Dokumanın Cenneti: Buldan

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Buldan, Denizli’ye bağlı bir ilçedir. Denizli’ye 40 km uzaklıktadır.  İlçe nüfusu ise 27.179'dır. Dokumacılık (tekstil) konusunda ünlü bir ilçedir. İlçeye has olan Buldan bezi dünyaca ünlü bir dokuma türüdür. Buldan’ın tarihi M.Ö. 2000 yıllarına kadar geriye gitmektedir. Frigya, Lidya, Hitit ve Roma ve Osmanlı gibi birçok dönemin izlerini taşımaktadır.

 

 

Tarihi Buldan Evleri

Bölgenin önemli dokuma merkezlerinden ilçede, Osmanlı Dönemi’ne atölye olarak kullanılan tarihi evler, eskiyip yok olmaya başlayınca belediye, tarihi evleri SİT alanı kapsamında restore ederek koruma altına almaya çalışmaktadır. İlçenin merkezinde bulunan Dokuma Pazarı olarak bilinen tarihi sokak, rengarenk görüntüsüyle görenlerin ilgisini çekmektedir. Bu sokak ilçenin tanıtımında kullanılmaktadır.

 

 

Buldan Bezi

Buldan denildiğinde, ilk akla gelen “Buldan Bezi” ve bu kumaştan üretilen kıyafetler akla gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde sarayın dokuma ihtiyaçlarının bir kısmı ilçeden sağlanmıştır.  

 

 

 

Tripolis Antik Kenti

İlçeye bağlı Yenicekent Mahallesi sınırları içerisinde, ilçe merkezine 20 km mesafede bulunmaktadır. Antik kentin kuruluşunun M.Ö. 5500 yıllarına dayandığı ve yapılan kazı çalışmaları sonucu dönemin zengin bir ailesine ait olduğu anlaşılmaktadır. Antik kent, Lidya uygarlığı içindedir. Kimi kaynaklar Frigya, kimilerine göre Karya sınırları içindedir. Tripolis Antik Kenti, diğer antik kentlerden farklı olarak heyelanlar sonucu toprak altında kalmıştır. 1993’den günümüze yapılan kazılarda, tiyatro, stadyum, hamam, agora, şehir meclisi, kilise, cadde ve sokaklar, sivil mimariye ait konutlar tespit edilmiştir. Antik kent, 2,5 kilometrelik bir alana yayılmış olup, bugüne kadar yüzde 5’lik alanında kazı çalışmaları yapılmıştır.

 

 

 

 

Süleymanlı Yaylası ve Gölü

İlçe merkezine 8 km uzaklıkta ve 1.150 metre yüksekliktedir. Geniş ve düzlük bir alan içerisindedir. Göl ise tamamen sazlıklarla kaplı ve bünyesinde birçok hayvan türünü barındırmaktadır. Haziran 2000’de Sit Alanı ilan edilmiştir.

 

 

 

Güney Şelalesi

Trispol Antik Kenti’ne 18 km, Denizli’nin Güney ilçesini sınırları içinde bulunan ve ilçeye 3 km uzaklıkta bulunan şelale doğal güzelliği bakımından görülmeye değerdir. Cindere Dağı yamacından sulardan oluşmaktadır. Şelalenin yanı başında Adıgüzel Barajı bulunmaktadır.  Birinci Derece Doğal Sit Alanıdır.

 

Buldan simidi yemeden ve yerel Zafer gazozunu içmeden ilçeden ayrılmayın.

 

Keşfetmeniz dileğiyle…

 

 

Dokumanın Cenneti: Buldan