Mersin

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Doğu Akdeniz’e uzanan kıyılarında gerek doğal güzellikleri gerek zengin tarihi ile bereketli Çukurova içinde yer alan Mersin, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Bu topraklarda birçok medeniyet hüküm sürdü. Bölge, bugün geçmişten günümüze gelen binlerce yıllık bu birikimin izlerini taşıyor.

 

Hristiyanlığın en eski kiliselerinden birisi Mersin’in ilçesi Tarsus’ta bulunuyor. Yine İsa’nın havarilerinden ve İncil’in yazarlarından St. Paul burada doğmuştur.

 

Gerek ülkemizin gerekse dünyanın dört bir yanında birçok turist ya da gezgin burayı ziyaret ediyor. Mersin, sahip olduğu zengin tarihi, farklı kültürel çeşitliliği ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini bekliyor.

 

Görülecek Yerler

 

Kushimoto Sokağı

Kushimoto Sokağı, Mersin'in kafeleri ve eğlence mekanlarıyla ünlü bir sokağıdır. 1890'da Ertuğrul Fırkateyni, yurda dönerken fırtına nedeniyle Japonya'nın Kushimoto açıklarında kayalığa çarparak batmış ve kazada 587 denizci hayatını kaybetmiştir.

Mersin Belediyesi bu olayın anısına, Mersin ile Kushimoto kenti arasında 31.07 1994 tarihinde ''kardeş kent'' protokolü imzalamıştır.

Mersin Yenişehir Belediyesi 2014 tarihinde Menderes Bulvarı tarafında her iki ülke bayraklarının dalgalandığı bir sokağı yeniden düzenlemiş ve KUSHIMOTO adını vermiştir.

Ertuğrul Fırkateyninin battığı yerde, Kushimoto'da da Japonya Türk Müzesi bulunmaktadır.

Her yıl Ekim ayında "Sokak Sanatçıları Festivali" yapılmaktadır.

Kardeş kent uygulamasının pratikte işlevsizliğe karşı Mersin Yenişehir Belediyesinin kardeş kent sokağı düzenlemesinin diğer belediyelerce de uygulanabilir olmasını isterim. Kardeş kentler, kardeş oldukları kentlere ilişkin birer sokak düzenlemesi yapmalıdırlar.

 

 

Soli Pompeiopolis Antik Kenti

Geçmişi 3 bin yıl öncesine dayanan antik kent, Mersin’in merkez ilçesi sınırları içinde yer alıyor. Restorasyon çalışmaları sırasında, Sütunlu Cadde’ye 360 metre uzunluğunda yaya ve bisiklet yolu, oturma alanları ve aydınlatma yapılmıştır.

 

Mersin Arkeoloji Müzesi

7.465 metrekare alan üzerinde hizmet veren müze, 2017’de hizmete açılmıştır. Müzede, eserlerin sergileneceği salonların yanı sıra geçici sergi salonları, çocuklar için arkeopark uygulama alanları, kütüphane, hediyelik eşya satış yeri ve kafeterya gibi sosyal alanlar da bulunmaktadır.

 

 

Mersin Deniz Müzesi

Arkeoloji Müzesi’ne komşu olan Deniz Müzesi, 450 metrekarelik ana sergi salonunda deniz harp tarihi konusunda kronolojik bilgi verilmekte; sergi salonunda dönemlere ilişkin gemi modelleri, sancak, arma, askeri kıyafetler, kesici, delici ve ateşli silahlar ile yağlı boya tablolar sergilenmektedir.

 

St. Antuan Latin İtalyan Katolik Kilisesi

1854 tarihli kilise, deniz kenarına yapılmış ancak 1930’lu yıllarda denizin doldurulması çalışmaları sonucunda, denizden 300 metre içeride bulunmaktadır. 1840’lı yıllarda Lübnanlı Hristiyanların Dürzüler tarafından katledilmeleri sonucu Mersin’e yerleşmişlerdir. Kiliseyi inşa ettiren rahip St. Antuan’da 1854’de Mersin’e yerleşmiş bir din adamıdır. Kilise, kentin simgelerindendir.

 

Atatürk Evi ve Müzesi

1897’de inşa edilen iki katlı ev, Atatürk ve eşi Latife Hanımın Mersin’e gelişlerinde kaldıkları yerdir. Bina 1980’de kamulaştırılmış ve 1992’de de Atatürk Evi ve Müzesi olarak yeniden düzenlenmiştir.

 

 

Kızkalesi

Erdemli’ye 23, Mersin’e 60 km mesafededir. Tarihi adı Korykos’tur. Korykos Antik Kenti olarak bilinen Kızkalesi, denizi ortasında ve 2400 yıllık tarihiyle dikkatleri üzerine çekmektedir.

 

Cennet-Cehennem Çökükleri

Silifke ilçesinde bulunan “Cennet” çöküğü 75 metre derinlikte ve 452 basamakla inilmektedir. “Cehennem” ise 130 metre derinliğe sahiptir. Günümüzde yapılan düzenlemelerde “Cennet”e asansör, “Cehennem”e ise cam seyir terası çalışmaları devam etmektedir.

 

Astım Mağarası

Cennet-Cehennem çökükleriyle aynı bölgede bulunan, yerin 15 metre altındaki mağaranın içine helezonik demir bir merdivenle inilmekte ve uzunluğu 200 metreyi bulan galeriler dev sarkıt ve dikitlerden oluşmaktadır. Mağaranın yaz-kış sıcaklığı 12 derecedir.

 

Adam Kayalar        

M.Ö. 3. yüzyıl ile M.S. 3. yüzyıl arasında 250 yıl içinde yapıldığı düşünülen Adam Kayalar, Erdemli'nin Kızkalesi'ne yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta bulunan Şeytan Deresi Vadisi'nde yer alıyor.

Kabartmalar 9 çerçeve içerisinde 11 erkek, 4 kadın, iki çocuk, bir dağ keçisi ve Roma kartalı figürlerini kapsıyor.

Adam Kayalar, Kültür Bakanlığı’nca tescillenerek 1980'li yıllarda sit alanı ilan ediliyor. Buna rağmen tarihi yapının her tarafı defineciler tarafından tahrip edilmiş ve edilmeye devam ediyor. Kültür mirası güzelliğindeki bu anıt, önlem alınmadığı takdirde kısa süre içinde yok olacak gibi görünüyor. Her hangi bir koruma bulunmuyor.   

Anadolu halklarının bize bize bıraktığı kültürel miras tahribatı ülkenin dört bir yanında hızla devam ediyor. Daha dün on bin yaşındaki Hasankeyf, otuz yıllık baraja kurban edildi.

Ulaşımı zor olsa da, görüntüsü ile görenleri büyüleyen Adam Kayalar, ziyaretçilerini bekliyor.

 

Narlıkuyu Mozaik Müzesi

Roma dönemine ait hamam kalıntılarının müzeye dönüştürülmesiyle oluşturulmuştur. 1950’de yapılan kazılarda bulunan mozaiklerin üzerinde Zeus’un üç kızının resmedilmiş, bundan dolayı Üç Güzeller Mozaiği olarak anılmaktadır. Mozaiklerin tarihi 4. yüzyıla kadar gitmektedir. Mozaikler geçmişten  günümüze hiçbirdeğişikliğe uğramadan gelmişlerdir.

 

 

Taşucu Arslan Eyce Amphora Müzesi

Taşucu Araslan Eyce Özel Amphora Müzesi 1997 yılından beri hizmet vermektedir. Müzede M.Ö.7. yüzyıl ve M.S. 18.yüzyıl arasında üretilmiş ticari amphoralar sergilenmektedir. Müze, ülkemizdeki ilk ve tek amphora müzesi olma özelliğini taşımaktadır.

Mersin