Püf noktası...

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Her şeyde olduğu gibi kıyaslamanın da püf noktalarına dikkat etmek iyi oluyor. Kıyaslama deneyimi esnasında boş yere kürek ve sonrasında baş ağrısı çekmemek için bazı uyarılara kulak asmak gerekiyor -

Aynen kopyalama... Bir başka yerde yapılanın bulunduğunuz yere uyması gerekmiyor. Kopyalama halinde nakledilen organ doku uyuşmazlığından dolayı vücut tarafından ret oluyor. Aynen kopyalama yerine bir ders çıkarma, uyarlama, adaptasyon düşünmek daha başarılı oluyor.

Başsız olmuyor... Kıyaslama için başı çekmek şart. Liderlik olmadan kıymetli zaman, emek ve kaynaklar kolayca çarçur ediliyor. Piyango bileti alır gibi “Ne çıkarsa bahtına! Çıkmaz deme ya çıkarsa!” kafasıyla iş yürümüyor. Plansız başlanan bir kıyaslama kendi kendine Rus Ruleti oynamaya benziyor. Kurşunu kaçıncı tetik düşüşünde yiyeceğini bilemiyorsun.

Geriye dönüp bak... Kıyaslama sonuçlarına körü körüne bağlanma, sorgulamadan uyarlama ciddi sorun yaratıyor. Bir dinlenme anında söylenenleri ve yapılanları gözden geçirmek yararlı oluyor. 

Kıyaslama için kıyaslama!  Kıyaslamayı herkes, her şey için yapıyor. Hâlbuki kıyaslama iyileştirme stratejisinin bir parçası olması gerekiyor.

Moda diye yapma! Birçok kuruluş “Rakipler yapıyor, dünya âlem yapıyor,” diye kıyaslama işine girişiyor. Hele hele orayla burayla fazla aşina, içli dışlı, anlı şanlı kişiler bu yolu, pek etik (tabu tabiriyle – ahlaki) sayılmasa bile, para kazanmak için kullanabiliyor. Modaya körü körüne uyanlara yazık oluyor. Modacılar her sene renkleri değiştirip, insana gardırobunu yeni baştan yeniletmeyi seviyorlar.

Pişmiş yemek – çabuk çare – hazır reçete arama... Kıyaslama bunların hiç biri değil. Ne önünüze konan nefis bir yemek, ne çabuk çare, ne de hazır reçete. Sadece ve sadece bir başlangıç. Bu başlangıcın devamını getirmek daha önemli ve zor. Bir başka kuruluş kültüründe tıkır tıkır işleyen aksaksız çalışan veya öyle olduğu söylenen bir sistem başka yerde tıksız kalabiliyor. Kıyaslama “Adam icat etmiş, uygun kısımlarını alalım, bu iş tamam,” aklı değil.

Sayılara bakmaktan çevrimi gözden kaçırma... Yapraklara bakarken ağaç, ağaca bakarken de orman, ormana bakarken de ova gözden kaçırılabiliyor.

Tecrübesizliğin kurbanı olma... Daha önce kıyas tecrübesi olmayanlardan oluşan bir kıyaslama takımı zaman kaybettiriyor, gerekli dokümantasyon ya hiç yapılamıyor, ya da eksik yapılıyor.

Tekerleğin icat etme – Amerika’yı yeniden keşfetme... Amerikalıların tekerleğin icadı olarak adlandırdığı hisseyi biz “Amerika’yı yeniden keşfetmek,” diyerek sözlendiriyoruz. Her iki söz de çok eskilerden beri bilinen temel bir şeyin sanki yeniymiş gibi sunulması anlamına geliyor. Tekerleğin icadının Amerika’nın Avrupalılarca keşfinden önce başarıldığı kesin. Kıyaslama tekniği de bilinen bir şeyi yeniden hayretler içinde, ağzı açık keşfetmek değil.

Turistik gezi değil... Bilgi almak için görmek karşının çevrimini, tesisini, kıyaslama konusunu görmek yararlı ama bilgi almak için turist gibi gezmek zorunluluğu yok. Bilginin ayağına varmadan elde edilebileceği başka kaynaklar var. “Mutlaka gidip görmek mi lazım?” sorusunun cevabı şu “Şartsa, evet!”

Yanlış takımla yola çıkma... Başarılı kıyaslama takımında çoğunluğu kıyaslanacak başlıca çevrimlerin katılanları ve sahiplerinden meydana gelmesi yerinde bir tercih oluyor.

Yanlış zamana rastlatma... Olağan koşullar yerine kriz kapıyı çalınca veya can yakınca kıyaslamaya başvurulması halinde aceleye geliyor. Acele işe de her zamanki şeytan gibi karışıyor.

Kıyaslamanın püf noktalarını öğrenmek bedavaya gelmiyor.

Püf noktası...