Etkilemek

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Liderlik günlük yaşantımızda herkesi ilgilendiren bir konu. Liderliğin esası başkalarını etkilemek. Gün boyunca, eşimizi, dostumuzu, iş arkadaşlarımızı, astımızı, üstümüzü, çocuğumuzu, alış veriş yaptığımız insanları, müşterilerimizi etkilemek üzere ilişkide bulunuyoruz. Diğer kişiler üzerimizdeki etki yapabilme gücümüz liderliğimizi gösteriyor. 

Etkinin yitirilişi...

“Noel Babaya inancımı, annem beni bir büyük mağazaya onu görmeye götürdüğü zaman benden imza istediği an yitirdim.” Çocuk yıldız Shirley Temple

Herhangi birisi de mi?

“Çocukken, bana herhangi bir kişinin (Amerika’da) Başkan olabileceği söylenmişti. Şimdi inanmaya başladım.” Clarence Darrow

Darrow bu samimi sözlerini George W. Bush daha başkan adayı bile olmadan önce söylemiş.

Karşı tarafa bir şey yaptırmak için kimi zaman kaba güç, kimi zaman tatlı dil, kimi zaman dayatma, kimi zaman manevi baskı, kimi zaman inandırma gibi araçları kullanıyoruz. Bu araçların her birinin etkenliği farklı. Hangisinin daha etken olduğunu zaman içinde öğreniyoruz. Diğer bir deyişle liderlik öğrenilebilen bir olgudur.

Zaman zaman doğuştan lider diye adlandırdığımız kişiler var. Bu kanıya, o insanın fiziki özelliklerine bakarak, boy posuna, kilosuna, çekerine, giyimine kuşamına, kılık kıyafetine, sağlılığına ve/veya o kişinin zekâsına, akademik başarısına, bilgi düzeyine, özgün bakış açısına, öz güvenine, duygularını kontrolüne, işbirliğine, katılımcılığına, güvenilirliğine, sezgilerine, girişimciliğine, karar verme yeteneğine, ısrarcılığına, iyimserliğine, sosyal hareketliliğine, beden dilini ve sözcüklerini kullanma becerisine, sorumluluk duygusuna, diplomatlığına, sosyo-ekonomik durumuna ve daha birçok özelliğine bakarak varıyoruz.

Etkilemek