Propolis nedir (2)

YAYINLAMA: 22 Nisan 2020 / 18.58 | GÜNCELLEME: 22 Nisan 2020 / 18.58

Uzmanlar antibakteriyel, antifungal, antiviral, karaciğeri koruyucu ve anti inflamatuar özellikleri nedeniyle vücudun enfeksiyonlara karşı doğal savunma mekanizmasını artırmak için ve mide bağırsak ülserinin tedavisi amacıyla propolisi önermektedir.

Haricen uygulandığında bakteri ve mantarların neden olduğu birçok deri iltihabını iyileştirmektedir. Propolis halen Balkan Ülkelerinde en sık kullanılan geleneksel tedavi yöntemleri arasındadır. Bilim adamlarının propolisin biyolojik özelliklerini ve içeriğini araştırması geçtiğimiz on yıllarda olmuştur. Günümüzde propolis popüler bir ilaç olarak kullanılmakta  ve kapsül, krem ve toz halinde bulunabilmektedir.

İçinde  300’den fazla değişik madde vardır. Şu ana kadar, büyük oranda polifenoller olmak üzere,180’den  fazla bileşik propolisin bileşeni olarak tanımlanmıştır.

İçeriğindeki başlıca polifenolleri, fenolik asit ve esterleri, fenolik aldehidler, ketonlar vb. ile birlikte flavonoidler oluşturmaktadır. Propolisdeki diğer bileşikler  uçucu yağlar ve aromatik asitler (%510),mum (%30-40), reçine, balsam ve magnezyum, nikel, kadmiyum, demir, çinko gibi iz elementler açısından zengin bir kaynak olan polen taneleridir.

Propolisde B1, B2, B6, A, C,  E, niasin, pantotenik asit gibi vitaminler bulunmaktadır. Ayrıca propolis karoten (provitamin     A) açısından da zengindir. Proteinler, amidler, aminler ve amino asitler propolisdeki azot materyalleridir. Aspartik, glutamik, triptofan, fenilalanin, lösin, sistin, metiyonin, valin, serin, histidin, arginin, prolin, tirozin, treonin, alanin ve lizin gibi amino asitlerden oluşmuş olan azot, propolis içerisinde bulunmaktadır.

Propolisin içeriğindeki pek çok madde açığa çıkarılmasına rağmen halen içerdiği bir çok madde bilinmemektedir. Şu ana kadar, çoğunlukla su ve organik çözücülerde çözünebilenler bilinmektedir. Propolisdeki fenolik bileşikler hücrelerin oksidatif stresi nötralize etme kapasitesini artırır,anti inflamatuar ve anti oksidan etkileriyle hücre ölümlerini engellemeye yardımcı olur.

Sürecek

Propolis nedir (2)