Gebe ve emzikli annelerde beslenme (1)

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Anne olmak Yaradan’ın kadınlara vermiş olduğu çok kıymetli bir özellik. Belki dünyaya bir bebek getirmek hayatımıza bir sürü zorluklar getirebilir, fakat hayatta en güzel şey herhalde bir çocuk yetiştirmektir.

 Doğru beslenme fetal gelişimin erken dönemlerinde, annenin ve gelişmekte olan festüsün sağlığı açısından oldukça önemlidir. Sadece gebelikte değil tüm hayatımız boyunca; doğumda, bebeklikte, gebelikte, emzirme döneminde, adölesan döneminde, yetişkinlikte ve yaşlılıkta da oldukça önemlidir.

Annenin bebeğinin sağlıklı doğması, sağlıklı bir genç ve yetişkin olması için en önemli yatırımı kaliteli ve doğru beslenmesidir. Gerekli olan vitamin, mineral, protein ve bizlerin elzem yağ asidi olarak tanımladığı vücudun yapamadığı, dışarıdan almamızın şart olduğu yağları mutlaka alması şarttır.

ZEYTİNYAĞI, BALIK YAĞI, CEVİZ, FINDIK, BADEM GÜNLÜK BESLENMEDE YER ALMALIDIR.

Gebelikteki eksik ve yanlış beslenmenin yetişkinlik çağındaki hastalıkların gelişimindeki rolü de tartışılmazdır.

Sağlıklı olmanın temel koşulları; yeterli ve dengeli beslenmektir. Yetersiz ve dengesiz beslenme birçok sorunun(vitamin ve mineral yetersizlikleri, obezite, demir eksikliği anemisi, iyot yetersizliği hastalıkları, kalp damar hastalıkları, raşitizm, kemik erimesi v.b.)  temelidir. Bununla beraber düzenli kaliteli uyku, su tüketimi ve egzersiz vazgeçilmezlerimiz olmalıdır.

Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek birçok faktörün etkisi altındadır. Yaş ve kalıtımsal faktörleri kontrol edemeyiz, gebeliği olumsuz etkilediğini bildiğimiz alkol, sigara, ilaç kullanımı gibi faktörlerden kaçınarak sağlıklı bebekler dünyaya getirebiliriz.

Gebelik süresince annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi ile bebekte bazı sorunlar oluşabilir: Zamanından önce, erken doğum (prematüre), düşük doğum ağırlıklı bebek (doğum ağırlığı 2500g'ın altında olanlar), bedensel ve zihinsel gelişimi yetersiz bebek doğumları ve ölü doğumlar gibi.

Anne önce kendisi için gerekli besin öğelerini doğal gıdalarla karşılamak zorundadır. Buna ilave olarak bebek için gerekli besin elementlerini günlük beslenmesine eklemelidir.

Anne yeterli beslenerek vücut besin depolarını da dolu tutmalıdır.  Sürecek

Gebe ve emzikli annelerde beslenme (1)