Selülit nedir? (3)

YAYINLAMA: 04 Haziran 2020 / 22.20 | GÜNCELLEME: 04 Haziran 2020 / 22.20

Sellülit sıklıkla karın, kalça, kol ve bacak bölgesinde görülür.  Dokulardaki yağ birikimi zamanla lenfatik dolaşım ve beslenme bozukluklarına, su tutulmasına ve deformasyonlara neden olur.

Sellülitte Tanı
Sellüliti tanımak oldukça kolaydır. Erken dönem sellülitler dışardan bakıldığında görülmez cilt sıkıştırıldığında yumrular oluşur. Bu dönemde tedavi daha kolaydır. Basit önlemlerle sorun çözülür.

Daha ileri durumlarda ise karın, kalça, kol ve bacak bölgelerinde cilt düzensiz ve portakal kabuğu görünümündedir. Başlangıçta yumuşakken zamanla daha sert ve nodüler hal alır, tedavisi zorlaşır.

Bu nedenle sellülit tanısı son derede kolaydır.  Gözle görülerek veya elle sıkıldığı zaman ciltte oluşan yumruların görülmesi ile tanı rahatlıkla konulabilir.  
Sellülit Nedenleri
Kalıtım (genetik yatkınlık), beslenme alışkanlıkları (alkol, kahve, sigara), gebelik, postür bozuklukları, dolaşım bozuklukları, kabızlık (konstipasyon), hormonal faktörler ve ilaçlar sellüliti arttırabilir. 

Ayrıca hareketsiz bir hayat sürüyorsanız, yada dönem dönem spora başlayıp kısa süre sonra bırakıyorsanız sellülitsiz bir hayat düşünmek sizin için zordur
Ayrıca postür bozuklukları, kan ve lenf dolaşımı ile ilgili hastalıklar, sellüliti başlatabilir veya arttırabilir.

Lezyonlar, başlangıçta yumuşakken zamanla daha sert ve nodüler hal alarak  tedavisi zorlaşır.
Sellülit ve obezite zamanla duruş bozuklukları, varis, çabuk yorulma, sırt bel ağrıları, ciltte sarkma ve çatlamalara neden olur.

Sürecek

Selülit nedir? (3)