Propolis nedir (1)

YAYINLAMA: 22 Nisan 2020 / 18.56 | GÜNCELLEME: 22 Nisan 2020 / 18.56

Propolis, ağaçların kabukları, yaprakları ve bitki salgılarından bal arıları (mellifera) tarafından toplanan yapışkan bir maddedir. Bal arıları propolisi kovan girişini davetsiz misafirlerden korumak ve kovanda istenmeyen mikroorganizmaların gelişmesini önlemek amacıyla kullanır.

Propolis arıların farklı bitkisel salgılardan ürettikleri, kovan içindeki delikleri kapamak ve kovan girişini işgalcilerden korumak için kullandıkları kuvvetli yapıştırıcı özelliğe sahip reçinemsi bir maddedir. Propolis, toplandığı kaynağa ve yaşına bağlı olarak sarı-yeşil den koyu kahverengine kadar değişen bir renge ve kendine özgü hoş aromatik bir kokuya sahiptir.

Propolis fenolik asitler, esterler ve flavonoidler gibi çok sayıda aktif bileşik içermektedir. Bu sayede antibakteriyel, antifungal, antiviral, antiprotozoa, antitümör, anti ülser ve anti inflamatuar gibi çok farklı biyolojik ve farmakolojik özellikler göstermektedir.

Propolis sahip olduğu bu biyolojik ve iyileştirici özellikleri  nedeniyle, doğal bir ilaç olarak, antik zamanlardan bu yana doğal bir ilaç olarak yoğun bir şekilde yaygın olarak kullanılmıştır. Özellikle Antik Mısırlılar propolisin çürümeyi önleyici özelliklerini çok iyi bilmekte ve ölülerini     mumyalamak için kullanmaktaydı. Propolisin geleneksel ilaç olarak kullanımının en az M.Ö 300 yıllarına kadar gittiği ve anti kanser, anti oksidan, anti inflamatuar, antibiyotik ve antifungal aktivite gibi geniş kapsamlı biyolojik etkilerinin olduğu da rapor edilmiştir.

Sürecek

Propolis nedir (1)