Ormanlarımız yanıyor

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Yaz mevsiminin kavurucu sıcaklığı birçok olumsuzluğu da beraberinde getiriyor. Bu mevsimde en büyük zararı, yine ormanlar görüyor sanırım. Sıcaklık ve kuraklığın artması, orman yangını riskini de beraberinde getiriyor.

Bugünlerde orman yangını haberlerini sıkça duyuyoruz. Bayramda da yine ciğerlerimiz yanmaya devam etti. Orman Genel Müdürlüğü'nün resmi verilerine göre ağustos ayının ilk haftasında ülke genelinde 105 orman yangını çıktı. Kavurucu sıcakların da etkisiyle Türkiye'nin dört bir yanından ormanlardan yine acı haberler peş peşe geldi ve gelmeye de devam ediyor ne yazık ki.

Açıklanan verilerine göre, ağustos ayının 1'i ile 8'i arasında ülke genelinde 105 ayrı orman yangını meydana geldi. Bu yangınlar herkesi derinden üzmüştür diye düşünüyorum. Bu yüzden, bu gibi üzücü olaylarla karşılaşmamak için herkes bilinçli davranmalı. Mesela orman içinde ya da kenarındaki her türlü ateşin yangına neden olabileceği unutulmamalıdır.

Dünya genelinde çıkan orman yangınları, milyonlarca hektar alan ile birlikte, bu alanlarda yaşayan milyonlarca canlıyı da yok ediyor.

Ülkemiz geneline şöyle bir baktığımızda, yangınların yüzde 90’ı ihmal ve kazalar sonucunda çıkıyor. Bu ihmal ve kazalara örnek verecek olursak; anız yakma, orman içindeki ya da yakınındaki çöplüklerde başlayan yangınlar, piknik ateşi veya araçların camlarından bilinçsizce atılan sigara izmaritleri gibi durumları sayabiliriz.

Diğer taraftan, tarla ve yerleşim yeri amaçlı kasıtlı olarak da orman yangınları çıkarılabiliyor maalesef. Bu yangınların sadece yüzde 10’u yıldırım düşmeleri ya da rüzgârlar gibi doğal nedenlerle çıkıyor. Geriye çıkan yangınların neredeyse tümü daha çok insan kaynaklı.

Eğer insanlar, istisnasız her yıl çıkan bu yangınlar konusunda bilinçlenmezse, ülkede bugün olduğu gibi bundan sonra da orman yangınları çıkacak ve daha çok ormanlık alan yok olacak. Bu yüzden öncelikli amaç, her yıl çıkan bu yangınları en aza indirmek olmalıdır. Bu da ancak ekolojik, teknik ve teknolojik, ekonomik, toplumsal, kültürel ve siyasal süreçlerin birlikte, bütünleşik bir yaklaşımla ele alınıp yönlendirilmesiyle başarılabilecek bir durumdur.

Bir yerde, istenen düzenin oluşması için, herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekiyor. İşte bu sorumluluk bilinci, hem orman yangınlarını hem de istenmeyen birçok olumsuz olayın yaşanmasını engelleyecektir.

Ormanlarımız yanıyor