7 Güzel Adam Edebiyat Müzesi / Maraş
“Bu insanlar dev midir
Yatak görmemiş gövde midir
bir yara açar boyunlarında
Kolkola durup bağırdıklarında
- Yar kubanın olam
Dağlar önüme durmuş
Ki dağlanam
Çekip pırıl pırıl mavzerler çıkardılar oyluk etlerinden
Durdular ite çakala karşı yarin kapısında”
Maraş’ta “7 Güzel Adam” olarak bilinen Türk Edebiyatı’nın Necip Fazıl Kısakürek ekolünde yetişmiş ve muhafazakar kesimine yön veren Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören, Aleaddin Özdenören, Erdem Bayazıt, Nuri Pakdil ve Mehmet Akif İnan’da eğitim gördüğü halk arasındaki “Kara lise” olarak bilinen tarihi Maraş Lisesi, 3 yıllık bir restorasyon çalışmasının sonunda “Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi” olarak dönüştürülmüş ve 06.03.2019 tarihinde ziyarete açılmıştır. Müze adını Cahit Zarifoğlu’nun ikinci şiir kitabından almıştır.
Restore edilerek müzeye dönüştürülen bina 1850’da Amerikan Koleji olarak inşa edilmiştir. 1933’den 65’e kadar Maraş Lisesi olarak varlığını sürdüren bina, daha sonrada farklı eğitim kurumlarına (Ticaret meslek Lisesi, Halk Eğitim Merkezi, Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi, Aşık Mahsuni Şerif Ticaret Meslek Lisesi/Anadolu İletişim Meslek Lisesi) ev sahipliği yapmıştır.
Müzede görsel panolar, video filmler, canlandırmalar ve interaktif panolarla edebiyat tarihi hakkında bilgiler veriyor. Ayrıca müzede Maraşlı sanat ve edebiyatçılarının bal mumundan yapılmış heykelleri ve eserlerine ait yazı ve kitabeler bulunuyor.
Müze, bahçe içinde zemin +3 kattan ve 2 yapıdan oluşuyor. Birinci katta “Müze Binasının Tanıtım Filmi, İslamiyet Öncesi Sözlü ve Yazılı Türk Edebiyatı, Divan Edebiyatı, Dede Korkut Hikayeleri, Aşık Halk Edebiyatı, Tekke-Tasavvuf Halk Edebiyatı, Anonim Halk Edebiyatı, Halk Hikayeleri, Yunus Emre, Tanzimat Edebiyatı, Servet-i Fünun Edebiyatı, Milli Edebiyat, Bağımsız Edebiyatçılar, Edebiyattaki İlkler, Matbaanın Gelişi ve Geleneksel Türk Tiyatrosunda Karagöz ve Hacivat” yer alıyor. İkinci katta “7 GüzelAdam Belgeseli, Enstalasyon Odası, İnteraktif Şiir Odası, Alaeddin Özdenören, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı, Erdem Bayazıt, Türk Halk Şiiri, Türk Dünyası Edebiyatı, Mehmet Akif İnan, Rasim Özdenören, Türk Edebiyatında Tiyatro, Türk Edebiyatında Deneme, Türk Edebiyatında Roman ve Hikaye ve Edebi Dergiler” bulunuyor. Üçüncü katta ise “Kahramanmaraşlı Edebiyatçılar Belgeseli, Şiirin Başkenti Kahramanmaraş, Cahit Zarifoğlu, Bahattin Karakoç, Kahramanmaraşlı Şairler, Nuri Pakdil, Maraşlı Aşıklar, Dostozan, Aşık Yener, Sezai Karakoç, Aşık Mahsuni Şerif, Abdurrahim Karakoç, Necip Fazıl Kısakürek ve Kahramanmaraşın Edebi Kalemleri” gezilip görülüyor. Müzenin yanındaki diğer yapı ise ”7 Güzel Adam Kütüphanesi” olarak hizmet veriyor.
Müze, ziyaretçilerini ücretsiz kabul ediyor. Ülkemizdeki tarihi, turistik ve kültürel yapıları gezerken, o yapıyla ilgili kısa bir bilgilendirme yapacak broşür nedense hiç olmaz, sorulduğunda da “yeni bitti, gelecek” deniyor. Tedavi edilemez bu hastalığımızla Maraş’ın gerek bu müzesinde, gerekse diğer yerlerinde de karşılaşmamak mümkün değil.
Müzenin girişin hediyelikler (mağnet, kitap ayraçları ve vb. gibi) alabileceğiniz küçük bir dükkanın olmamasının eksikliği hissediliyor. Umarım en kısa sürede yapılır.
Maraş’a yolunuz düşerse, bu müzeyi görmelisiniz.