Kültür adamlari, kültürel olaylar üzerine...

YAYINLAMA: 29 Nisan 2012 / 20.00 | GÜNCELLEME: 29 Nisan 2012 / 20.00

Gaziantep’in kültür adamlari Gaziantep Üniversitesi’nin davetiyle üniversite kampusunda biraraya gelmişler.
Gazetelerin önemli bir görevi tarihin arşivi olmasidir. Sabah’in arşivi 1946 yilindan beri itinayla korunmakta ve yayinlanmaktadir.
Gözden kaçmasin, 10 sene, çeyrek asir, bir yüzyil sonra araştirmacilara kaynakça oluştursun diye Gaziantep Üniversitesi’nin yaptiği Gaziantep’in kültür insanlarinin listesini aşağida veriyorum.
“Ali Esat Göksel, Zeynep Göğüş, Mehmet Hengirmen, Bülent Ağcabay, Özay Erkiliç, Uğur Türkan Dai, İhsan Güvenç, Ülkü Tamer, İnal Aydinoğlu, Mustafa Süzer, Berrin Süzer, Mehmet Mutaf, Adil Dai, Kaya Öztaş, Melda Duygulu, Mehmet Yakar, Mustafa Uğur, Mehmet Ali Diyarbakirlioğlu, Ufuk Ekinci, Fikret Turhal, Kamil Gereçci, Abdulkadir Evişen, Sitki Severoğlu.”
Çok sayida başka kültür ve sanat adami da katilmiş ama onlarin ismini ajansin haberinde bulamadim. Belki de en değerlisi bunlar olduğu için bu kadar isim verilmiş.
                                                            ***
1973 yilinda ODTÜ Gaziantep Kampusu olarak açilan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Yavuz Coşkun, kültür adamlarina hitaben yaptiği konuşmasinda şöyle diyor:
“Toplumla bütünleşen, katma değer üreten, gerçekten ürün almaya yönelik, hayatin içinde, çok özgün örnekleriyle soluk alan bir üniversite ortaya çikarmaya çaliştik.” (1973-2012, yani 40 yil sonra…)
Gaziantep Valisi Erdal Ata’da konuşmasinda kentimiz ile ilgili radikal bir istatistiğe yer veriyor:
“Gaziantep'te eğitime yeteri kadar önem verilmiyor. Türkiye verilerine göre ilimizde okuma yazma bilmeyen kişi sayisi 93 bin. Okur - yazar kişi sayisi ise 411 bin. Yani ikisini topladiğiniz zaman 500 binin üzerinde bu kentte yaşayan insanlar okulla hiç tanişmamiş.”
Yani ilimizin nerede ise üçte biri okulla hiç tanişmamiş!
Bu durumda vali ile rektör arasinda senkron uyumsuzluğu var gibi geldi bana! Birisi gerçekleri ifade ediyor, diğeri ‘yersen’ konuşmasi yapiyor!
                                                             ***
Büyükşehir Belediye Başkani Dr. Asim Güzelbey ise konuşmasina her zaman olduğu gibi lahmacun, kebap, baklava edebiyati ile başliyor ve şöyle diyor:
“UNESCO dünya kültür mirasi listesi açiklandi. Bu listede Gaziantep iki alan ile listeye girdi. Bunlardan biri Zeugma, diğeri ise Yesemek. Tabi ki bu hummali bir çalişmanin ürünüydü. Herkes bu konuya çok büyük destek verdi. Bizim hedefimiz 2013 iken 2012 yilinda biz listeye girdik. Bu Gaziantep'in kültür konusunda çağ atladiğinin bir göstergesidir. Artik lahmacun, kebap, baklava dişinda da kültürümüzle de ön plana çikmaya başladik."
                                                             ***
Şimdi, Zeugma ve Yesemek’in UNESCO’nun dünya kültür mirasi listesine girdiği doğru değil. İnanmayan unesco.org resmi siteye girip bakabilir. Zeugma ve Yesemek UNESCO’nun ‘Tentative’ listesine girdi. Yani, aday/tecrübe listesine 13 Nisan 2012 tarihinde girdiği sitede açiklandi. Fevkalade önemli ve sevindirici bir olay ama doğrusu bu.
Sonra…
Vali Ata, Dr. Güzelbey arasinda da yine senkron uyumsuzluğu var.
Dr. Güzelbey, “Gaziantep kültür konusunda çağ atladi” diyor. Vali Ata, “500 binin üzerinde bu kentte yaşayan insanlar okulla hiç tanişmamiş. Böyle bir kentte kültürel değerlere yeteri kadar sahip çikilmasi mümkün değil” diyor.
                                                           ***
İyi ki Vali Ata var da, çekinmeden doğrulari, gerçekleri dile getiriyor. Yoksa bizimkilere kalsa…





Kamuoyuna duyuru ilani

Geçen hafta sonu bazi gazetelerde tam sayfa garip bir “Kamuoyunun Bilgisine” duyurusu yeraldi.
İlan sahibi Gaziantepspor’un halen görevdeki başkani İbrahim Kizil.
Kizil, duyuru ilaninda, tutuklanmalarinin nedeni olarak isnat edilen suçlamanin yersiz olduğunu, dayanilan bilirkişi raporunu hazirlayanlarin yorumlarinin yanliş, değerlendirmelerin hatali olduğunu ifade ile bu işin doğrusunu mali veya yeminli mali müşavirlerin bileceğini çünkü kulüpllerin kendine has, ayri bir üslubu olduğunun kamuoyu tarafindan bilinmesini istiyor.
                                                ***
Bununla yetinmiyor, devam ediyor...
Ticaret ve Sanayi Odalari bir uzman heyet tespit edip Gaziantepspor’un hesaplarini incelemeliymiş, ayrica mahkeme tarafindan atanan bilirkişi raporundaki yanlişliklari da tespit etmeliymiş!
İnanilir gibi değil, yani Gaziantep Ticaret Odasi olaya hemen el koyacak, “Bak kardeşim bu böyle olmaz, biz bir heyet oluşturuyoruz, nihai raporu onlar yazacaklar, ona göre!..” diyecekler!
                                                   ***
Çok garip bir açiklama! Bu duyuru ile ne amaçlaniyor?
Bilirkişi raporuna itiraz kamuoyuna değil, bizzat davaya bakan mahkemeye yapilir. Kamuoyuyla bunun ne alakasi var?
Savci, Kizil’a 75 yil mahkumiyet istediği için mi bu duyuru yapiliyor?
Savcinin iddianamesine cevap yeri mahkemedir, tam sayfa ilanlarla kamuoyundan destek isteme bu aşamada ne kadar doğrudur kamuoyu asil bunu değerlendirmelidir.
Bende bu arada bir adres verebilirim. Hesaplarin incelemesinde bağimsiz uluslararasi kuruluşlar var.
Price Waterhouse Coopers veya Ernst and Young Türkiye’deki bütün büyük şirketlerin hesaplarini senede iki kez inceler. Bunlar hem tarafsız, hem de uluslararası kabul gören kurumlardır.
















Kültür adamlari, kültürel olaylar üzerine...