Ramazan ve su, suyun önemi (2)

YAYINLAMA: 12 Mayıs 2020 / 14.22 | GÜNCELLEME: 13 Mayıs 2020 / 19.33

NEDEN DİĞER İÇECEKLER SUYUN YERİNİ TUTMAZ?

Ramazan ayında susuzlukla baş etmek için en iyi içecek sudur.  Sudan farklı olarak, diğer içecekler çok miktarda şeker içerir ve besin değeri olmayan vücudunuz için gereksiz ekstra kalori tüketmeye neden olur. Özellikle hiçbir besinsel değeri olmayan  gazlı içecekler ve benzeri meşrubatların  içilmesi midenizi dolduracak ve sindirim sürecinizi geciktirerek gaz, şişkinlik, mide ağrısı ve kilo alımı gibi pek çok sağlık sorununa yol açacaktır. Ramazan bir nefis terbiyesi olduğuna göre gereksiz şeyleri  canımız çekti diye tüketmemeye dikkat etmeliyiz.

Oruç tuttuğunuz süre boyunca, iftar ve sahur saatlerinde yediklerinizin de susuzluğunuzu kontrol etmede önemli bir rol oynadığını unutmayınız.

Yemek sırasında fazla miktarda su içmemeye çalışın. Bunun yerine yemek aralarında, iftar ve sahur saatleri arasında azar azar en az 8-10 bardak olacak şekilde su içmeye çalışın.

Limonlu açık çay, naneli limonlu çaylar ertesi günkü susuzluk hissinizi azaltacaktır.

 Susuzluğu artırdığı için fazla baharatlı yemeklerden kaçınmanızı tavsiye ederim.

 Salatalara ve diğer yemeklere fazla tuz eklemeyin. Aşırı tuz susuzluk hissinizi artıracaktır.

 Ayrıca turşu, işlenmiş etler, işlenmiş bazı yiyecekler gibi tuz miktarı yüksek besinler tüketmekten te kaçının, bunlar su tutulmasına neden olarak vücudun su ihtiyacını artırırlar.

 Taze meyve ve sebzelerden tüketin, su ve lif içeriği bakımından zengindirler. Bağırsaklarda uzun süre kalırlar ve susuzluğunuzu azaltırlar.

Besin çeşitliliğine önem verin. Toplamda en az 5 farklı meyve-sebze tüketmeye çalışın. Unutmayın her meyve ve sebzenin bize sağladığı vitamin-mineraller ve faydaları farklıdır. Ne kadar farklı çeşit o kadar fayda demek!

 Şekerli ve hazır meyve sularını kesinlikle tüketmeyin çok arzu ederseniz evde sıkılmış taze meyve suları için meyvelerin posası çok kıymetlidir. Posa kısmını da kesinlikle atmayın.

Su, oksijenden sonra insan yaşamı için en önemli yaşam kaynağıdır.

İnsan vücudundaki su oranı cinsiyet, yaş, fiziksel özellikler ve günlük fiziksel aktivitelerine göre değişim gösterir. Çocukların vücutlarındaki su oranı %70 civarlarında iken, yetişkin bireylerde bu oran %50 - %60 aralığında değişmektedir.

Yaşlandıkça vücudumuzdaki su oranı azalır. Yaşlı bireyler genelde suyu çok az tüketirler.

 

Sürecek

Ramazan ve su, suyun önemi (2)