Ukrayna’nın Liman Kenti : Odessa

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Odessa, Ukrayna'nın güneybatısında yer alıyor. Ülkenin 3. büyük şehridir. Karadeniz kıyısındaki en büyük limanlardan birine sahiptir. Şehrin nüfusu bir milyonun biraz üzerinde bulunuyor.

 

Şehir, 1200’lü yıllarda Kırım Hanı Hacı Giray tarafından bir Tatar köyü olarak kuruluyor ve sonraki dönemde Osmanlı’nın kontrolüne geçiyor. 1792 yılındaki Osmanlı – Rus Savaşı’nda Ruslar’ın eline geçiyor ve Hacıbey olarak anılan kentin adı Rus Kraliçesi Katerina’nın emriyle “Odessa” olarak değiştiriliyor.

 

Ukrayna- Türkiye arasında vize sorunu bulunmuyor. Her iki ülke vatandaşları da kimlikle seyahat edebiliyor. Ukrayna, Türk vatandaşlarının ülke girişinde oldukça sıkı bir sorgulamadan geçiriyor. Gidiş –dönüş uçak bileti, konaklama rezervasyonları, döviz miktarı gibi.  İkna olmadıkları kişileri ülkeye sokmadan geri gönderiyorlar ve bu durum sıkça yaşanmaktadır. Bunun çeşitli nedenleri bulunuyor.

 

Ukrayna ulusal para birimi Grivna, kısaltması UAH.   100 TL  442 Grivna ediyor.

 

Odessa’da Gezilecek Yerler

 

Opera Binası

 

1810’da inşa ediliyor,1873 yangınında hasar görüyor. Yangın sonucu 1887’de yeniden inşa ediliyor. Binanın gerek içi gerekse dış görünümü oldukça etkileyicidir. Oldukça ucuz fiyata gösteri izlemek mümkündür.  

 

Burada bir gösteri izlemek isterseniz giyeceğiniz kıyafetin spor olması istenmiyor.

 

Arkeoloji Müzesi, şehrin en eski yapılarında biridir. 1883’de inşa edilmiştir. Müze oldukça zengin bir koleksiyona sahiptir.

 

İstanbul Parkı, Odessa ile İstanbul’un kardeş şehir olmasının 20. yıl anısına 2014 yılında yapılmıştır. Parkın yapımına zamanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 1 milyar dolardan fazla kaynak aktarıldığı ifade ediliyor.  

 

Potemkim Merdivenleri, şehir merkezi ile limanı birbirine bağlayan dev bir merdivendir. Şehrin en ünlü simgelerinden biridir. 1837-1841 yılları arasında yapılmıştır. Merdivenlerin en üst basamağı 12,5 metre iken en düşük basamağı 21.7 metre genişliğindedir. Merdivenin  uzunluğu 142 metredir. Merdivenler ilk yapıldığında 200 basamak imiş. Zamanla 8 basamak toprağa gömülmüş ve şu ana basamak sayısı 192’dir.Merdivenleri iniş ve çıkışlarda yürümek istemeyenler için finiküler bulunuyor.

 

Sergey Ayzenştayn’ın 1925 yapımı “Potemkim Zırhlısı” filminden sonra dünyaca ünlü olan merdivenler Potemkim Merdivenleri adını alıyor.

 

Deribasovskaya Caddesi, Odessa’nın en ünlü ve canlı yeridir. Gece-gündüz oldukça kalabalıktır. Cadde sağlı sollu mağazaları, kafeleri, restoranları, tarihi yapıları ve parklarıyla turistik noktalarında biridir. Cadde trafiğe kapalıdır. Caddenin üzerindeki Odessa Passage, duvarlardaki heykeleri ve renkli dükkanlarıyla görülmeyi hak ediyor. Yine cadde üzerinde günün her saati önünde uzun kuyrukların olduğu12. Sandalye Anıtı ilginç görünüm sergiliyor.

 

Puşkin Müzesi

 

1799-1837 yılları arasında yaşayan Rus şair ve yazarı Alexsander Puşkin’in 1823’de yaşadığı apartman dairesinden dönüştürülen müzenin önünde Puşkin heykeli bulunuyor.

 

Katakomblar, şehrin en ilginç mekanlarından biridir. Şehir merkezinde ve merkezin 70 km uzağında iki girişi bulunuyor. Katakomblar, Sovyet partizanların sığınağı olarak kullanılmış ve günümüze  bir bölümü müze olarak kullanılıyor. Şehir merkezindekinin de küçük bir bölümü turlarla gezilebiliyor.

 

Odessa Katakombları deniz seviyesinin 60 metre derinliğinde bulunuyor. En dipten yüzeye 70 ile 130 arasında basamak aracılığıyla çıkılıyor.  Normalde uzunluğunun 2500 km uzunluğunda olduğu belirtiliyor.

 

Odessa Katakombları 19.yüzyılın ilk yarısına şehrin imarında kullanılan kireç taşlarının çıkarılmasıyla oluşmuştur. Şehirde metro olmamasının nedeni bu katakomblar olduğu söyleniyor.

 

Sabornaya Kilisesi, şehrin en görkemli yapılarından biridir. Kilise ve çevresinde satılan tablo, aksesuar ve hediyelik seçenekleri de görülmeye değerdir.

 

Arkadai Plajı,  şehrin en popüler  bölgesidir. Deniz, kum  ve güneşin ışında akşamları renkli eğlence merkezidir.

 

Ayrıca Portakal Anıtı, Deniz Feneri, Transfigürasyon Katedrali, Batı ve Doğu sanatları Müzesi, İlginç Bilim Müzesi, Nümismatik Müzesi, Çağdaş Sanatlar Müzesi, Güzel Sanatlar Müzesi, Primorsky Bulvarı, Altın Çocuk Heykeli, Şehir Parkı, Vorontsovsky Saray Kolonları,  Privoz Pazarı (Halk Pazarı) ve görülmesi gereken birçok yer bulunuyor.

 

Odessa’da  her bütçeye  çeşit konaklama seçeneği mevcut.

 

Gecesi ve gündüzü oldukça renkli olan Odessa,  görülmesi gereken şehirlerdendir.

 

Ukrayna’nın Liman Kenti : Odessa