Asayiş berkemal

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Ne sonuç çıktı?

Bir # - “İşe geç gelmeler konusunda uyarılarımız işe yaradı mı?”

İki # - “Evet, efendim.”

Bir # - “Nasıl takip ettin?”

İki # - “Her iki günde bir sabahları geç gelenleri tespit etmeye başladım. Hızla azalma oldu ve sonunda benim baktığım günlerde geç gelen olmayınca bende bakmayı kestim.”

Bir # - “Bakalım dediklerin ne ölçüde gerçeği gösteriyor. Bana giriş saatlerini gösteren çizelgeyi getir!”

İki # - “Yanımda hazır efendim.”

Bir # - “Bu çizelgeye göre senin baktığın günlerde biz azalma olmuş, ama diğer günler berbat, son günlerde gene kontrol sınırları dışına çıkmış. Son günlerde kulağıma bazı yakınmalar geldi. Zamanında gelenler “Bizim günahımız ne geç gelenlere bir şey olmuyor!” diyorlar. Erken gelenler de gecikmeye başlarlarsa; geç gelmeyi huy edinenler nasılsa hiç kimse zamanında gelmiyor gerekçesiyle daha da geç gelmeye başlarsa bununla nasıl başa çıkacağız?            

İşler yolunda gidiyor mu? Çevrim kontrol altında mı? Eğer elde veri varsa “Asayiş devam ediyor mu yoksa kontrolden çıktı mı?” sorusuna cevap bulunabiliyor. Gidişatını kolayca ölçebiliyoruz. Ölçümlenebilen her şeyi de bir şemayla izlemek mümkün.

Bu şemada zaman içinde ele alınan değişkenin nasıl bir seyir gösterdiği ve belirli üst ve alt sınırların dışına taşıp taşmadığı gözlenebiliyor. Daha sonra bu taşmaların ne zaman meydana geldiği ve hangi nedenlere bağlı olduğu araştırılabiliyor. İzlenmediği takdirde çevrimlerin kontrol altında olup olmadığı bilinemiyor. Bir konuda kanı olabiliyor ancak kanılar verilerle desteklenmezse iyileştirilemiyor. Bir iyileştirme olursa da tesadüfen oluyor.

Malum, asayiş kontrolden çıkınca kolayca sosyal çalkantılara yol açabiliyor.  

Asayiş berkemal