Varda Köprüsü

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Adana, Seyhan Nehri’nin kıyısında Toros Dağları’nın güneyinde kurulmuş, ülkemizin ticaret, kültür ve lezzet merkezlerinden biridir. Adana geçmişten günümüze tarihi, doğası ve kültürüyle her zaman dikkatleri üzerine çekmektedir. Kentte gezip görülecek ve tadılacak lezzetler saymakla bitmeyecek kadar çok. Bütün bunları bir başka yazıya bırakıp, bölgede görülmesi gereken iki noktadan söz etmek istiyorum.

 

     

                           

Bunlardan birisi Varda Köprüsü diğeri büyük ozanımız Yaşar Kemal’in Hemite Köyü.

 

Osmanlı ile Almanya arasında yapılan anlaşmayla Haydarpaşa'dan Berlin-Bağdat-Halep-Şam'a kadar demir yolu ağı kurulmasına karar veriliyor. Bu demir yolunun Adana’nın Karaisalı ilçesinde, yüzyıldan fazla bir zaman önce, 1912 yılında Alman mühendisleri kontrolünde inşa edilen ve yapımı 15 yıl süren Varda Köprüsü, halen kullanılıyor.

 

 

Köprü, 200 metre uzunluğunda ve 100 metre yüksekliğinde. Köprü, demir yolunun Toros Dağları’nın en sarp bölgesinde yer alıyor.

 

 

 

Varda Köprüsü ve içinde yer aldığı Belemedik Tabiat Parkı zaman zaman film ve dizilere de ev sahipliği ev sahipliği yapıyor.

 

Ayrıca PTT Genel Müdürlüğü, 007 James Bond filminin son serisi “Skyfall”un aksiyon sahnelerinin çekildiği köprünün fotoğrafının bulunduğu posta pulunu 2016’da çıkartıyor.

 

Varda Köprüsü, Adana’nın Karaisalı ilçesi Hacıkırı mahallesinde bulunuyor.

 

Köprü, bölge halkı tarafından çeşitli isimlerle (“Hacıkırı Demiryolu Köprüsü”, ”Koca Köprü”, “Alman Köprüsü” veya ”Varda Köprüsü” olarak) anılıyor.

 

Gerek Adana’dan gerekse Tarsus üzerinden ulaşım oldukça kolay ve yol durumu iyidir.

           

 

Yaşar Kemal Kültür Evi / Gökçedam (Hemite) _ Osmaniye

Ünlü yazar Yaşar Kemal’in doğup büyüdüğü yer olan Osmaniye’nin Gökçedam köyünde açılışını 2013'de kendisinin yaptığı Yaşar Kemal Kültür Evi ve Parkı. Parkın içinde İnce Memed heykeli de bulunuyor.

 

 

 

Osmaniye Valiliği öncülüğünde yapılan uygulama oldukça güzel bir uygulama olmasına karşın, aradan geçen zaman içinde aynı ilgi devam etmediği görülüyor.


Yaşar Kemal Kültür Evi ve Parkı'nın görevlisi geri çekilmiş ve elektriği kesiktir. Parkın içi oldukça pis durumda görünüyor. Uzun zamandır temizlik yapılmadığı belli oluyor. İnekler parkın içinde otluyor.

 

Evin anahtarı parkın girişindeki kebapçıda bulunuyor. Kebapçı oldukça ilgili ve yardımsever.
Osmaniye Valiliği, belediye başkanlığı ya da İl Kültür Müdürlüğünün olayla ilgilenmeleri gerekiyor.

 

Yapılan güzel çalışmaların sadece anlık değil, aynı zamanda sürdürebilir olmasına da özen gösterilmelidir.

 

Köy muhtarlığı ve halkın olaya daha özen göstermesi gerekir.

 

Osmaniye merkezinde 20 km uzaklıkta bulunmaktadır. Ulaşım oldukça kolaydır.

 

Adana’ya yolunuz düşerse gerek Varda Köprüsü gerekse büyük ozanımız Yaşar Kemal’in köyü, eski adıyla Hemite günümüzdeki deyişiyle Gökçedam köyünü görmelisiniz.

Varda Köprüsü