Market sepetimiz (2)

YAYINLAMA: 01 Mayıs 2020 / 19.31 | GÜNCELLEME: 01 Mayıs 2020 / 19.31

Bir başka zamanda yaşadığım bir olaydan bahsetmek istiyorum. Aile kahvaltı yapmaya hazırlanıyordu. Bende orada bulunuyordum. Beni de davet ettiler, fakat ben kahvaltımı yapmıştım bir çay alarak salonda oturdum. O sırada annenin yedi yaşındaki kızını çağıran sesi geldi ‘kahvaltın hazır, haydi gel’ ne yiyecek diye mutfağa gittiğimde, patates kızartması olduğunu gördüm. Başka bir şey yemiyor, sadece patates kızartması makarna ve hazır çikolatalı kahvaltılık olarak satılan şeylerden nerdeyse yarım kavanoz, kaşık kaşık her gün yer‘ dedi. Üzerine de 7-8 tane dondurma yer diyerek kuzeni lafa karıştı. ‘Başka bir şey yemiyor’ diye anne dertlendi.

Belki inanmayacaksınız o anda kalbim sıkıştı ve çok üzüldüm. Pırıl pırıl bir evladınız var ve sizin onun sağlıklı büyümesi için yaptığınız şeyler yanlış veya yetersiz! ‘Çocuklarınız aç kalacak diyerek yanlış beslenmeye sizler alıştırıyorsunuz. Yanlış anlaşılmasın makarna patates zararlı kesinlikle yemesin gibi bir şey söylemiyorum. Burada yanlış olan çocuğun tek yönlü beslenmesi, abur cubur paketli gıdalarla gününü geçirmesi.

Çocuklarınız yemeği reddettiği zaman ısrar etmeyiniz sadece ‘burası lokanta değil, tabi ki yemeyebilirsin, fakat öbür öğüne kadar yiyecek bir şey yok‘ demelisiniz. Fakat aralarda kesinlikle kan şekerini yükseltecek, ona tokluk hissi verecek şeker, çikolata,  bisküvi gibi hiçbir şey vermeyeceksiniz. Şekerli sakız dahi verilmeyecek. Bunu birkaç gün sabırla yaptığınızda göreceksiniz ki masaya oturup yiyecektir. Burada dikkatli olmanız gereken şey yemek masasına oturduğu zaman emir cümlesi kullanmayın. ’Ne kadar almak istiyorsun?’  diye sorarak, yeme miktarını kendinin belirlemesine müsaade edin.

sürecek

Market sepetimiz (2)