Propolis nedir (4)

YAYINLAMA: 27 Nisan 2020 / 20.51 | GÜNCELLEME: 27 Nisan 2020 / 20.51

Propolisin tümör hücreleri üzerinde gelişmeyi önleyici etkisi bulunmuş ve bundan sorumlu bazı bileşikler de ayrıştırılmış.

Özellikle propolis ve anti kanser ajanları arasındaki sinerji  ilginç. Fareler üzerinde yapılan bir denemede propolisdeki flavonoidlerin, kemoterapik ajanların veya radyasyonun toksik etkisine karşı koruyucu rol oynadığı ve bu koruyucu etkinin insanlar üzerinde de benzer sonuçlar göstereceği umudunu doğurmaktadır. Propolis antioksidan terapiye yardımcı bir kombinasyonla birlikte kullanıldığında ise, kemoterapinin etkisini artırarak lökositler, ciğer ve böbrekler üzerindeki yan etkinin giderilmesini sağlar ve yüksek doz uygulanmasına olanak verdiği kaynaklarda bildirilmektedir.

Kadınlarda en  sık görülen kanser türü olan rahim kanserine neden olabilen insan papilloma virüs (HPV) enfeksiyonunu yok ettiği görülmüş.

Propolisin gıda takviyesi olarak düzenli kullanımı, insanlarda kansere neden olan mutasyona karşı koruyucu etki sağlamaktadır.

Antifungal aktivite; en yüksek antifungal aktiviteye sahip arı ürünü olan kavak propolisinin fungusit etkiye sahip olduğu  bulunmuş. Bazı araştırmacılar propolis ekstraktının bazı maya suşu ve fungus suşu üzerinde inhibe edici etkiye sahip olduğunu bildirmişlerdir. Ayrıca propolis kronik fungal sinüzit hastalarının tedavisinde de kullanılmakta.

Sürecek

Propolis nedir (4)