Tekirdağ
Ülkemizin Avrupa kıtası olarak bilinen Trakya bölgesindeki üç ilinden biri ve en kalabalık yirmi ikinci ilidir. Şehrin nüfusu bir milyonun üzerindedir. Ayrıca Türkiye’de yer alan 30 büyükşehirden biriside Tekirdağ’dır.
Adı Bizans’ta Rodosto, Osmanlı’da Tekfürdağı ve 1927’den sonra Tekirdağ olarak anılan, Namık Kemal’in doğum yeri olan ilimiz köftesi ve üzüm bağlarıyla biliniyor.
Her sene haziran ayında düzenlenen Kiraz Festivali, doğal güzellikleri, birbirinden güzel ilçeleri-köyleri ve tertemiz sahilleri ile gezilecek pek çok yeri bulunuyor.
Tekirdağ ve çevresinde her bütçeye uygun çeşitli konaklama olanağı vardır.
Tekirdağ’da Gezilecek Yerler
Namık Kemal Evi, şair Namık Kemal’in 1840 yılında doğduğu evdir. Ev, günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Müze, şairin sadece adı taşıyor. Müzedeki eşyalar toplama olup, Namık Kemal’le pek ilgisi bulunmuyor.
Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, 1927 yılında vali konağı olarak inşa ediliyor ve kullanılıyor. Bina 1977 yılında restore edilip müze haline getiriliyor. Müze, oldukça zengin bir görünüm sergiliyor.
Rakoczi Müzesi, Macar prensi 2. Frenc Rakoczi 1676 -1735 arasında yaşamıştır. Habsburg Hanedanı’na karşı Macar Bağımsızlık Savaşı’na katılmıştır. Sürgünde Osmanlı’ya sığınıyor ve 18 yıl bu evde yaşıyor. Ev, Macar hükümeti tarafından satın alınarak müzeye dönüştürülüyor. Prensin cenazesi 1906’da gömülü olduğu İstanbul’dan ülkesine götürülmüştür.
Tekirdağ Köftesi, Tekirdağ’a özgü bir köfte türü ve oldukça lezzetlidir. Yolunuz düşerse, tadın, ağzınız tatlasın. Yol boyunca yan yana dizilmiş köfteci lokantaları yer alıyor. Uygun fiyata çok lezzetli köfteler yiyebiliyorsunuz.
Hora Feneri, Şarköy ilçesine 15 km mesafede bulunuyor. 1861 yılında inşa edilen fenerin yapımında hiç kaynak kullanılmıyor. Fenerin tamamı demirden ve tüm bağlantıları vidalar aracılığıyla birleştiriliyor.
Uçmakdere, ülkemizin en kaliteli üzümlerinin yetiştirildiği bir köydür. Köyün manzarası görülmeye değerdir. Bir tarafta yüksek kayalar, diğer tarafta masmavi deniz. Ayrıca Gaziköy, Güzelköy, Eriklice, İğdebağları, Tepeköy yol üstüne görülmesi gereken köylerdir. Ayrıca Uçmakdere, yamaç paraşütü severlerin gökyüzü ile buluştuğu yerlerdendir.
Mürefte, Şarköy ilçesine bağlı ve 13 km uzaklığında bulunan bir mahalledir. Adını bin bir çiçek anlamına gelen Mirfeyton’dan alıyor. Ülkemizin şarap üretimin % 30’u buradan karşılanıyor. Ülkemizin ilk şarap müzesi burada bulunuyor. Bölgede irili ufaklı 30 şarap üretim tesisi mevcut. Yılın her dönemi yerli ve yabancı birçok ziyaretçisi oluyor.
Bölge 1923 Nüfus Mübadelesi’ne kadar Rumlar ve Türklerin birlikte yaşadığı bölgelerdendir. Üzüm bağları ve şarap üretimi de Rumlardan kalmıştır.