Selülit nedir? (2)

YAYINLAMA: 03 Haziran 2020 / 21.38 | GÜNCELLEME: 03 Haziran 2020 / 22.52

Tıpta "lipodistrofi" olarak da ismlendirilen sellulit, vucudumuzun belli bölgelerinin yağ birikmesi sonucunda  "portakal kabuğu" görünümü alması durumudur.

1 (1)          3 

Erkeklerde nadir görülen bu durum, kadınların hemen hepsinde vardır ve ciddi kaygılara neden olur. Her yıl bu sorunun çözümü için büyük paralar harcanır. Bu harcamaların bazıları bilimsel olarak etkisi bile gösterilmemiş ürünlere yapılır ve hiçbir sonuç alınamaz.

Sellülit ilk bakışta yalnızca kozmetik bir sorun gibi görünse de ileri durumlarda tıbbi ve psikolojik boyutta eklenir. Çoğu kadın her yıl bahar döneminde sellülitten kurtulma kararı alarak mücadeleye başlar yeni yöntemler ve ürünler dener. Kısa süreli düzelmeler sağlanır. Bazen de sellülit hızla eski haline döner. Bu zamanla mutsuzluğa ve ümitsizliğe neden olur. 

Sellülit  şişmanlık yani "obezite"den  farklıdır. Obezitede yalnızca yağ dokuda artış vardır. Sellülitte ise yağ doku ve dolaşımda yapısal bozukluklar eşlik eder. Bu nedenle yalnızca kilo vermek problemi çözmeye yetmez.

Sellülitte önce yağ birikimi olur.  Zamanla biriken yağlar damarları sıkıştırarak dolaşımı bozar. Bu bölgede sıvı birikimi olur, dokular beslenemez ve yapıları  bozulur.  Zaman içinde kısır döngü başlar.  Dolaşım günden güne bozulur. Sıvı birikimi ve yağ toplanması artar.

Zaman içinde şekil bozuklukları ve deformasyonlar olur. Estetik bir problem olmaktan çıkar ve tıbbi bir sorun haline gelir. Sellülit ve obezite zamanla duruş bozuklukları, varis, çabuk yorulma, sırt bel ağrıları, ciltte  sarkma ve çatlamalara neden olur.

Sürecek

Selülit nedir? (2)