Yanlış hesap

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Nereden dönerse

İki # - “Yanlışların şirkete maliyetini hesaplamaya çalışacağım ama bir türlü nereden başlayacağımı bilmiyorum?”

Bir # - “Döndüğü yere bakarak başlanabilir.”

İki # - “Döndüğü yere mi?”

Atalarımız boşuna “Yanlış hesap Bağdat’tan döner,” dememişler. Her hata oluşundan sonra hatalar da bir yerden döner. Döndüğü yere göre oraya çıkardığı sonuçları da farklı oluyor.

Çalışandan döner... Çalışanca bulunan ve düzeltilen hatalardır. Çalışan her hatayı görür ve uyarılmadan işlem öncesinde veya sırasında ortadan kaldırır. En ideal durumdur, herkesin görev sorumluluğuna vakıf olduğunu gösterir ve hataları sıfırlamaya doğru götürür.

Yöneticiden döner...  Yöneticiler tarafından fark edilen, bulunan ve düzeltilen hatalardır. Yönetici bulduğu hatayı düzeltir veya ilgilisine düzelttirir. Bu davranış, hatanın tekrarlanmasının önleyici tedbirler alınmadığı takdirde, hatanın tekrarlanmasını önlemez, o anda düzeltilmesini sağlar. Ayrıca her seferinde hatanın yönetim tarafından “görülerek düzeltilmesi beklentisini” güçlendirir.

Üçüncü kişilerden döner... Başkalarının üstüne yıkılmış olan hataların bu kişilerden geri dönmesi halidir. Çalışan hatayı iş arkadaşına, müşteriye ve hatta dışarıdaki bir mihraka yükler. Hata, departmanlar arası çekişme konusuna dönüşür veya iş arkadaşları arasında karşılıklı suçlamalara neden olur. Bu tırmanma hatanın çözülmez bir sorun haline gelmesine yol açar.

Müşteriden döner... Müşteriye yansıyan hatalardır. Hatayı müşteri bulur, tatminsizlik duyar. Hata artık dışa vuran veya vurmayan şikâyet veya tatminsizlik konusu olmuştur.

Hiçbir yerden dönmez... Hiç kimsenin farkına varmadığı hatalardır. Hatanın kimse farkına varmaz, sorun büyümeye ve kalıcı olmaya devam eder. Böylece hatanın tekrarı ve müşteri kaybı garanti edilir.

Evet, hataları ele almaya hataların dönmediği yerden başlasam iyi olacak galiba!

Yanlış hesap