İhraç edilen barış akademisyenlerinin kitap kafesi: Kültürhane

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 11 Aralık 2020 / 15.32

“Barış için Akademisyenler” inisiyatifi 11 Ocak 2016 tarihinde ülkenin içinde bulunduğu şiddet ortamının ortalığı toza dumana bürüdüğü bir dönemde barış ve sağduyu çağrısı olarak yaptıkları ve 1128 akademisyenin imza attığı ”Bu suça ortak olmayacağız!” bildirisi yankı bulacaktı.

 

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnamelerle imzacı akademisyenler hakkında soruşturma açıldı ve 406’sının kamu görevlerine son verildi. Anayasa Mahkemesi 30.07.2019 tarihinde imzacı akademisyenler hakkında yaptığı açıklamada “bildirinin ifade özgürlüğü kapsamında” olduğuna karar verdi.

Mersin Üniversitesi’ndeki imzacı olan ve görevine son verilen akademisyenlerden Prof. Dr. Ayşegül Yılgör, Doç. Dr. Ulaş Bayraktar ve Galip Deniz Altınay ve feminis-aktivist Nalan Turgutlu Bilgin kitap ve kafeyi birleştirerek “Kültürhane”yi 23 Eylül 2017 tarihinde hayata geçirmişlerdir. İmzacı akademisyenlerden bazıları da kişisel kütüphanelerini buraya bağışlamışlar.

Suyun Munzur’dan, gazozun Adana’nın yerel Mento’su, çayın Hopa’dan, kahvenin Zapatista’dan, reçelin Kadın Kadına Mülteci Mutfağı gibi yerel üreticilerden temin edildiği dayanışmanın somut göstergesi olan keyifli bir yer. Ayrıca masalara numara değil üniversiteden atılan yani barış akademisyenlerinin isimleri verilmiş.

Kültürhane’de değişik atölye çalışmaları, söyleşiler ve imza günleri de düzenlenmektedir.

 

Mersin’in merkezi bir yerinde bulunan Kültürhane, her kesimden insanın kitap okurken ya da ders çalışırken çay-kahve içip, arkadaşlarıyla sohbet edebileceği sıcak, samimi ve görülmeye değer bir yer olma özelliğini taşıyor.

Yolunuz düşerse mutlaka uğrayın.

Barış Akademisyenlerine selam olsun!

 

İhraç edilen barış akademisyenlerinin kitap kafesi: Kültürhane