Propolis nedir (6)

YAYINLAMA: 29 Nisan 2020 / 20.54 | GÜNCELLEME: 29 Nisan 2020 / 20.54

Propolis sahip olduğu anti alerjik, anti mikrobiyal ve kolojen sentezini destekleyici etkileri nedeniyle cilt bakımı ürünlerinde de kullanılmaktadır. Propolis ve ekstraktının dermatolojik ve kozmetik kullanımı oldukça yaygındır.

Ağız ve diş sağlığında kullanımı Propolisin ağız sağlığında kullanımı ile ilgili bilimsel olarak pek çok araştırma yapılmış. Özellikle gelişmiş ülkelerin çoğunda propolis ağız sağlığı için kullanılmaktadır.Propolis; ağız içinde bulunan bakteri, mantar ve virüs gibi farklı patojen mikropları öldürmekte, ayrıca ağız yaraları ve ülseri, aftöz     stomatit, diş eti çekilmesi, Periodontitis, diş eti iltihabı, diş hassasiyeti ve diş çürümesi gibi farklı ağız ve diş hastalıklarına karşı başarılı bir şekilde uygulanmakta.

Sonuç olarak; karmaşık kimyasal yapısı, farmakolojik ve iyileştirici özellikleri nedeniyle propolis arılar tarafından üretilen çok güçlü bir doğal ürün olarak kabul edilmiştir. Propolisdeki en büyük problem, arı ürünlerinin çoğunda olduğu gibi, içeriğinin flora ve üretim zamanına göre değişmesi ve içerebileceği kalıntılardır. İçeriğinin çok değişken olması ve standardizasyon sıkıntıları nedeniyle propolisin medikal kullanımı da zor olmaktadır.

Propolisin saptanmış herhangi bir yan etkisi olmamakla birlikte arı ürünlerine alerjisi olan bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca ham propolis kullanılmadan önce mutlaka saflaştırılmalıdır ve kullanım dozuna da dikkat edilmesi gerekir.

Unutulmamalıdır ki propolis bütün hastalıkları iyileştiren bir ilaç değildir. Fakat yine de yukarıda açıklanan özellikleri nedeniyle insan ve hayvan hastalıklarında tedavi amacıyla kullanımı ile ilgili daha geniş araştırmalar yapılmalıdır.

Propolis nedir (6)