ODTU Gaziantep Yerleskeliler
ODTÜ Gaziantep’te 1973 yılında Mühendis Fakültesi açmıştı. Açıldığı gün, Sabah Gazetesi de, günün koşullarının elverdiği teknikle ODTÜ ambleminin renklerinde basılmıştı. Büyük olay olmuştu anlayacağınız.
1988 yılında Gaziantep Üniversitesi açılınca, doğal olarak ODTÜ Mühendislik Fakültesi Gaziantep Yerleşkesi ömrünü tamamladı. Aslında zaten amaç da Fakülteden bir Üniversite oluşmasıydı. Amaca ulaşıldı.
Ben de eşimle Fakülte açıldıktan birkaç sene sonra tanışmıştım. O nedenle ODTÜ kampus yaşamını, üniversite hayatını yakından izleme şansım olmuştu.
Geçen gün nerede okudum hatırlamıyorum, ‘Türkler, hep geçmişi özlerler, geleceğe baksalar daha doğru olmaz mı?’ diyordu. Valla ben de geçmişi özlüyorum… ODTÜ Gaziantep Yerleşkesi, benim hayatımda çok güzel anılar bırakan, çocuğumu büyüttüğüm, bitkilerle, yaban hayatı ile tanıştığım şahane bir yerdi.
ODTÜ kampusu olmadan önce orası koşu meydanıydı. Hemen yanında da rahmetli Vali Niyazi Araz tarafından 1962’de oluşturulan il ormanlığı bulunuyordu.
Kampus Lojmanındaki komşularımın hepsi doğal olarak öğretim üyeleriydi. Çocukları, oğlumun yaşında; birkaç yaş büyük veya küçüktü… Herkesin birbirine karşı son derece saygılı olduğu, çocukların sonuna kadar özgürlüklerini yaşadıkları, çamların arasında şahane bir yerdi… Telefon veya elektrik kablolarının sarıldığı dev makaralardan piknik masalarımız vardı. Biz de evlerde katlanır şezlong bulunduruyorduk. Piknik yaparken şezlonglarımızı ve yiyeceklerimizi dev makaraların yatay hale getirilmiş şeklinin üzerine taşırdık. Kampusun hemen arkasında yer alan çam ağaçlarının altında çok miktarda çam iğnesi ve kozalak olduğu için mangalda ateş yakmak da hiç problem olmazdı.
Lojman olarak oturduğumuz bina, gelinip görülerek değil de kafadan kağıt üzerinde çizildiği için, arka ormandaki şahane manzarayı pek seyredemezdik. İnşaat çok kalitesiz yapıldığı için, kapılar ve pervazları ayrı dururdu! Islak zeminler bilemediğim bir nedenden oldukça çirkin gözüken siyah karolarla döşenmişti. Mutfaktaki tezgah üzerindeki mermer, duvara tam monte edilmediği için, tezgah üzerinden sürekli tezgah altındaki dolaplara su akardı.
Ama olsun, biz yuvamızı pek severdik ve orada çok da mutluyduk. Çocuklarımız da bizim kadar mutlulardı… Uçsuz bucaksız gibi görünen oyun alanlarında, sabahtan akşama kadar çeşit çeşit oyun kurarlardı.
ODTÜ Gaziantep mezunları birkaç senedir toplanıyorlarmış. Eşimi de davet etmişler, ama nedense biz bu toplantılara katılamamışız. Bu sene kısmet oldu, Denizli’de buluştuk.
1973 veya 1975’te ODTÜ’ye giren öğrenciler, bugün üniversitede çocukları olan ebeveyinler olmuşlar. Her birinin kendi işi var. Kimisi profesör, kimisi girdiği kurumda genel müdür olmuş. Bahsettiğim profesörlerden bazıları halen Gaziantep Üniversitesinde görevlerine devam ediyorlar. Onlara hocalık eden profesörlerin bazıları çalışmaya devam ederken, bazıları emekli olmuş, danışmanlık gibi işlerle mesleklerine devam ediyorlar.
Bu etkinliği düzenleyen Denizlili Müslüm Çelikbilek, bize Pamukkale’de yeni yapılan bir otelden yer ayırmış. Bu termal otel benim çok hoşuma gitti. 43 derece sıcaklıktaki çamur ihtiva eden sıcak kaplıca suyunu da sevdim.
Bizi, antik Hierapolis kentinde gezdirdiler. Çok büyük mezarlığı vardı kentin. Üstelik de şimdiye kadar görmediğim lahit, timülüs gibi zengin bir çeşitliliğe sahipti.
Hierapolis’in bitiminde Kleopatra havuzuna ulaştık. Burayı küçüklüğümden gayet net hatırladım. Özel idareye ait, aynı zamanda sıcak suyun çıktığı yer burası… Havuz kısmı, içerisindeki sütun ve heykellerle şahane bir görünüme sahip.
Travertenleri seyrederken ve fotoğraf çekerken, harika bir sürprizle karşılaştık. Türk Hava Kuvvetlerine bağlı Türk Yıldızları akrobasi timi havada 23 Nisan nedeniyle şahane bir gösteri yaptı. Eşim, fotoğrafları kendisi çekmek isteyince makinamı hemen verdim. Öyle ya, o kadar hızlı hareket eden uçakları en iyi bir ilim adamı çekebilirdi! Nitekim gerçekten güzel kareler yakaladı.
Lojman komşularımı senler sonra görmek; ODTÜ Gaziantep mezunlarıyla tanışmak; Pamukkale’nin pamuk gibi yumuşak suyunda dinlenmek bana çok iyi geldi.
Mevlüt ve toplantı için emeği geçenler çok teşekkür ederiz…