlü yemeğidir. Günün her öğününde (sabah, öğle veya akşam) yiyebilirsiniz. Karadeniz pidesine az çok benzeyen, ancak yapılışı, görüntüsü ve lezzeti ile ön plana çıkmaktadır. Bol bol peynirli ve yumurtalı bu hamur işinin asıl sırrı iç hamurunda ve malzemesinden saklı görünmektedir.

Haçapuri'yi yediğinizde lezzeti ağzınızda uzun süre gitmeyecektir.

 

CAĞ KEBABI

Cağ kebabı oğlak veya kuzu etinden yapılan, Erzurum'un en özel lezzetlerinden biridir. Geleneksel olarak Erzurum'un Oltu ilçesinde yapılan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır. Cağ adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır.

 

ŞAH PİLAVI

Şah Pilavı, Azerbaycan mutfağının vazgeçilmez yemeklerindendir. Yufka, pilav, kaysı, kestane, kuru üzüm, hurma ve kuzu etinden oluşan ve 1saat 30 dakika hazırlanan bir yemektir.
Yemeğin tabağa servis edilmeden önce ilginç bir görüntüsü var.

 

ÇİBÖREK

Eskişehir’e göç eden Kırım Tatarlarına özgü olan ve zaman içinde ülkemizde de çok sevilmiştir. Çibörek, Eskişehir mutfağının en tanınmış yemeklerinden birisidir.

Çibörek hamurunun kabarması ve yumuşak olması gerekir. Bu böreğin özelliği, kıymalı harcın çiğ olması ve kızgın yağda hamurun içinde pişmesidir. Sıcak servis edilen çibörek, oldukça hafif ve lezzetlidir.

 

PİTİ
                         

Piti, Azerbaycan mutfağı ve ülkemizde özellikle Kars mutfağına özgü bir yemektir. Piti yemeği kuzu eti, kuyruk  yağı, nohut  ve lavaş parçalarından yapılan oldukça lezzetli bir yemektir.  Kars ve Şeki (Azerbaycan)’de yemeğin servisi oldukça farklıdır.  Azerbaycan’da Şeki Pitisi oldukça ünlüdür.

 

SALÇALI KÖFTE

Salçalı köfte, Elazığ’a özgü salça soslu ekmek arası bir lezzettir.  Yarım, fazla ekmek ve tam olmak üzere 3 çeşit sipariş edilebiliyor. Ekmek arası köfte tost makinesinden sonra salça sürülerek servis ediliyor. 

Elazığ’da bu köfte adına, Köfteciler Sokağı’nda Salçalı Köfte Festivali düzenleniyor.

 

KARP BALIĞI

Irak Kürdistan’ın başkenti Erbil’e özgü Karb balığının pişirmesi ve servisi oldukça ilginçtir. Erbil’e 50km uzaklıkta bulunan turistik kasaba Şeklave’de bu balığı her restoranda yiyebilirsiniz. Karb balığı oldukça lezzetlidir.

 

KHİNLALİ

Khinkali, Gürcü mutfağına özgü bir mantıdır. Bizdeki mantının oldukça büyük bir biçimidir. Gürcistan’da yaygın yenilen bir yemektir.

 

LAZ BÖREĞİ

Karadeniz bölgesine ait olan Laz böreği, incecik açılmış baklava yufkaları arasında kalan koyu kıvamlı muhallebiyle fırınlanıyor.  Pudra şekeri ilavesiyle kuru ya da şerbetli olarak servis ediliyor. Laz böreği oldukça lezzetli ve hafif kıvamdadır. Adı börek kendisi tatlıdır.

 

HAYTALI

Haytalı Antakya’ya özgü bir tatlıdır. Kasede servis edilen tatlının en altına süt, mısır nişastası ve şeker ile pişirilmiş muhallebi yer alır. Üzerine sade dondurma konur ve gül suyu dökülür. Oldukça hafif ve lezzetli bir tatlıdır. Haytalı, Arap kültürünün bir parçasıdır. Bu tatlının adı, tatlıyı ilk defa yapan köyün adından gelmektedir. 

 

CİLVELİ KAHVE

Cilveli Kahve, Manisa yöresine özgü bir kahvedir. Cilveli Kahve’yi klasik Türk kahvesinden ayıran fark köpüğünün üzerine eklenen bademden geliyor. Kahvenin adı ise evlenme çağındaki genç kızların cilvesinden geldiği söyleniyor. Eski dönemlerde, görücü usulü evlenen genç kızların pişirdiği bir kahve imiş.

 

ŞEKİ HELVASI

Azerbaycan’ın Şeki şehrinde üretilen ünlü bir tatlıdır. Tatlının en alt ve en üst katı kadayıf gibidir. Bu iki katın arasına badem, fındık, fıstık, ceviz, gülabat ile doldurulmuştur. Tatlıda yoğun bir  şerbet bulunuyor. Çok ama çok ağır bir tatlıdır. 

Gezginlerin yol üstünde tattığı değişik lezzetler