Üzüm ve üzüm çekirdeği mucizesi (2)

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Yaşlanmayı geciktirir.

Ciltteki lekeleri giderir. Yüz, göz, ağız çevresindeki kırışıklıkları azaltır.Cildin daha sıkı ve elastiki özellik kazanmasına katkıda bulunur

Araştırmacılar, üzümde bulunan proanthosiyonidinlerin saç folikül hücrelerindeki döngüyü olumlu etkilediğini hücrelerin saçta büyümenin olmadığı dinlenme fazından, saç büyüme fazına geçmelerini sağlayarak etki gösterdiklerini belirtmişlerdir.

Alerjik etkileri azaltır. Bu özelliği sayesinde polen ve besin alerjilerinde görülen aşırı duyarlılığı ve bunlara bağlı ortaya çıkan saman nezlesi gibi yaygın alerjik hastalıkların görülme sıklığını azaltır.

Mide hastalıklarında özellikle ülser tedavisinde faydalıdır. Gastrin salgısını azaltır.

Üzümde bulunan resveratrol ve kuersetin maddesinin midede ülser, gastrit ve kanser gelişimine neden olacak maddeleri yok etmektedir. Yapılan bazı çalışmalarda düzenli olarak günlük kuersetin tüketiminin mide kanseri riskini azalttığı bildirilmiştir.

Düzenli olarak üzüm suyu tükeldiğinde plazma ve karaciğer dokusunda antioksidan enzim düzeylerinin arttığı belirlenmiştir. Karaciğer yağlanmasının tedavisinde üzüm çekirdeğinin olumlu etkileri tespit edilmiş.

 

Obeziteye karşı faydaları  da kesinlik kazanmıştır.

Üzüm çekirdeği besinlerdeki yağların mide bağırsak kanalında sindirimini sağlayan lipaz enzimlerini bloke ederek yağların sindirimini ve emilimini önlemektedir. Bu özelliğinden dolayı üzüm çekirdeği obezitenin tedavisinde kullanılabilecek etkin güvenilir doğal bir ajan olarak görülmektedir.

Kan yapar, kansızlığa faydalıdır. Üzüm içerisinde demir, folat, B12 vitamini nedeniyle oldukça faydalıdır.

Üzüm pestili, siyah çekirdekli kuru üzüm ve pekmez tüketimi oldukça idealdir.

Özellikle çekirdekli kuru üzümün hafızaya olumlu katkı yaptığı ve sınava girecek öğrenciler üzerinde denenmiş ve kesinlik kanmıştır.

İdrar söktürür. Romatizma ve mafsal ağrılarını iyileştirir. Dizlerdeki kireçlenmeyi önler, romatizma ve eklem iltihaplarında faydalıdır. İltihaplanmayı önler.

Flavonoid tüketimi ile kanser gelişimi arasında ters orantı olduğu, flavonoid tüketimi arttığı zaman akciğer kanseri başta olmak üzere çoğu kanser türünün gürümle riskini azalttığı tespit edilmiştir.

Prostat kanserine karşı, kemoterapi ve radyoterapinin yan etkilerine karşı da koruyucudur.

İnsülinin etkinliğini artırarak hiperglisemiyi önler. Katarakt oluşumunun ilerlemesini önlemekte, gözlerdeki kılcal damarlarda kan dolaşımını kuvvetlendirmekte ve böylece gözün saydam tabakasının korunmasına yardımcı olmaktadır.

Yine içeriğinde bulunan resveratrol maddesinin Alzheimer hastalığındaki olumlu etkilerinin keşfi hem tıp dünyası hemde Alzheimer hastaları için önem kazanmıştır.

Sonuç olarak üzüm, üzüm suyu ve üzüm çekirdeğinin faydaları saymakla bitmez. Günlük hayatımızda 1 avuç kuru üzüm, 1 tatlı kaşığı üzüm çekirdeğinin faydalarını düşündüğümüzde herhalde bunu kendimizden esirgemeyiz.

Kuru üzümü anneler okul çocuklarının beslenme çantasına koymalı, çalışanlar çantalarında bulundurmalıdır.

Kuru üzüm ve üzüm çekirdeği  günlük hayatımızda mutfak masamızda her an bulundurulması gerekli önemli bir meyvemizdir.Taşıması, yenilmesi en kolaydır. Hazır işlenmiş atıştırmalıklar yerine doğal meyve ve kuruyemişleri  tercih ediniz.

Sağlıklı, mutlu ve huzurlu kalmanız dileğiyle…

Üzüm ve üzüm  çekirdeği   mucizesi (2)