Gebe ve emzikli annelerde beslenme (2)

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Gebe kadın gebeliği süresince;

Kendi fizyolojik gereksinmelerini (enerji ve besin öğelerini) karşılamak,  Vücudundaki depolarını (besin öğeleri yedeğini) dengede tutmak,  Anne karnındaki bebeğin sağlıklı büyüme ve gelişmesini sağlamak, . Emzirmeye hazırlık için salgılanacak sütün enerji ve besin öğelerini karşılamak için YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEK ZORUNDADIR...... Sevgili anneler lütfen hazır, işlenmiş, katkı maddesi olan gıdalardan uzak durun, kendi sağlığınız ve çocuklarınızın geleceği gıda terörünün etkisi altındadır. Burada size önemli göre düşmekte. Sizler pazarı takip ederseniz, mevsiminde bol bulunan sebze meyveleri tüketmeye özen gösterirseniz sağlıklı ve doğru beslenmenin temelini atmış olursunuz.

Gebelikte yetersiz ve dengesiz beslenme ile görülebilecek sorunlar

Anemi, Osteomalasia, Gebelik zehirlenmesi (toksemi),Ödem Ağırlık kazanımının yetersiz olması ile birlikte bebek ve anne sağlığının bozulması. Anne ve bebek ölümleri görülen ciddi problemlerdir.

Anemi gebelikte genellikle görülen bir sağlık sorunudur.

Sevgili annelerimizin demir deposu dolu olmalı. Beslenmelerinde et, karaciğer(iyi pişmiş olarak),balık, tavuk, hindi, yumurta, kuru baklagiller, kuruyemişler, tahin, pekmez, koyu yeşil yapraklı sebzeler, siyah kuru üzüm, keçiboynuzu pekmezi mutlaka bulunmalıdır.

Anemi problemi olan anne adaylarının gebelik öncesi bu sağlık sorunlarını mutlaka hekimleri ile görüşerek tedavi ettirmeleri gereklidir.

Gebelikte artan demir gereksinmesinin karşılanamaması, kan hacminin artması, sık doğumlar (2 yıldan daha az aralıklar) ve düşüklerle demir depolarının azalmış olması, besinlerle alınan demirin (daha çok bitkisel kaynaklı demir) vücutta kullanımının düşük olması ve toprak, kağıt, kireç gibi besin olmayan kaynakların yenmesi (pika) kansızlığın başlıca nedenleridir. Annelerdeki taş toprak kurşun kalem yeme gibi istekler derin demir eksikliği anemisinin belirtileridir. Anne adayları bu konuda dikkatli olmalıdır. Gebe kadınlarda anemi; taşikardi, yorgunluk, baş dönmesi, düşük doğum ağırlıklı bebek doğumu ve hatta bebek ölümlerine neden olabilmektedir.

Gebelik süresince annenin kan hacmindeki artışla birlikte hemoglobin miktarı azalmaktadır. Kanın bir bileşeni olan hemoglobinin yapımı için demir elzemdir. Hemoglobin, gelişen bebeğe plasenta ile oksijen taşınmasında görev alır.

Gebelikteki demir ihtiyacını karşılamak için besinlerle yeterli miktarda demir alımı zor olabilir (demir kaynaklarından emilimin yetersizliği, demirden zengin besin tüketiminin az olması).

Bu nedenle, demirden zengin; kırmızı et, karaciğer, yumurta, kuru baklagiller, kuruyemişler, tahin pekmez, keçiboynuzu pekmezi gibi gıdaları beslenmenize ekleyerek doğru bir beslenme programı uygulayabilirsiniz. Ayrıca her öğünde sebze ve meyve gibi C vitamini kaynağı besinlerin tüketilmesi, besinlerde bulunan demirin vücutta emilmesine yardımcı olur

Yemeklerle birlikte çay ve kahve alımının demir emilimini azaltarak anemiye neden olduğu için alımı azaltılmalı veya alınmamalıdır.

Gebelikte kalsiyum ve D vitamini de çok önemlidir. Eksik alınımı annenin hayatını ömür boyu etkiler.

Kalsiyum: Gebelik süresince kemik yapısını oluşturan kalsiyumun yeterli miktarda alımı, bebeğin iskelet yapısının gelişimine, annenin de kemik kitlesinin korunmasına yardımcıdır. Gebelik süresince yeterli miktarda kalsiyum tüketimi daha sonraki dönemde osteoporoz riskinden sizi korur. Gebelikteki kalsiyum eksikliği, sizin hayat boyu sağlıklı dişlere sahip olmanızı önleyecektir.

Gebe kadınların günlük kalsiyum ihtiyacı 1000-1300 mg dır. Buda bir-iki dilim peynir,3 bardak süt yoğurt ile karşılanabilir. Adolesan gebelerin gereksinimi ise günlük 1300 mg’dır. 1 bardak daha süt veya yoğurt eklemesi gereklidir.

240 gram (büyük su bardağı) süt veya yoğurt günlük yaklaşık 300 mg kalsiyum sağlar.

Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuruyemişler, tahin-pekmez iyi birer kalsiyum kaynağıdır.

Sürecek

Gebe ve emzikli annelerde beslenme (2)