Sabotaj

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Dünkü toplantıda birkaç olay dikkatimi çekti. Bir kısım insanlar geç geldi, bir kısmı sürekli yanındaki ile konuştu, diğerleri de erken kalktı. “Neden böyle yaptılar,” diye düşündüm. Sonra kararımı verdim – “Toplantıyı sabote etmek için...”

Sabo, bilindiği gibi Hollandalıların giydiği bir tahta ayakkabı. Sabotaj, eski zamanlarda endüstri devrimi sırasında aç bir ilaç, esir gibi çalışmayı protesto için çalışanların tahta ayakkabılarını makinelerin dişlilerine sokarak bozmaları hareketine verilen isim. 

Bir takım çalışması nasıl bozulur, parçalanır, açıktan açığa veya gizliden gizliye sabote edilir?

Temel sabotaj tekniklerini alfabetik sıraya diziyorum -

Acımasızca yargıla, as kes... Takım üyelerini elinden geldiğince yerden yere vur, hiç birinin gözünün yaşına bakma. Anlamazlığa gel... Soru sorarak yapılabileceği gibi, hiç tepki vermeyerek de yapılabilir. En başarılısının işaret parmağıyla kulağı öne doğru eğerek “Ne diyorsun?” ifadesini yansıtan beden dili olduğunu sanıyorum. “Ben demedim mi?” tavrı sergile... “Bakın işte gördünüz mü olanı, benim haklılığım ortaya çıktı,” gibi sözlerle hücum safına geçmek işe yarayabilir. Diğer kişilerin sorunlarını çözmeye yönel! — Dikkati başkasının üstüne çekmek her zaman başarılı olabilen bir yaklaşımdır. Tarih kitaplarında iç karışıklık olunca hemen komşuya incir çekirdeğini doldurmaz bir bahane ile sefer açılması ile ilgili bol sayıda öykü vardır. Şimdi ne değişti ki? İsteksiz dur.... Geri çekil, kollarını göğsünün üstünde kavuştur ve öylece otur. Hem iletişim isteksizliğini gösterir hem de soğuk hava yaratmaya ve sürdürmeye kararlı olduğunu ifade eder. Gevezelik et... Başkası konuşurken konuşarak, her lafa bir kulp takarak, yanındakini ve de herkesi rahatsız et.

Görevi ya hiç yapma, ya da zamanında yapma... Her zaman bahanesini yaratmak kolay olmayabilir ama çok başarılı bir çelme şeklidir. Her şeye “evet efendim” deme... “Bir düşünelim, bir bakarız, bir daha incelemeye değer, şimdi acele etmeyelim!” gibi olgun ve dolgun sözcükler varken insan kendini niye bağlar ki? İlgisiz konularla ilişki kur... Ne kadar alakasız bir konuyla ilişki kurulursa hararet o derece artar. Kapağı dışarı at - dışarı kaç! — Her fırsatta toplantıyı bölecek şekilde gürültü yaparak dışarı çık, hatta birkaç kişiyi de beraberinde dışarı çıkmak için zorla. Karşıyı bağla... karşı tarafın daha önce söylediklerini hafif çarpıtıp onu yükümlülük altına sok. Kayıtsız kal... İlgi gösterme, “Bana ne?” dermiş gibi umursamaz bir tavırla omzunu silk. Kaytar... Mümkün mertebe ortalıkta görünme, görünmek zorunda isen de kaşla göz arasında kaybolmayı bil. Kendini dışla - mağdur rolü oyna... “Kabak zaten hep bizim başımız patlar ama bu sefer olmaz!” edasını takın.

Kılı kırk yar...  En ufak ayrıntıya dahi aşırı ve gereksiz titizlik göster.  Kızgınlığı göster... Kızgınlık en iyi ses tonu yükseltilerek yapılır. Kişiliklere saldır... En kolay ortalığı karıştırma ve tepki alma yöntemidir. Konuşmacıya saldır... Konuşmacıya saldırmak hem moral bozar hem de tepki alır, ortalığı hareketlendirir. Konuyu değiştir... Hiçbir açıklama yapmaya ihtiyaç duymadan konuyu değiştir, birden bire başka bir konuya geç ki hep birlikte darmadağın olsunlar. Olabildiğince engel çıkar! ... Niçin olmayacağını anlat, birkaç taraftar bulunca karşıya iyice yüklen. “Olmalıdır” diye konuş... Patron emreder, sen de emret. Olumsuzca eleştir... Eleştiri ne kadar olumsuzluk taşırsa, o kadar moral düşürür. Ön yargılı davran... Konuşmana “Zaten senin niyetin baştan belli!” diyerek giriş. Önemsememe - hafife al...  “Hadi canım sizde!” ile başlayan sözcükler başarı sağlar. Başını sağa sola salla... “Olmaz, katılmıyorum,” ifadesi sessizce ancak bu şekilde gösterilebilir. Söz kes... Araya girerek karşıdakinin sözünü kes. Bu ne kadar sık yapılırsa o kadar başarılı olur. Takım kararlarına katılma... Muhalefet şerhini gerekçesi ile beraber karara işlettir.

Takıma sormadan karar al... kendi başına buyruk davran, sonra istersen “Pardon,” diyebilirsin. Taraftar ara... Etraftan bulabileceğin desteği iyice araştırmak üzere girişimde bulun. Tek çözüme kilitlen... Temcit pilavı gibi hep aynı şeyleri söyle, her söylenen hep aynı konumdan bak. Toplantılara girme... Katılmamak en iyisidir ama katılmak durumunda kalırsan diğer taktikleri uygula. Tutarsız ol... Bir söylediğin öbürünü tutmasın. Umursamaz tavırla başka şeylerle ilgilen... Bilgisayarla, saatinle oyna, dergi oku, tavanı seyret, pencereden dışarıya bak, önündeki kâğıda şekil çiz. Üstünlük tasla - hükmetmeye çalış... Takım kaptanı edası ile ağırlığını ortaya koy. Yanındaki ile konuş... Hem onu, hem de diğer kişileri kolayca bloke eder. Yanlış yorumla... Yanlış yorum yap, konuyu olur olmaz işlere bağla. Yerli yersiz şikâyet et...  Ofla pufla, yerli yersiz şikâyeti adet edin.

Amacına ulaşana kadar dene deneyebildiğine...

Sabotaj