Antakya

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Hatay, Türkiye'nin en kalabalık on üçüncü şehridir. Nüfusu bir buçuk milyonu aşmıştır.  Hatay'ın doğusunda ve güneyinde Suriye, batısında Akdeniz, kuzeybatısında Adana, kuzeyinde Osmaniye ve kuzeydoğusunda Gaziantep bulunur.

Türkiye ile Fransa arasında yapılan 23 Haziran 1939 tarihli Ankara Anlaşması sonucu, Fransa Hatay’ın Türkiye’ye katılmasını kabul etti ve şehirden çekildi. Ankara Anlaşması’nın TBMM’den onaylanması ile 23 Temmuz 1939 günü yapılan de Hatay Türkiye’ye katıldı.

Antakya, Hatay ilinin nüfus olarak en büyük ilçesi ve Hatay büyükşehir olmadan önceki merkezidir.   6360 sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete’nin 06.11.2012 günkü sayısında yayımlanması ile Hatay büyükşehir oldu. Bu yeni düzenlemeyle Antakya ve Defne olarak iki ilçeye ayrılmıştır. Şehrin ortasından Asi Nehri geçmektedir.

Hatay, Unesco’nun Gastronomi alanında “yaratıcı şehirler” listesinde bulunmaktadır.

 

Antakya’da Gezilecek Yerler:

 

Uzun Çarşı

Antakya’nın simgelerinden biridir. Çarşının geçmişinin kent tarihi kadar eski olduğu bilinmektedir. Uzun Çarşı’da geleneksel el işçiliğinden, baharatçılardan, yemeklerine, giyimden, kuyumcuya kadar her türlü meslek elemanını burada bulabilirsiniz. Eski Antakya evlerinin arasında bulunan çarşının 3,5 km uzunluğu, 15 girişi, 27 sokağı, 67 tescilli yapısı ve 2 binden fazla esnaftan oluşmaktadır. Çarşıda farklı din ve mezheplerden birçok esnaf var.

 

Arkeoloji Müzesi

2014 yılında açılan yeni müze, 53.500 metrekare arazi üzerinde, oturum alanı16.000 metrekare olan yapının kapalı alanı 32.715 metrekaredir. 10.700 metrekare alan ise sergileme alanı olarak kullanılmaktadır.

Müze, mozaik koleksiyonu açısından dünyanın birincisi durumunda ve Mozaik Müzesi olarak da anılmaktadır.

 

St. Pierre Kilisesi

Habib-i Neccar Dağı’nın uzantısı olan Haç Dağı’nın eteğinde, 13 metre derinliğinde, 9,5 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğinde kayalara oyulmuş bir mağaradır. İsa’ya inanların “Hristiyan” adının ilk kez burada yapılan toplantılarda kullanıldığı ifade edilmektedir. Günümüzde kilise, Hristiyanların hac yerlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Ayrıca St. Pierre Kilisesi, Hristiyanların ilk ibadet yerlerinden birisidir.

Vatikan, 1963 yılında burayı Hristiyanlar için hac yeri ilan etmiştir.

 

Habib-i Neccar Cami

Cami, Anadolu’da inşa edilen ilk camidir. Habib-i Neccar, İsa’nın havarilerine inanan ve Hristiyanlığı yaymaya çalışırken öldürülen bir marangozdur. Habib-i (sevgili), neccar (marangoz). Cami eski bir kilisenin kalıntıları üzerine inşa edilmiştir. Caminin altında Habib-i Neccar ve birkaç kişinin mezarları bulunmaktadır.

 

Affan Kahvesi

1911-1913 tarihleri arasında inşa edilen iki katlı taş binanın alt katında hizmet vermektedir. Affan sözcüğü Arapça olup “yiğit” anlamına gelmektedir. Affan Kahvesi, çeşitli dizi ve klip çekimlerinde de kullanılmaktadır. 

Affan Kahvesi’nin Haytalı tatlısını tat gerekmektedir. Haytalı, Antakya’ya özgü bir tatlıdır. Kasede servis edilen tatlının en altında süt, mısır nişastası ve şe pişirilmiş muhallebi yer alır. Üzerine sade dondurma konuyor ve gül suyu dökülüyor.

Haytalı, Arap kültürünün bir parçasıdır. Tatlının adı, tatlıyı ilk yapan köyün adından gelmektedir.

 

Tarihi Meclis Binası

Meclis binası Fransız mimar tarafından 1927’de inşa edilmiştir. 1939’da kurulan Hatay Devleti’nin Meclis binası olarak hizmet vermiş ve 23 Haziran 1939’da oybirliğiyle Türkiye’ye katılma kararı alınmıştır. Hatay’ın Türkiye’ye katılmasından günümüze bina şahıslar tarafında işyeri olarak kullanılmaktadır. Böyle tarihi bir binanın daha başka amaçlarla (müze) kullanılmasının daha doğru olacağının düşünülmesi gerekmektedir.

 

Antik Cam Evi Müzesi

Yaklaşık 140 yıllık bahçe içinde 2 katlı Antakya Evi’nde hizmet veren özel bir müzedir. Müzenin ve atölyenin sahibi diş hekimi Asaf Asfuroğlu’dur. Müzede, Antakya’ya özgü, geri dönüşüm yolu ile üretilmiş üfleme ,yeşil cam koleksiyonu eserleri sergilemektedir.

 

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi

Hatay’da tespit edilen tıbbi ve aromatik bitkileri tanıtmak amacıyla 19. yy’da inşa edilen 2 katlı eski bir Antakya Evi restore edilmiştir. Müzede, 280 tane tıbbi ve aromatik bitki sergilenmektedir.

Türkiye’de bulunan 10.000 bitki türünün 3.000 den biraz fazlası endemik, Hatay’da  ise 2.000 fazla bitki türünün 300 kadarı endemik bitkiden oluşmaktadır.

 

Harbiye (Defne- Daphne) Şelalesi

Antik dönemin ünlü Daphne kentidir. Antakya’ya 10 km uzaklıkta bulunmaktadır. Bölgenin güneyinde çıkan kaynak suları şelaleler oluşturduktan sonra Asi Nehri’ne katılmaktadır. Günümüzde oldukça ilgi gören bir mesire alanıdır.

Defne ağacı bölge ile özdeşlemiştir. Tarihin her döneminde defne ağacının yaprakları barışı sembolize etmektedir.

 

Vakıflı Köyü

Samandağ ilçesine 4 km uzaklıkta ve Türkiye’nin ilk değil ama son Ermeni Köyüdür. Köy, Musa Dağı’nın eteklerindeki Hıdırbey Vadisi’nde ve Suriye sınırına 30 km mesafededir.

 

Musa Ağacı

Hz. Musa’nın toprağa diktiği asasının ölümsüzlük suyu sayesinde günümüze gelen  ağacın 3 bin yıllık olduğu rivayet edilmektedir.

 

Titus Tüneli

Samandağ ilçesi’nin  Çevlik bölgesine 5 km uzaklıktaki dağlık ve denize hakim yamaçlarda bulunan tünel İ.Ö. 1. yy’da, Roma İmparatoru Vespaian tarafından dağlardan gelen sel sularından korunmak amacıyla bin esire  yaptırılmıştır. Tünel, 1.380 metre uzunluğu, 7 metre yüksekliği ve 6 metre genişliğindedir. Tünelin hemen yanında Roma döneminde soylulara ait olduğu düşünülen oldukça gösterişli mezar bulunmaktadır. Halk arasında buraya Beşikli Mağara olarak anılmaktadır. Burasının elle yapılan dünyanın en büyük tüneli olduğu söylenmektedir.

 

Antakya’da hemen her yere yürüyebilirsiniz. Harbiye ve Samandağ’a giden dolmuşlar var. Kolay ve rahat bir şehir, herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız.

Her bütçeye uygun konaklama imkanı bulunmaktadır.

Zengin mutfağının tadına bakarken midenize dikkat edin.

Ayrıca Suriye’deki savaşın en çok etkilediği şehirlerden biri olduğunu unutmayın.



Antakya