Amsterdam

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Amsterdam, Hollanda'nın başkentidir. Ancak Hollanda, hükümetin ve meclisin bulunduğu Lahey'den yönetilir. Amsterdam, dünyanın en küçük yüz ölçümüne sahip şehirlerin başında gelmektedir. Şehrin nüfusu 800 bin kişidir.

Amsterdam bataklık kurutularak inşa edilmiştir. Şehrin temeli çamurdan oluşuyor. Şehir çamura batmasın diye 11.000.000 ahşap düzenek üzerinde durmaktadır. Şehir deniz seviyesinin 7 metre altındadır. Bu nedenle Amsterdam bir kanallar ve köprüler şehridir. Şehirde tam 165 kanal bulunmaktadır. Kanalların uzunluğu 100 km’de fazladır. Kanallarda 2.500 yüzen ev vardır. Şehirde 1.281 köprü yer almaktadır.  

Yine Amsterdam bisikletliler şehridir. Şehirdeki bisiklet sayısı şehrin nüfus kadar yani 800 bindir. Şehirdeki bisiklet yollarının toplamı 400 km’dir.

Aynı zamanda Amsterdam bir müzeler şehridir. Peynirden, çantaya, yüzen evlerden cinselliğe, soykırım müzesinden işkence müzesine kadar her konuya özel tam 75 müze bulunmaktadır.

 

Hepsinin yanı sıra Amsterdam, bir heykeller şehridir. Şehrin her meydanında, hemen her sokağında veya parkında birbirinden ilginç heykeller bulunmaktadır.

Amsterdam’ı her yıl 20 milyon turist ziyaret etmektedir.

 

 

Amsterdam’da Gezilecek Yerler

 

Dam Meydanı

Amsterdam’ın merkezidir. Şehrin önemli yapıları ve çeşitli aktivitelerin yapıldığı bir meydandır. Dam meydanı, tarihi bölgeye, merkez istasyona ve Kırmızı Fener Mahallesi olarak bilinen Red Light District’e oldukça yakın konumdadır. Madame Tussauds Amsterdam, Kraliyet Sarayı, Niewe Kerk (Yeni Kilise) ve Ulusal Anıt meydanın çevresinde bulunmaktadır.

 

Kraliyet Sarayı

1648’de 13.659 sütun kazık üzerine inşa edilmiştir. Önceleri Belediye binası  olarak kullanılırken, kralın şehre geldiğinde kullandığı ikametgahı olarak kullanılmaktadır. Kraliyet Sarayı, aynı zamanda müze olarak gezilebilmektedir.

 

Ulusal Anıt

II. Dünya Savaşı kurbanlarını anmak için yapılmıştır. Ulusal Anıt, 22 metre yüksekliğindedir. Anıtta savaşı, direnişi, barışı ve özgürlüğü temsil eden çeşitli figürlerle yer almaktadır.

 

Red Light District (Kırmızı Fener Mahallesi)

Şehrin en eski ve en ünlü bölgesidir. Red Light Districh, sokaklarında seks işçilerinin çalıştığı evler daha doğrusu odaların yanı sıra canlı seks gösterilerinin sergilendiği tiyatrolar, sex müzeleri, sex shopların, kafe, bar, restoran, otel, çeşitli ibadet mekanları ve ailelerin ikamet ettiği evlerden oluşmaktadır.

 

Begijnhof

14.yy’da inşa edilen ve rahibelerin yaşadığı bölge, önceleri ibadethane olarak hizmet verirken daha sonra yaşlılara ve yoksullara hizmet vermiştir. Günümüzde ise kız öğrenciler ve yaşlı kadınlar için konaklama alanı olarak kullanılmaktadır. Şehre gelen gezginlerin sık ziyaret ettikleri alanların başında gelmektedir.

 

Anne Frank’ın Evi

II. Dünya Savaşı’nda Anne Frank ve ailesinin 25 ay boyunca Nazilerden saklandığı ev, 3 Mayıs 1957’den beri müze olarak hizmet vermektedir.

 

Homomonument

II. Dünya Savaşı’nda katledilen LGBT üyelerinin anısına yapılmıştır.

 

Rembrandtplein

Hollandalı ressam Rembrandt adına yapılmış küçük ama oldukça şirin bir meydandır. Meydanda ressamın bir heykeli ve heykelin etrafında yer alan heykel grubu yer almaktadır. Meydanın çevresinde birbirinden şık kafe ve restoranlar bulunmaktadır.

 

Rembrandt Evi Müzesi

Ünlü ressamın 1639-1660 yılları arasında yaşadığı ev 1906’dan beri müze olarak hizmet vermektedir. Müzede, ressamın eserleri, kullandığı araçlar ve kişisel eşyaları sergilenmektedir.

 

Museumplein

Şehirde yer alan önemli meydanlardan biridir. Şehrin güneyindeki Amsterdam-Zuid bölgesinde yer alan meydan, adını çevresindeki müzelerden almıştır. Rijksmuseum Amsterdam, Van Gogh Müzesi, Stedelijk Müzesi, Diamant Museum Amsterdam ve Moco (Modern Sanat) Müzeleri de ülkenin temel müzelerini oluşturmaktadır.

 

Rijksmuseum Amsterdam

Rijksmuseum, Amsterdam’daki Museumplein’da yer alan önemli bir ulusal müzedir. Müzede, sanat, tarih ve Asya sanatına ait eserler sergilenmektedir. Şehrin simgelerinden biridir. Müzenin etrafında dünyanın birçok ülkesinden insanları görmek ve günün her saati çeşitli izlemek mümkündür.

 

Van Gogh Müzesi

Hollandalı ressam Vincent Van Gogh’un yüzlerce tablo ve çizimlerinin sergilendiği müzedir. Müze  2  Haziran 1973’den beri hizmet vermektedir. Müzeyi her yıl milyonlarca insan ziyaret etmektedir. Dünyanın en çok ziyaret edilen müzelerinden biridir.

 

Marihuana Müzesi

Marihuana ve haşhaşların sergilendiği bir müzedir. 

 

1275’de balıkçılar tarafından Amstel Nehri’nin kıyısında kurulan Hollanda’nın başkenti Amsterdam tarihi, mimarisi, kanalları, kafeleri ve kırmızı fenerli bölgesi ile gezmesi oldukça kolay ve rahat bir şehirdir. Amsterdam, herkesin aradığı her şeyi kolayca bulabileceği bir şehirdir.

Amsterdam denilince hemen herkesin aklına cinsellik ve uyuşturucu gelse de şehir bunların çok ötesinde bir şehirdir.

 

 


 

 

Amsterdam